Végre, végre! Hála a Vöröskeresztnek és a barátnőmnek, aki karon fogott, nemrég sikerült részt vennem egy elsősegélynyújtó tanfolyamon.

Persze, 20 éve a jogsihoz is kellettek ilyen ismeretek, emlékszem is a gumibabára, amit 16 éves fejjel baromi cikinek éreztem mások előtt „csókolgatni”, meg dereng valami Rautech féle műfogás is, ennyi.

A gimiből is csak egy osztályfőnöki óra keretében tartott szexuális felvilágosítás rémlik, életet menteni ott sem tanított meg senki, pedig sok haszontalanság helyett ennek lett volna igazán értelme!

Kb. fél óra, utazással együtt mondjuk másfél. Ennyit kellett rászánnom az életemből. Nehezen ment, mindig volt valami fontosabb dolgom, de közben folyamatosan nyomasztottak a kérdések: oké, hogy megvettük a legdrágább légzésfigyelőt, de mi lesz, ha a sok téves riasztás után egyszer tényleg beüt a krach? Nem ütött be, megúsztuk. Oké, hogy a hátamra is növesztettem szemet mióta gyerekem van, de egy óvatlan pillanat is elég ahhoz, hogy fuldokolni kezdjen, és akkor mit csinálok? Ösztönösen persze ütögetném a hátát, de jobb lenne, ha szakszerűen tudnék segíteni. Most 3 éves, szerencsére eddig nem dugdosott a szájába az ételen kívül nagyon mást, de a kiflicsücsköt továbbra is félrenyelheti, vagy a kekszet, amiből minimum hármat szeret egyszerre betömni. Aztán ott vannak a játszóterek. Oké, hogy már egyre több a hiper-biztonságos eu- szabványos mászóka, de egy vakmerő hároméves, akinek éppen hogy csak nyiladozik a félelemérzete, hajmeresztő dolgokra képes ám! Szóval nem jött még el a padon olvasgatós időszak. Engedem, hadd menjen, próbálgassa a kis határait, de én bizony továbbra is ott állok ugrásra készen a háta mögött. Tudom, tudom hagyni kell a gyereket esni is néha, abból tanul, de mi van, ha egyszer túl nagyot zakózik és mondjuk fejjel érkezik a földre? Áh, már attól is kiráz a hideg, ahogy leírom!

Alapvetően a kisfiam miatt mentem tehát a tanfolyamra, de kifejezetten örültem annak, hogy az előadó, a helyi mentőállomás vezetője, a felnőttek újraélesztésére alapozta a mondandóját.

Te tudnád kapásból, hogy mit csinálj, ha összeesik a férjed, vagy valaki melletted az utcán, a liftben? Hogy „erre kevés az esély”? Európában évente 700.000, többnyire makkegészséges embernek áll le egyik pillanatról a másikra a keringése. A „hívnám a mentőt” válasz sem kielégítő, hisz ha tényleg baj van, 1-2 percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést! