Müzli, gabonapehely, cornflakes. Ki, hogy hívja. Egy biztos, még mindig a gyerekek egyik kedvenc reggelijéről beszélünk.

A reggeli pedig a nap egyik legfontosabb étkezése! Feltölt energiával, beindítja az anyagcserét és nem utolsó sorban jó kedvre derít minket! 😊 A boltok polcain rengeteg müzlit találunk az egészségestől az agyoncukrozottig. A vizsgált célcsoport a gyerekek voltak. Nézzük a tesztet számokban és nem utolsó sorban ízekben!

Nestle Nequik Alphabet

Kalória: 383 Kcal/100 g, cukortartalom: 25g (Ajánlott mennyiség: 30g)

A Nestle betű formájú, kakaós ízű gabonapelyhe igazi újdonság a piacon. Már a reggeli alatt remekül szórakozhat gyermekünk a betűk felkutatásával. Személy szerint a Nestle az egyik nagy kedvenc nálunk. Azonkívül, hogy sokáig ropogós marad, nagyon finom kakaós ízt ad a tejnek, amit a gyerekek imádnak.

Nézzük az összetevőket: ami nagyon jó hír, hogy teljes kiőrlésű búza adja az összetevők 47%-át. Sajnos a folytatás már nem ennyire felemelő: cukor, glükózszirup. Ha tartjuk az ajánlott 30 grammos adagot 7,5 gr cukrot viszünk be ezzel. Zsírszegény tejjel összesen kb. 200 kalóriát fogyasztunk reggelire, ez teljesen renden van.

Cerbona csokis gabonapehely

Kalória: 395 Kcal/100 g, cukortartalom:28 g (Ajánlott mennyiség: 30g)

Kapható verdás, jégvarázsos kivitelben is, így a lányos és fiús anyukák is a gyerkőceik kedvére tehetnek. A legutóbbi „szériában” még ajándék hűtőmágneseket is elrejtettek, ami öröm a gyerekeknek és a szülőknek is, hiszen lehet mit gyűjteni! Itt is megjelenik a teljes értékű gabona, ami jó hír. Mellette találunk vitaminokat és kálciumot is. Ízre nem nyújtja ugyanazt az élményt, mint a Nestle, de a doboz mindenért kárpótol! 😊 A cukor és glükózszirup itt is megjelenik, de kapaszkodjunk meg: zsírszegény kakaópor van benne. Mind kalóriában, mind cukortartalomban felülmúlja versenytársát.

Penny csokoládés gabonagolyó

Kalória: 393 Kcal/100 g, cukortartalom: 34 g (Ajánlott mennyiség: 30g)

Csomagolás nem annyira hívogató, mint a korábbiaknál, na de ne rettenjünk el. Már a nevéből is látjuk, hogy vitaminokat és vasat is tartalmaz. Gyorsabban olvad szét a tejben, mint az előbbiek, így a lassan evő gyerkőcöknek nem biztos, hogy a kedvencük lesz. 😊 Élelmi rostban gazdag, ami az emésztésnek különösen jó és táblázatban tüntetik fel a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét. És akkor jöjjenek a könyörtelen számok: Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy eddig ennek a legmagasabb a cukortartalma, ami nem túl jó hír, ha egészséges reggelit szeretnénk gyermekeinknek adni.

Cornexi csokoládés gabonagolyó

Kalória: 391Kcal/100 g, cukortartalom: 35 g (Ajánlott mennyiség: 30g)

Sokáig futott a piacon a Cornexi hozzáadott cukormentes csokis gabonapelyhe, de mostanában nem nagyon látom. Helyette maradt a szokásos cukros gabonagolyó. Aranyos maci a csomagoláson, egészen elfogadható ízvilág a csomagban. Persze nem egy Nestle, de nyilván árban sem. Nem tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, de a szokásos cukor és glükózszirup itt is megvan. Sajnos, ahogy haladunk előre, egyre inkább nő a cukortartalom, ebben már 35 grammot találunk!

 

Coho Balls kakaó ízű gabonagolyó

Kalória: 398 Kcal/100g, cukortartalom: 32g (Ajánlott mennyiség: 30 g)

A szokásos összetevők, kakaós íz, cukortartalomban a középmezőnyben végez. Gazdag kálciumban, ezt már a csomagolás elején is láthatjuk. Igazából nincs vele semmi baj, se nem rossz, se nem kiemelkedően finom, így alternatívának mindenképpen jó.

