Vrábel Krisztina, gasztrobloggert egy kellemetlen diagnózis, az inzulinrezisztencia indította el a gasztronómia felé. Saját – jó pár éves – tapasztalata szerint mindez elkerülhető, ráadásul úgy, hogy közben nem kell lemondanunk sem az ízletes ételekről, sem a kényelmünkről. Véleménye, hogy egészségesen étkezni sem időben, sem az anyagiak terén nem ró ránk jelentős plusz terheket.

Egyre több emberről derül ki, hogy ételallergiája, intoleranciája, valamilyen érzékenysége van, s bizony nehéz átállni egy ezeknek megfelelő étrendre.

Pedig fontos, hogy divatból ne étkezzünk gluténmentesen, laktózmentesen vagy szénhidrátmentesen, mert korántsem biztos, hogy az az egészséges  – persze, amennyiben egészségügyi okai vannak a diétának, természetesen nincs mit tenni, ki kell iktatni a számunkra káros anyagokat az étrendünkből. De attól, hogy egy termékre ráírják azt, hogy gluténmentes, laktózmentes vagy szénhidrátmentes ne higgyük, hogy az mentes minden rossztól, ehetjük korlátlanul. Ezek az ételek ugyanis gyakran tele vannak mesterségesen előállított adalékanyagokkal, hozzáadott cukrokkal (van, hogy legalább 3-4-félével), pálmazsírral, stabilizátorokkal. Fontos leszögezni, hogy a kiegyensúlyozott, okos táplálkozás sokkal egészségesebb, mint a valódi ok nélkül folytatott „mentes” étkezés.  

Ha már megszületett az elhatározás bennünk, hogy szeretnénk egészségesebben étkezni, akkor mégis mit tegyünk?

Az egészséges étkezésre való átállás első és legfontosabb lépése az, hogy megértsük, miért van szükség váltásra, és mit ártunk a szervezetünknek, ha döntően mesterségesen előállított táplálékon tartjuk valódi ételek helyett. Tudnunk kell, hogy az érrendszerünk, a csontozatunk, az emésztőrendszerünk nem is olyan hosszú idő múlva jelezni fogja a rosszul megválogatott étrendből fakadó problémákat. Az orvosok egyetértenek abban, hogy az életmódunknak és benne a táplálkozásnak kiemelten fontos betegségmegelőző szerepe van.

Második lépésként el kell hinnünk, hogy 3-4 valódi alapanyagból nem tart sokkal tovább elkészíteni egy ebédet, mint tasakokból összedobni.  Aki pedig valóban érintett valamilyen élelmiszerallergiában, ételérzékenységben, csak a maga által elkészített fogásokban lehet biztos 100%-ig.

De vajon hol érdemes húst, zöldséget, gyümölcsöt vagy épp tejterméket és lisztet vásárolni, ha jó minőségű ételeket szeretnénk készíteni?

Mondhatnánk azt, hogy persze csakis a piacon, termelőktől, megbízható forrásból. Aki már évek óta tudatosságra törekszik, szerintem rég megtalálta maga körül ezeket a beszerzési helyeket. Aki pedig csak most kezdi az életmódváltást, azt javaslom, hogy ott vásároljon, ahol a leggyorsabban, legkényelmesebben megkapja az alapanyagokat. Neki most azt a döntést kell meghoznia, hogy például a polcról egy mozdulattal leemelt, gyümölcsöt sosem látott, karragénnel sűrített, vizezett joghurtból és aromákból álló epres joghurt helyett válassza a natúr joghurtból és eperből, 2 perces munkával összeturmixolt házi gyümölcsjoghurtot. Nem az az elsődleges, hogy csakis a hétvégi biopiacon beszerzett kézműves joghurtot vásároljuk. Az legfeljebb majd egy következő lépés lesz…Összességében nem is az a fontos, hogy hol, hanem, hogy mit vásárolunk, a döntő különbség abban áll, hogy alapanyagot vásárolunk-e, amelyből majd mi készítjük az ételt vagy kész terméket veszünk.

családi asztal az egyik legfontosabb közösségi tér – hétköznap, ünnepen egyaránt.

De mire figyeljünk oda, milyen szabályok bevezetését fontoljuk meg egy közös ebéd vagy vacsora során, hogy teljes legyen az étkezés öröme?

Jó lenne, ha a közös étkezés egy nap legalább egyszer minden családban általános lenne. TV és telefonnyomkodás nélkül, valóban egymásra figyelve. Nálunk ez alapvető, nem is kérdés, szabályt sem kell hozni rá. Egy szabályt viszont bevezettem: aki készíti az ételt, annak nem kell az asztalt lepakolni, az a többiek dolga…

Végezetül álljon itt egy könnyen elkészíthető receptet, amit szívesen tálalhatunk családtagjaink számáta:

Sajtos töltött csirkemell, spenótos bulgurral

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 10 dkg félkemény sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 evőkanál szárított kakukkfű és oregánó, só, frissen őrölt bors, 5-6 evőkanál olívaolaj, 25 dkg koktélparadicsom (konzerv); 10 dkg bulgur, 40 dkg spenót, 1 citrom, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, olívaolaj

A csirkemelleket mossuk meg, töröljük szárazra, irdaljuk be 1,5- 2 cm sűrűségben. Az olívaolajat keverjük össze a zúzott fokhagymával, kakukkfűvel, az oregánóval. Sózzuk, borsozzuk dörzsöljük be alaposan az olajos keverékkel a csirkemelleket. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, a sajtot vágjuk vékony csíkokra, majd tegyünk egy-egy szeletet a beirdalásokba. Szedjük ra koktélparadicsomot, levével együtt, majd tegyük 230 °-ra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre. Közben a bulgurt főzzük ki sós vízben. A spenótot enyhén fonnyasszuk meg a zúzott fokhagymagerezdekkel együtt, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze a bulgurral, majd bőven locsoljuk a citrom levével.

Egy adag szénhidráttartalma: 23 g

Jó étvágyat hozzá!

Share