Ismeritek a HelloAnyut? A pesti dzsumbujban van egy kis oázis, ahova ha gyerekkel mentek, nem válik belőletek kísérő, és a gyerekből sem lesz kolonc. A HellóAnyu közösségi tér és kávézó, mára már brand és sikertörténet. Megálmodója és megvalósítója Lipták Orsi, aki arról is mesél, mi az, ami elengedhetetlen egy álom megvalósulásához. Nem, nem a pénz.

Láttam már nálatok fiatal anyukát munkamegbeszélésen, tiniket leckeírás közben, és idősebb párokat élőzenére táncolni. Tulajdonképpen ki a célközönség?

 Az elsődleges célközönségünk a kisgyermekeikkel gyesen, gyeden lévő szülők, ami ma Magyarországon elsősorban a nőket jelenti. Nekik jelenthet problémát a kimozdulás, közösségi élet, ismerkedés – vagy akár a régi, még gyermektelen barátokkal való kapcsolattartás, ha szeretnének kilépni a lakás falai közül, viszont nem tudják, vagy nem szeretnék másra bízni a kisbabájukat…

… és valami másra vágynak, mint az egyébként nagyon hasznos baba-mama klub a közösségi házban.

Szerintem rengeteget számít, hogy egy magát kissé izoláltnak, akadályozottnak érző kisgyerekes nő csak olyan térben van-e, ami egy lakáshoz hasonlóan elzárt, és csak hozzá hasonló helyzetben lévő kisgyerekes anyák veszik körül, vagy részt vehet a városi pezsgésben, belekóstol egy kis kávéházi hangulatba, kilát az utcára, és bárkivel találkozhat, akivel szeretne, vagy akár ismerkedhet is, hiszen egy szabadon látogatható, kvázi semleges belvárosi kávézó a helyszín.

Ahol akár táncolni is lehet? Nem felejtem el azt a délutánt nálatok, amikor ottfelejtettük magunkat, és megérkezett néhány vegyes életkorú pár. Először azt hittem, szakkör végére jöttek a gyerekekért, de kiderült, hogy zenészeket is hoztak, és táncolni jöttek.

Napközben főleg a kisgyerekeseknek kínálunk baba-mama vagy családi programokat, délután ovis-sulis tanfolyamok is vannak, este pedig akár kifejezetten felnőtt programok is előfordulnak. Akikről beszélsz épp egy helyet kereső, összeszokott táncház voltak.

Amellett, hogy maximálisan megfelelünk a baba- és mamabarát kritériumoknak, fontos célunk, hogy hogy napközben is bárki betérhessen, és ne érezze magát nagyon kívülállónak. Ezért is szeretjük a családbarát megnevezést, mert ebben anya, apa, kis-és nagytesó, nagyszülők, bébiszitterek is beletartoznak, de még a család barátai is. Mint egy nagy nappali, ahol mindenki megtalálja az épp kedvére való helyet, otthonosan lehet létezni, és szerencsére kihozzák a kávét, megfőzik az ételeket és el is mosogatnak, ha elmentünk.

Melyek azok a szolgáltatások, amelyek kifejezetten a kisgyerekes életmódhoz igazodnak?

Egyrészt a kávézó kínálata: próbálunk válogatott, minőségi, adalékmentes és szezonális alapanyagokból dolgozni, és készítünk a hozzátáplálás és az ételallergiák miatt fontos, mentes ételeket is. Gyerekadagot és saját készítésű bébiételt is felszolgálunk. Szoptatásbarát hely is vagyunk, nem kell kivonulni a beszélgetésből a szoptatás miatt, ugyanakkor eldugottabb hely vagy különterem is rendelkezésre áll, ha igény van rá. Minden babás programunk gyerekbarát időpontban van, de ingyenes tanácsadásokkal segítjük a fiatal szülőket a gyermekgondozási, gyermeknevelési kompetenciák kialakításában (pl. szoptatási tanácsadás, hordozós tanácsadás).

A HelloAnyu önmeghatározásában az szerepel, hogy ökokávézó és közösségi tér. Hogy látod, az ökológiai szempontokra valóban az anyák, nők fogékonyabbak, vagy egyszerűen többet beszélnek róla?

Talán azért fogékonyabbak, mert nagyrészt ők csinálják azokat a masszív hétköznapi rutinokat, ahol leginkább tetten érhetőek a környezeti szempontok. Az, hogy mit eszünk, miből főzünk, mivel mosunk, takarítunk, milyen anyagból készül a ruha, amit megveszünk és ki, hol készíti – ezeken a területeken sokszor a nők döntenek, emiatt talán ők járnak jobban utána a miérteknek.

A közösségi tér megnevezés mivel tágítja a jó kávézó fogalmát?