Nestle Chocapic gabonapehely

Kalória: 387 Kcal/100 g, cukortartalom: 28 g (Ajánlott mennyiség: 30g)

Újra egy Nestle termék, csak kicsit más formában. A kalória és a cukormennyiség is csak valamivel magasabb, mint a betűs gabonapehelynél. A megszokott „Nesquik” csokis íz, véleményem szerint még mindig a legjobb. Mivel nagyobbak a gabonapelyhek benne, mint az Alphabet müzliben, így még tovább élvezhetjük a ropogós ízt. Árban húzós, de tényleg ennek van a legmagasabb élvezeti értéke.

Auchan csokoládés gabonagolyó

Kalória: 393 Kcal/100 g, cukortartalom: 34g (Ajánlott mennyiség 30 g)

A dobozon cuki vízilovakat találunk, csak hogy kedvesebb legyen a csomagolás a gyerekeknek. Vitaminokkal és vassal, hirdeti magát. És a doboz hátulján megtaláljuk a pontos vitamin és ásványi anyag arányt is egy adagra bontva. Sajnos itt nem találkozunk teljes kiőrlésű gabonával, mint a Nestle termékeknél, cukortartalom is magasabb, mint ezekben a gabonapelyhekben. Az íze nem rossz, de azért ettünk már ennél jobbat is. Persze az ára is kedvezőbb, lévén, hogy „sajátmárkás” termékről van szó.

 

 

Choca kakaós gabonagolyó

Kalória: 391 Kcal/100 g, cukortartalom: 35g (Ajánlott mennyiség 30g)

Cukortartalomban ez is az első helyen áll. Árban kedvező, ízre hozza a valamivel alacsonyabb árkategóriájú müzlik szintjét. Sajnos ez is elég hamar elázik a tejben, így a reggel még kómás gyerkőcünk könnyen csak főzeléket ehet a végén. 😊 Ami jó hír, hogy vitaminokat ebben is találunk, a csomagoláson feltüntetett mennyiségben.

Viva kakaós párnácska

Kalória: 481 Kcal/100g, cukortartalom: 35g (Ajánlott mennyiség: 25g)

Az utolsó gabonapehely egy kicsit kakukktojás. Ez ugyanis egy kakaós krémmel töltött gabona párnácska. Azért hoztam el mégis, mert nálunk a gyerekek egyik nagy kedvence, és nem csak tejes verzióban! 7 féle vitamint és 40 %-ban csokis krémet tartalmaz. Cukortartalomban nem sokkal különbözik a korábbiaktól, viszont az energiatartalma sokkal magasabb. Nem kapunk kakaós tejet a végén, de nagyon finom a benne rejlő csokis krém. Ebből még néha én is lopok pár szemet. 😊

Összegezve láthatjuk, hogy tényleg óriási a választék, ha gabonapelyhet szeretnénk adni gyerkőcünknek reggelire. Cukortartalma mindegyiknek van (kisebb-nagyobb mennyiségben), és kalóriatartalomban sincs sok különbség. Tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, tejjel fogyasztva könnyű, mégis tápláló reggeli gyermekünknek. A teljes kiőrlésű gabona, legalacsonyabb cukortartalom és legcsokisabb tej miatt én azért a Nestle termékeket választanám! 😊

Gabonapelyhek Kalória/Cukortartalom/Ár/Kiszerelés szerint táblába szedve a könnyebb tájékozódás végett:

Típus Kalória Cukortartalom Ár Kiszerelés
Alphabet 383 Kcal 25 g 799 Ft 425 g
Chocapic 387 Kcal 28 g 499 Ft 250 g
Cerbona 395 Kcal 28 g 379 Ft 225 g
Bona Vita Choco Balls 393 Kcal 32 g 399 Ft 375 g
Penny Choco Balls 398 Kcal 34 g 399 Ft 250 g
Auchan 393 Kcal 34 g 599 Ft 450 g
Cornexi 391 Kcal 35 g 249 Ft 250 g
Choca 391 Kcal 35 g 399 Ft 175 g
Viva 481 Kcal 35 g 879 Ft 750 g

Szilvi Fitness

Share