A szülés után a jelenlegi magyar gyakorlatban három teljes napot a kórházban tölt az anya az újszülöttel. Egy új rendeletmódosítás szerint a szülést követő 24 órával már hazabocsátható lesz az anya, írja a Magyar Nemzet múlt heti cikkében (https://mno.hu/belfold/szules-utan-egy-nappal-kiengednek-az-anyat-es-a-babat-2404456).

A tervezet csak az időre született (37. és 41. hét közt) és 2499 g feletti babákra vonatkozna, akik természetes úton problémamentesen jöttek a világra. Ez a Nyugat-Európában már elterjedt gyakorlat vajon tényleg szolgálja a baba és anya érdekeit?

Mire kell a három nap?

Több szempontból indokolt a három napos kórházi benntartózkodás. Itt segítenek az anyáknak a helyes szoptatásban, a kórházi nővér, védőnő vagy szoptatási tanácsadó mutatja meg a helyes technikát, ahogy a kicsit mellre kell helyezni. Egy friss anyukának rengeteg kérdése lehet erről az új jelenségről, és nagyon megnyugtató, ha van kihez fordulni. Én még a második szülésemkor is fordultam éjszaka a csecsemős nővérhez szoptatással kapcsolatos problémával, és nagyon kedvesen segítettek. A tej „belövellés” a szülést követő 2-3 napban történik, amely szintén járhat nehézségekkel, ezért nem árt, ha az anya még a kórházban tartózkodik. Az anya szervezetének változásait figyelik, a méh összehúzódását, az emésztés beindulását (beöntés után), az egyéb panaszokat.

Az alapvető gondozási feladatokat is a kórházban tanítják meg a csecsemős nővérek, például azt, hogy hogyan kell pelenkázni, hogyan kell a köldökcsonkot ellátni. Az újszülött vizsgálatai is több napon keresztül zajlanak: megkapja a BCG oltást (a harmadik napon), vért vesznek a genetikai betegségek szűréséhez, hallását vizsgálják. A besárgulás sem rögtön jön elő, hanem a szülés utáni 1-2 napban, a baba fénykezeléséhez is kórházi benntartózkodás szükséges.

Lehetőség van a pihenésre, a napi háromszori étkezést az ágyhoz hozzák, a csecsemőt megfürdetik, éjszaka benn lehet altatni őt a csecsemős részlegen, ha az anyuka aludni akar. Korlátozzák a látogatási időt, hogy ne legyen zavaró a nagy jövés-menés. Mire elérkezik a hazamenetel ideje, addigra jó esetben a szülés fáradalmait sikerül kipihenni.

Számomra jó élmény volt három napig a háromágyas kórházi szobában lenni más anyukákkal. Megoszthattuk a szüléssel kapcsolatos élményeinket, egymástól is tudtunk kérdezni, végül nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk.

Hazamenni 24 óra után

Az egészségügyi törvény megengedi, hogy az anya saját felelősségére elhagyja a kórházat a szülést követően, de sok kórházban valójában nem engednek haza három napnál hamarabb. Jelenleg nehezíti a helyzetet az anyagi érdekellentét, mivel a kórházak költségét az OEP csak akkor fedezi teljes mértékben, ha az anya és a gyermek legalább 72 órát fekvőbetegként a kórházban töltenek. Az ambuláns szülés kategória kidolgozása feloldja ezt a problémát, így az adott intézmény megkaphatja a szülés költségeinek fedezetét. Ez persze akkor pozitív irányú előrelépés, ha valóban az anya szabad akaratából történik a hazamenetel. A rendelet módosítás veszélye, hogy így félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak a hazamenetelt javasolják, esetleg el is küldik majd az anyákat.

Az ambuláns szülés tökéletes megoldás lehet azoknak, akik nem akarnak három teljes napot a kórházban tölteni. Az otthoni környezet jó hatással van az anya lelkiállapotára, amely elősegíti a szoptatást, és a korai kötődés kialakulását, emellett csökkenti a szerzett fertőzés előfordulásának valószínűségét. Azoknak ajánlott, akik már nem az első gyermeküket szülik, így már rutinosak a csecsemőgondozási kérdésekben, és az otthon maradt nagyobb gyerekeiknek sem kell több napra elszakadni az anyjuktól.

Sajnos sok kórházban nem kapja meg a frissen szült anya a kellő empatikus támogatást, hívja fel a figyelmet a Másállapotot a szülészetben! mozgalom (https://www.facebook.com/masallapotot/?fref=ts). A kórházban töltött idő ilyen esetben nemhogy támogató, hanem egyenesen rossz hatással van az anyára, ezért jobban jár, ha hamarabb elhagyja az intézményt. A kiáltványuk alapján azért küzdenek, hogy a szülés és az azt követő gondozás minőségének jelentőségére hívják fel a figyelmet. Legsürgetőbb problémák között említik a szülést követő korai hazatérés lehetőségének biztosítását. „Sérül a gyógyintézet elhagyásának joga, amikor a finanszírozási rend miatt, valós, megalapozott orvosi indok nélkül, de azokra hivatkozva visszatartják a szülőket attól, hogy hazamenjenek.”

A rendelet módosítás tehát szolgálhatja az anyák és csecsemőik érdekeit, ha helyzetnek megfelelően, körültekintően alkalmazzák. Ha az anya valóban szeretne egy nap után hazamenni, akkor így lesz rá lehetősége, talán nem kell akkora harcot vívnia érte, mint eddig kellett (ha egyáltalán hazaengedik három napnál korábban). Szerencsére évről évre javul a szülés körüli ellátás, egyre inkább az anya és a baba érdekeit szolgálják a változtatások, remélem, hogy ez a módosítás is megkönnyíti majd az anyukák helyzetét.

Veronika

Share