A baba- és mamabarát infrastruktúrán túl igyekeztünk olyan otthonos, családias légkört teremteni, ahol már a belépéskor érzed, hogy nem kell feszengeni, viselkedni. Nem baj, ha a gyerek visít, ha kiborít valamit, ha körbemotorozza a pultot, ha háromszor szólsz, hogy melegítsük újra az ételt, mert megint kihűlt, ha szoptatni kell… Ezek közül egy sima kávézóban néha már egy is elég, hogy kivágja a biztosítékot, nemhogy mindez együtt…

Sok törzsvendégünk is van, akik itt ismerkedtek össze, és vannak, akik azóta kisebb, egymást segítő közösséggé alakultak, vagy közös vállalkozásba fogtak, és nálunk tartják a munkamegbeszéléseiket.

Ezen kívül fontos, hogy befogadótérként működünk: helyet adunk olyan közösségeknek, akik online csatornákon szerveződnek, és az offline találkozókhoz nagyon nehezen találnak helyszínt.

Egy anyabarát kávézó ötlete több, mint tíz éve született meg a fejedben, a HellóAnyu két és fél éve nyitott meg. Mennyit változott az eredeti elképzelés?

Alapjait tekintve nem sokat, az alapötlet – belvárosi családbarát kávézó minimum egy különteremmel – teljes egészében megvalósult. A helykeresés volt az egyik legnehezebb része, és ez több szempontból messze van a megálmodottól.

Különleges ez a hely azért is, mert egyáltalán létrejött. Mesélnél egy kicsit arról, milyen képességek, tudás és erőforrások kellettek ahhoz, hogy megvalósuljon az álmod?

Huhh, azt elég nehéz megmondani, annyira hosszadalmas és kaotikus volt a folyamat. Konkrét, klasszikus értelemben vett tudásom nem volt, de talán a társadalomtudományi tanulmányaim segítettek felismerni és körvonalazni a problémát, és a rengeteg saját tapasztalat és a saját gyerekek, kutatómunka, igényfelmérés, tervezés, majd a NESsT vállalkozásfejlesztő  programjában egy év üzleti terv finomítás mind hozzájárultak a sikerhez. Az egészhez nagy adag töretlen kitartás kellett, ami mögött pedig az elkötelezettség állt: végig hittem abban, hogy Budapestnek szüksége van egy ilyen helyre. Szóval azt hiszem, a küldetéstudat segített át minden nehézségen és akadályon, és persze a józan paraszti ész meg kreativitás is, mert a sokszor egészen irracionális ügymenetek és folyamatok zajlottak.

Beszéljünk egy kicsit a pénzről is, mert sokan gondolják, hogy gazdag mecénás, vagy befolyásos barátok nélkül csak álmodozni lehet.

Gyakorlatilag nulla forint saját tőkével hoztuk létre a HelloAnyut, és protekciónk sem volt sehol. Pályázati pénzekből tudtuk elkezdeni a munkát, és kihasználtuk a kerületi önkormányzat meglévő támogatási rendszerét. Ez persze azzal jár, hogy talán még pontosabbnak, és körültekintőbbnek kell lenni, mint más vállalkozásnak. Mindent meg kell tervezni, és mindennel el kell számolni. Nagyon sok önkéntes munka van a projektben, és tárgyi adományok is érkeztek.

Vidámabb lenne az élet, ha minden anyuka a lakókörnyezetében találna egy hasonló helyet. Szerinted a HellóAnyu másolható?

Szerintem egy az egyben biztosan nem. A rengeteg előkészítő munka egy része már megúszható (annak idején én azt se tudtam, van-e valós igény erre az egészre, be fog-e jönni bárki), viszont abban biztos vagyok, hogy minden környéken meg kell csinálni az üzleti modellt a helyi körülményekre, igényekre szabva, és hozzá az üzleti tervet is.

Ha kifognád a bürokrácia tengeréből az aranyhalat, mi lenne a három kívánságod?

Először is sokkal átláthatóbb, és így betarthatóbb szabályozás, tulajdonképpen bármelyik területen. Sokszor azért nehéz megfelelni, mert ha három szakember öt különböző véleményen van, csak találgathatod, mit fog majd kérni a hatóság.

Másodszor életszerűbb, a mai viszonyoknak sokkal inkább megfelelő, rugalmas foglalkoztatási rendszer.

Harmadszor pedig együttműködő, segíteni akaró hatóságok, akikkel inkább a közös munka, közös fejlődés, mintsem az ellenőrzés és bírságolás a meghatározó.

Mivel várjátok most a vendégeket?

Nyári nyitvatartás mellett (hétköznap 10-18h ) folyamatosan kínálunk ebédmenüt, amihez augusztus végéig tartó akciónkban ajándék kávé vagy szörp jár.

Szeptemberben a megszokott programok mellett újraindul a hordozós klub, és folytatódnak a szülői kompetenciafejlesztő tréningek. Lesznek női vállalkozás-indítással kapcsolatos workshopok, és munka-magánélet összeegyeztetését támogató beszélgetések.

A Facebook oldalunkon a megújuló étel-ital kínálatról és minden aktualitásról értesülni lehet. De továbbra is nyitottak vagyunk, várjuk a programokkal vagy kínálattal kapcsolatos ötletekre, bárki írhat nekünk!

Filoszofi

 Fotó: Szöllősi Mátyás

Képek forrása: HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó facebook oldala

Share