Nyakunkon a nyár, de előtte még itt a vizsgaszezon. Az érettségizők túl vannak az írásbeliken, egy hónap múlva jönnek a szóbelik. A magántanulóknak is közeledik a tanév vége, nemsokára számot kell adniuk a tudásukról. Sokan osztályozóvizsgáznak vagy nyelvvizsgáznak. Pár hasznos tippet összegyűjtöttem nektek, hogyan is élheti túl ezt a helyzetet gyerek és anya egyaránt.

A vizsgázás mindenképp stresszes helyzet. Egy 45-90 perces dolgozat alapján ítélik meg, mennyit készült a gyerek az előző félévben, évben, érettségi esetében négy évben. Egy negyedórás felelet alapján alkot képet a tanár a tudásáról, miközben lehet, hogy épp peches volt a diák, és pont azt az egy tételt húzta ki, amihez hozzá sem tud szólni.

Meg kell erősíteni a gyerekben azt, hogy a vizsga eredménye sokszor nem a valós tudást mutatja. Lazább felfogású gyerekek sokkal jobb jegyet is kaphatnak, mint amit megérdemelnének, csak mert könnyedén ki tudják magukat dumálni a szóbelin. Izgulós gyerekek pedig rosszabb formájukat mutathatják, ha nagyon görcsölnek a számonkérés miatt. Érettségiztetőként láttam már vizsgán teljesen lebénult, sőt, sírva fakadó diákot, de olyat is, aki a szinte nulla tudásából egész jó kis feleletet eszkábált össze kiváló beszélőkéje segítségével.

Ne stresszeld magad! Ha  látja rajtad, hogy te is rettegsz ettől az egésztől, akkor akár akarod, akár nem, ráragasztod az idegességed. Hiába nyugtatgatod, hogy „minden rendben lesz”, ha a gesztusaiddal, hanglejtéseddel azt sugallod, hogy te is teljesen be vagy rezelve az egésztől. Kiválóak a gyerekek vevőkészülékei.

vizsga

Sokkal hatékonyabb egyszerre egy tantárgyból intenzíven készülni, és egyféléből számot adni a tudásukról, mintha egy napra lenne az összes egybeömlesztve. Írásbeli érettségi esetében legalább egy napra csak egy tantárgy jut. A szóbeli érettségi ebből a szempontból a legszörnyűbb, egy nap alatt vizsga 4-5 tantárgyból. Óriási idegi megterheltség. Elkezdi reggel nyolckor, déltájban már zsong a feje; lehetetlenség elvárni tőle, hogy négy vizsga után egy ötödiken is jól teljesítsen.  Az érettségire készülőknek azt javaslom, ne az utolsó évben, főleg ne annak a végén álljanak neki kidolgozni a tételeket. Bár megszokott dolog a tételek kidolgozását osztálytársaknak egymás között leosztani, majd csereberélni, én mindig is a saját jegyzetkészítés híve voltam, képtelen voltam más tételein kiigazodni. A kidolgozás azért is jó, mert közben zajlik a tanulás, rögzül az anyag.

Vizsga előtt két nappal érdemes egy összefoglalást csinálni, amikor a diák átolvassa egyben az összes tételt vagy az anyag összefoglalását. A szülő valami módon számon is kérheti a tudását: beszélgetnek a témákról, kérdezz-felelek formájában, írat vele egy próbavizsgát, konkrétan lejátszanak egy vizsga-szituációt.

Vizsga előtti napon tilos a tanulás! Igazából semmiféle szellemi tevékenységgel nem lenne szabad ezen a napon foglalkozni. A gyerek legyen kint a kertben, bringázzon, focizzon, sétáljon egyet az erdőben, vagy ússzon egyet a strandon. Két dolog fontos: a gondolatokat minél jobban elterelni a vizsgákról, és minél többet mozogni a szabad levegőn.

Vizsga előtti este nem tanácsos semmiféle filmezés, gépezés. Tilos a többfogásos, zsíros, cukros, hasat megterhelő vacsora is. Könnyű gyomorral, hamar kell ágyba bújni, hogy jól kipihenhesse magát a gyerek.

Vizsga napján nem jó ötlet a bőséges reggelizés, mert az agy az emésztéssel lesz elfoglalva, és nem a gondolkodással. Egy kis szénhidráttartalmú ennivaló azonban fontos: müzliszelet vagy alma, hogy ne kongjon a gyomra az ürességtől. A szőlőcukor kifejezetten serkenti az agyműködést; én régebben vizsgák előtt mindig megettem egy szelet csokit.

Végül a párom (mint a vizsgázást kívülről elszenvedő lény) kiegészítő tanácsai túlságosan lelkiismeretes anyáknak: Ne hergeld magadat a végletekig! Nem szabad mindent a vizsgára való készülésnek alárendelni. Maradjon időd és energiád a párodra, a hobbidra, és más egyébre is! Ugyanezekre hagyj időt a gyerekednek is!

vizsga

Réka

Share