Monitor előtt nő fel egy generáció – ugye ti is unjátok már? Unjátok a tiltások piti kis rendszereit, a sopánkodást a virtuális életről, a szélmalomharcot a technikával, ami jön, és mint a víz átitatja az életet.

Én is unom, mégsem tagadhatom a szorongást, amit a gép által beszippantott gyerekek látványa kelt. Sokrétű szorongás ez, nem valami szimpla ügy:

  1. Benne van a mindenkori generációs harc, ami a végességgel való szembesülésről szól. Amikor azt látjuk, hogy az utánunk jövők más típusú élményanyagot gyűjtenek, mint mi.
  2. Szorongást kelt a függés különböző fokozatainak villámgyors kialakulása, és a függés tüneteinek látványa.
  3. Szorongást kelt, hogy a másik, aki épp virtuálisan él, „nincs itt”, hozzáférhetetlen.
  4. És nyomasztó az a semmi, amit a virtuális szó takar.

Nagyon sokat hivatkoznak Zimbardo Nincs kapcsolat című könyvére, ami azt járja körül, hogyan teszi a való életre alkalmatlanná a fiúkat a videojáték és a pornó, hogyan tesz rá erre még egy lapáttal az apa nélküli gyerekkor, az élő férfi-minta hiánya.

De miért pont a fiúk? Mi az, ami a mi viszonylag kiegyensúlyozott, stabil apával bíró családunkban is előidézi, hogy a négyéves kissrác egyszer nézett oda, amikor a bátyja játszott, és azóta mágnesként vonzza a képernyő? Van egy kizárólag a „kütyüzésre” tartogatott eszelősség a szemükben. Valami csábítóan könnyű utat ígér a virtuális játék a négyévesnek, a kilenc évesnek, de még az apjuknak is. Egyebet nem tehetek ellene, mint a tiltást. Ha nem engedem, kis átfutási idő után kitisztul a tekintetük, és élnek, játszanak tovább normálisan. De nincs más szeretett tevékenység, ami ilyen hipnotizáló erővel bír, mint a „gép”.

Ma a legtöbb fiatalt elérő rendezvény Kelet-Európában a budapesti PlayIT, amelyet a múlt hét végén rendeztek meg a Hungexpo területén, és több tízezer látogatót vonzott.  A PlayIT kiállítás, vásár és fesztivál egyben, ami a virtuális játékokról és játékosokról szól. Vagyis videojátékok, gémerek, youtuberek, rajongók találkozója.

gémer – aki megosztja egy videócsatornán azt, ahogy ő játszik; youtuber/vlogger/videoblogger – aki saját, leginkább telefonnal felvett videókat tölt fel és oszt meg a saját csatornáján

Szorongás ellen legjobb az ismerkedés, ezért az elmúlt néhány órámat azzal töltöttem, hogy elmerültem az idei PlayIT világában, vagyis, megnéztem jónéhány youtuber beszámolóját (csak tiszta forrásból, ugye), megkerestem a műfaj állítólagos legjobbjainak csatornáit, és élveztem, hogy olyan területen járok, ami nekem idegen, miközben a résztvevők nagyon is ismerősek, pont olyan kamaszok, mint mi voltunk. A következőkben egy ufó felfedezéseit olvashatjátok, aki hozzá hasonló lényeket talált egy idegen bolygón.

A mennyiség jelentősége mögött eltörpül a tartalom minősége, és jelentéktelenné válik az a tény, hogy mindez csak információs kódokban létezik, és eszköz híján elérhetetlen. Vagyis egy nagy SEMMI.  Ezért is termeli talán azt a rengeteg üres információt, tartalom nélküli jelenlétet.

Azt gondolom, hogy ez mégsem a tinik magánszáma, a labda a mi oldalunkon pattog. Nekünk kell hitelesen felmutatni, hogy az élet a valóságban van, és érdemes inkább a valóságtól való függésen dolgoznunk. Igen ám, de nem könnyű ez akkor, amikor elvonulok fél napra a gép elé dolgozni (kisfiam, hagyjálbékén…) Mert azért pénzt kapok…

Filo Szofi

Share