Nemrég írtunk a tavaszi selejtezésről, most nézzük meg azt, hogy mit lehet tenni azokkal a dolgokkal, amikhez viszont nagyon ragaszkodunk, de gyakorlati hasznuk nem nagyon van: a gyűjteményekkel. Amíg a család egyik vagy másik tagja bélyeget vagy pokémonos csokipapírt gyűjt, addig nincs nagy baj, mert ezek sokáig elférnek kis helyen. Mi a helyzet a nagyobb méretű tárgyakból álló gyűjteményekkel? Hogyan kezeljük őket a lakásban?

Sokan titkolják, sokan a barátokat halálra untatva mutogatják, sokan a párjukat őrjítik meg, mások pedig felvágnak vele… mindenféle létezik, bélyeg, matchbox, plüssállat, porcelán, kristály, kiskanál, söröskorsó, festmény és még sorolhatnám… A gyűjtőszenvedély, úgy tűnik örök időktől fogva része az életünknek. Vannak olyan gyűjtemények, amelyek trezorokban alusszák álmukat, vannak, amelyek fiókok mélyén porosodnak és vannak, amelyeket el szeretnénk helyezni a nappaliban, hogy mások is megcsodálhassák. A kérdés csak az, hogyan tudjuk elhelyezni kedvenceinket úgy, hogy igazán látványosak legyenek?

Az első és legfontosabb szabály az, hogy ha a gyűjtemény stílusa nem illik a választott lakberendezési stílusunkhoz – például egy polgári lakásba szeretnénk elhelyezni matchbox gyűjteményünket –, akkor a legjobb megoldás az, ha egy helyre, koncentráltan tesszük ki az összes autót és nem elszórva a lakás különböző pontjaira. Ez igaz akkor is, ha van például 10 darab teljesen különböző stílusú festményünk. Nem jó őket egyesével beerőltetni egyik-másik helyiségbe, mert akkor úgy tűnik, hogy nem sikerült a szobába kiválasztani a megfelelő dekorációt. Sokkal jobb megoldás egy helyre csoportosítani őket, ezzel kommunikálva, hogy összetartoznak, hiszen egy gyűjteményről van szó.

A következőkben bemutatunk néhány lehetőséget arra, hogy hogyan lehet ötletesen és dekoratívan megoldani különféle gyűjtemények bemutatását.

Ha kisebb tárgyakról van szó, akkor egyszerűen keretezzük be őket:

 

Ha nem is ez volt az eredeti funkciójuk, akkor is lehetünk kreatívak és csinálhatunk belőlük falidíszt:

Színes üvegtárgyakhoz nagyon látványos megoldás az ablak elé épített vagy megvilágított polcrendszer, amelyek kihangsúlyozzák a tárgyak szépségét. Megvilágított polcrendszer esetén érdemes fehér hátteret adni az üvegeknek, ha pedig nem tudjuk őket ablak elé tenni, tehetünk mögéjük egy tükröt, ami megsokszorozza a rájuk eső fényt. Ehhez meríthetünk ötleteket például kristály tárgyakat áruló boltokban.

A képgyűjtemény elhelyezésére tökéletes akár egy világos lépcsőforduló is. Az sem baj, ha nem erőszakoljuk bele a képeket egyforma keretbe, hanem hagyjuk, hogy érvényesüljön a hozzájuk illő keretek által kiemelt színviláguk, egyéniségük. Ilyen elhelyezés esetén úgysem várja el a szemlélő, hogy egységes keretben, katonás rendben sorakozzanak a képek. Ez a megoldás bátorítja a vendégeket, hogy szabadon nézegessék a gyűjteményt, akár egy kiállítóteremben. Ha gyakran szeretnénk cserélni a képeinket, akkor érdemesebb polcokra kitenni őket, mert így, ha változik az ízlésünk vagy más képekhez van kedvünk, könnyen lecserélhetjük őket és a fal sem sínyli meg a sok fúrást-faragást.
Ha a különböző témájú képek között mégis szeretnénk valamilyen harmóniát teremteni, akkor választhatunk hozzájuk egyforma keretet. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy olyan kompromisszumos megoldást találjunk, amelyik minden képből kihozza a legjobbat.

Antik szuvenír, kisvasút, fényképezőgép vagy más hasonló gyűjteményünket elhelyezhetjük nyitott vagy zárt polcokon attól függően, hogy mennyire féltjük őket, illetve mennyire szeretnénk rendszeresen porolni őket. Az üveg display-ek ugyan egy kicsit nagyobb távolságtartásra ösztönzik a szemlélődő vendégeket, mint egy nyitott polc, de kedvenc tárgyainknak így jóval kevesebb törölgetésre van szükségük.

És hogy hogyan kezeljük gyermekünk gyűjtőszenvedélyét? Semmiképpen ne a nagymamára haragudjunk, ha megveszi az unokájának a hatvanharmadik matchboxot….
Íme néhány ötlet:

Eszter

Források: Pinterest

http://www.designsponge.com/2014/03/20-great-collections-and-ways-to-display-them.html

http://www.antiquebottles.com/southeast/oct04.html

http://www.countryliving.com/home-design/decorating-ideas/g1539/display-collections/

http://www.bellemaison23.com/2009/02/displaying-collections.html

http://www.rosemarydouglas.com/aura-soma/

http://finewoodinc.com/dispunits.php

http://www.oliverburns.com/wealth-management/displaying-collections-in-the-home-2/

http://www.countryliving.com/home-design/decorating-ideas/g1539/display-collections/

http://www.kidspacestuff.com/blog/2013/05/kids-room-collections-series-cars/

Share