A cöliákiát* vagy gluténérzékenységet kaméleonbetegségnek is szokás nevezni. Miért? A válasz roppant egyszerű: a tünetek típusai nagyon széles skálán mozognak. Vannak, akiknél roppant látványos, fájdalmas vagy kellemetlen tüneteket okoz, másokban pedig fel sem merül a gyanú, hogy a glutén állhat bizonyos problémák mögött.

Emésztőszervi tünetek

Talán ezek a legkellemetlenebb tünetei a cöliákiának. A szervezetbe kerülő glutén hatására az immunrendszer védekezésbe kezd, és saját maga ellen támad. Jelen esetben a vékonybélbolyhok károsulnak, ellaposodnak, végső esetben teljesen eltűnnek. Emiatt a vékonybél nem képes ellátni a normál működését (tápanyagok felszívódása).

Jöjjön tehát pár tipikus emésztőszervi tünet: hasmenés, puffadás, hasfájás, zsír-széklet, hányinger, hányás, drasztikus fogyás, vagy ellenkező esetben hízás, fogzománckopás, afták a szájban…

A felszívódási problémák, hiányállapotok miatt persze számos más betegség is kialakulhat. A gyerekek esetében fontos, hogy külön figyelmet fordítsunk rájuk. Ha egy kisgyerek lassabban nő, hajlamos a gyakori fertőzésekre, vérszegény, vashiányos, különösen bágyadt, étvágytalan, vékonyka kidomborodó hassal, akkor mindenképp vigyék el gasztroenterológiára, ahol vérvétellel, biopsziával diagnosztizálni tudják a gluténérzékenységet, ami egy autoimmun betegség.

NCGS – nem cöliákiás glutén szenzitivitás

Az NCGS esetében a gluténtartalmú étel elfogyasztása után hasonló tünetek jelentkezhetnek, de ebben az esetben nem károsodik a vékonybél, a diagnosztizálása éppen ezért jóval nehezebb. Minden esetre ki kell zárni így is a cöliákia gyanúját, mielőtt diétába kezdene bárki is.

Bőrtünetek – Duhring-betegség tünetei

Ebben az esetben a bőrön megjelenő csalánkiütés-szerű, erősen viszkető hólyagok jelezhetik a cöliákia meglétét. A tünetek főként a térden, könyökön, tarkón, időnként az arcon, hason is megjelenhetnek. Ha ezt tapasztalja valaki, mindenképp el kell végeztetni a cöliákia vizsgálatot is, mert hasi tünetek nélkül is teljesen elsorvadhatnak a vékonybél bolyhai, ami további társbetegségeket von maga után.

Egyéb autoimmun betegségek

A cöliákia gyakran más (autoimmun) betegséggel párosulhat. Gyakori betegségek, amik ezzel együtt járnak az I-es típusú cukorbetegség, vagy a Hasimoto-pajzsmirigy gyulladás. A Hasimoto egy krónikus és gyakorlatilag fájdalommentes gyulladás, ami a pajzsmirigy pusztulásához vezethet. A kezdeti szakaszban pajzsmirigy-túlműködés tünetek (jó étvágy melletti fogyás, ingerlékenység, alvászavar, kézremegés, stb.) jelentkezhetnek. A későbbiekben alacsony testhőmérséklet, ödéma, krákogás, nyelési nehézség, erős hízás, koncentrációzavar, székrekedés, stb., lehetnek a figyelmeztető jelei.

Tudtad?

Gyakorta a meddőség hátterében is előfordulhat a cöliákia gyanúja. Gluténmentes étkezést javasolnak sok esetben Parkinson-kóros betegeknek, ADHD (figyelem-, és koncentráció zavar, hiperaktivitás, tanulási nehézségek), SNI vagy autizmus esetén is.

 

Hadarik Rita

író, termékfejlesztő, márkatulajdonos

www.glutenmentessutemeny.hu

FONTOS! Pontos diagnózis nélkül senki ne kezdjen bele a gluténmentes diétába, mert a vizsgálatok ebben az esetben negatív eredményt mutatnának. Amennyiben fennáll a gluténérzékenység gyanúja, keressen fel egy gasztroenterológus szakembert.

Share