Lehet, hogy még nem is hallottál róla, de ma van a hála világnapja. Története egész régre nyúlik vissza, hiszen 1955 óta világszerte szeptember 21-én ünnepli ezt a napot. Ma nincs szükség óriási bulira tortával és tűzijátékkal, megünnepléséhez elég, ha befelé figyelsz kicsit. Itt az idő, állj meg egy percre te is, gondold át, hogy csak a mai napon mennyi mindenért lehetsz hálás és hagyd, hogy a szívedet átjárja az érzés! És hogy mi történik ilyenkor? Kutatások bizonyítják, hogy nem csak elégedettebb leszel, de egészségesebb is. Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni, mire képes a hála csodálatos ereje!

Mi is az a hála? 

Valami megfoghatatlan, valami csodálatos, valami pozitív, egy érzés, ami megváltoztatja a lelkedet és jobbá teszi az életedet. A hála az a bennünk keltett érzés, amely lényegében annak viszonzása, amikor valami jó történik körülöttünk, kedvesen bánnak velünk, esetleg valamiféle ajándékot kapunk. Biztos számodra is ismerős érzés, ugyanakkor az, hogy miért is vagyunk hálásak, nagyban múlik azon, hogyan szemléljük a világot. Minél inkább felismerjük környezetünkben az apróságokat, amiért hálát érezhetünk, annál inkább élvezhetjük a hálával, a rendszeres hálaadással (tehát amikor tudatosítjuk magunkban, hogy miért is lehetünk hálásak az életünkben) járó pozitív hatásokat a mindennapjainkban. 

Született egy tanulmány, amelyet a Greater Good Science Center támogatásával Jeff Hoffman és kutatótársai állítottak össze 2018-ban. A vizsgálatot szívroham-túlélők körében végezték el, akiket arra kértek, hogy 2 héten át nap mint nap tudatosan keressék és sorolják fel, hogy miért és kinek lehetnek hálásak azon az adott napon. Egyes betegek a családjuk támogatásáért, a barátokért, mások az orvosok és az ápolók segítségéért éreztek hálát, amit ki is mondtak vagy le is írtak. A kutatás arra a megállapításra jutott, hogy azok, akik megélték a hála érzését minden nap, gyorsabban gyógyulnak, mint a sorstársaik, akik ezt nem tették meg.

Hogyan éld át a hála érzését?

Biztosan a te életedben is vannak olyan személyek, akiknek a jelenlétéért, a támogatásáért, segítéségért vagy kisebb-nagyobb szívességéért hálás lehetsz. És bizony érezhetsz hálát csak úgy, például az életedért, az egészségedért és még olyan apró dolgokért is, mint például, hogy elérted a buszt vagy még éppen nyitva volt a bolt. Ezek természetesnek  tűnhetnek, pedig ha jobban belegondolsz, ha például nem éred el azt a bizonyos buszt és elkésel a munkából, az az egész napodat rossz irányba fordíthatja, vagy ha újra kell tervezned az esti vacsorát, mert bezárt a bolt és egy lényeges hozzávalót nem tudtál beszerezni, akkor az akár teljesen meg is hiúsíthatja a terveidet. 

Ahhoz, hogy a hála működjön, őszintén, tiszta szívedből át kell érezned, erőltetni nem lehet. Természetesen itt is a gyakorlat teszi a mestert. Minél többet gyakorlod, annál természetesebb lesz a folyamat. Így élheted át teljesen az érzést: 

  1. Ismerd fel, ha megtörtént veled egy jó dolog! 
  2. Tudd, hogy ez a jó dolog valami külső forrásból származik!
  3. Tudj örülni annak a külső forrásnak.

Szakemberek szerint azzal, hogy az érzést megfogalmazod és hangosan kimondod vagy leírod, még inkább átélheted azt.

Javítsd hálával mentális egészségedet

 Amellett, hogy a fizikai állapotodra jó hatással van (javítja a vérkeringést és csökkenti a szívproblémákat), a lelkednek is jót tesz, ha rendszeresen megéled a hála érzését. 

A hála aktiválja a hipotalamuszt is, endorfint szabadít fel és csökkenti a stresszt. Fejleszti a memóriát és a koncentráció képességet is. Csökkenti a szorongás érzést és a depresszióra való hajlamot.

Ha rendszeresen hálát adsz valamiért, akkor összességében elégedettebb leszel az életeddel és így boldogabb is, hiszen minden nap felfedezel valami újat, valami jót az életedben, amiért hálás lehetsz, és ami jó érzéssel, elégedettséggel tölt el. Kevésbé leszel stresszes és sokkal-sokkal kevesebbet fókuszálsz azokra a dolgokra, amik zavarnak vagy amikkel elégedetlen vagy.

A hála egy igazi szupererő, az a rendkívül pozitív érzés, ami kioltja az olyan negatív és mérgező érzéseket, mint az irigység, a harag, a bűntudat vagy a frusztráció. 

A társas kapcsolatokra is jó hatással van a hála

Sokat javíthat a meglévő kapcsolataidon is, ha időről időre elmondod a másik félnek, hogy miért vagy hálás neki. Ha kimutatod vagy leírod azokat a dolgokat, amiket neki köszönhetsz, azzal nem csak neki, hanem saját magadnak is boldogabbá teheted a napot. 

Új kapcsolatokat is teremthetsz, hiszen azok, akik hajlamosak a hála megélésére, azok általában kedvesebbek, érzékenyebbek és bizalmat sugároznak, így könnyebb és kellemesebb a velük való kapcsolat kialakítása. 

Egy szó, mint száz, a hála felszabadít és feltölt. Fontos, hogy meglásd a jót, és szabadon enged az adott dolog kapcsán ébredő gyógyító, pozitív érzéseidet. Ha eddig még nem tetted tudatosan vagy csak ritkán élted át, akkor kezd el éppen ma, a hála világnapján!

Share