Nézd meg a videót, és legközelebb biztos kétszer meg fogod gondolni, hogy hozzányúlj-e a mobilodhoz, amikor épp az utakon vagy.

Számos tanulmány igazolja, hogy a mobiltelefont használó járművezető reakcióideje 50%-jak csökken, a nem telefonáló sofőrhöz képest. Az ittas befolyásoltsághoz hasonlítható a mobilozás állapítják meg a kutatásokban. Egy a kézben tartott mobiltelefonthasználó vezető reakcióideje 30%-kal kedvezőtlenebb, mint a mérsékelten ittas vezetőé. Ezen megállapításokat tetézve kimutatták, hogy a közúti balesetek bekövetkezésének kockázatát a mobiltelefon használata mintegy négyszeresére növelheti. Azonban “handsfree” kutatásoknál is felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak a kézben tartott mobilozás, hanem a kihangosítóval, vagy más módon történő telefonálás szintén ugyanolyan veszélyes lehet. Jobban elvonja a figyelmet, mint a rádióhallgatás, jobban csökken az érzékelt információk mennyisége, a reakcióidő megnő, a szívritmus felerősödik hívás, telefonbeszélgetés közben. Ezek a tényezők, mind kimutathatóan növelik a baleseti kockázatot.

A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet (KRESZ) 3.§ (2) bekezdése tartalmazza, hogy  „(2) A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján 2012. követően a KRESZ 3.§ (2) bekezdésébe foglalt szabály megsértése esetén figyelmeztetés, helyszíni bírság, valamint szabálysértési feljelentés alkalmazható. A kiszabott helyszíni bírságok fix összegűek.

A vezetés közben a mobiltelefon valamennyi funkciójának használata jogsértő. Nincs megengedő szabály. Tilos felvenni, elutasítani a beérkező hívást, vagy csak lenyomni a gombot. A Kúria döntése alapján ugyanis a járművezetés közben beérkező hívásnak a kézben tartott mobiltelefon gombjának benyomásával történő visszautasítása is a KRESZ 3. § (2) bekezdésébe ütköző telefonhasználatnak minősül.

Minden olyan cselekvés, ami elvonja a figyelmet a vezetésről, súlyos, akár halálos balesetet is okozhat, függetlenül attól, hogy magát a tevékenységet a jogszabály bünteti-e vagy sem! Vajon tényleg annyira fontos elküldeni azt az üzenetet most azonnal és valóban nem várhat az a hívás egy fél órát? Mielőtt a telefonhoz nyúlsz, mérlegelj! Ha bármi – legyen az telefon, cd csere, sminkelés vagy evés – elvonja a figyelmed a vezetésről, rettentően megnövelheti a reakcióidőnket egy adott szituációban. Amivel nemcsak a saját, de a közlekedésben résztvevő többi ember testi épségét is veszélyeztetheted!

Én telefonfüggő vagyok. Szépíthetném, de nem tudom. Felkelés után, a reggeli kávé mellé, útközben, a melóban, főzés közben, esti lazulásként. Valljuk be, a telefon az életünk részévé vált. Ezen kommunikálunk, követjük a híreket, tartjuk a kapcsolatot a barátainkkal, sokszor ezen is dolgozunk. Beszélhetnénk arról, hogy ennek milyen negatív következményei vannak a társas kapcsolatainkra, de most egészen más szemszögből szeretném, ha látnánk. Sokan – köztük nagyon sokáig én is – nem tulajdonítunk elég nagy jelentőséget a vezetés közbeni telefonálás veszélyeinek.  Hiszen csak egy pillanat az egész, urai vagyunk a helyzetnek, hisz már százszor csináltunk ilyet.

Egy szokásos hétköznap délután volt. Rohanás a melóból, irány az oviba a gyerekekért. A telefon persze a kezemben, nehogy lemaradjak valami fontos dologról. Már hazafele tartottunk, amikor épp egy „életbevágó” üzenetet továbbítottam. Ekkor egy óriási csattanás, a kocsi megborult, és már csak arra eszméltem, hogy az út szélén állok kitört futóművel, két kiszakadt gumival és két gyerekkel a hátsóülésen. A csattanás akkora volt, hogy még a környező házakból is kijöttek, hogy mi történt. Telefonálás közben nem vettem észre, hogy viszonylag gyors sebességgel felhajtok a padkára. A kocsiban 700.000 Ft-os kár keletkezett, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy nekem és az autóban ülő két gyermekemnek nem esett nagyobb baja az ijedtségen kívül.

Azóta eltelt 3 év. Ahogy telt az idő persze megint egyre bátrabb lettem, és valahogy mindig lett valami halaszthatatlan, amit el kellett intézni a telefonnal. Két balesetem volt még azóta, szintén hasonló okból kifolyólag, szerencsére azok csak kisebb, koccanásos estek voltak. A 3. után úgy éreztem, hogy akkor itt az ideje, hogy tényleg komolyan vegyem a vezetést. Hogy figyelembe vegyem, hogy mennyire veszélyes, és hogy az úton és a kocsiban is, mások is vannak, rajtam kívül. Azóta nem telefonálok, és ha valami nagyon fontos van, akkor azt csak a piros lámpánál intézem vagy félreállok az autóval.

Vigyázzunk Magunkra és vigyázzunk Egymásra! A vezetés nem játék! Egy másodperc is elég ahhoz, hogy valami visszafordíthatatlan történjen! Nincs kivételes eset, sürgős telefon, vagy gyorsan elküldött üzenet! Bármilyen rosszul is hangzik, de a magunk és mások életével is játszunk! A telefont pedig tudjuk eleget nyomkodni a nap fennmaradó részében, amikor éppen nem az utakon közlekedünk…

Szilvi Fitness

Share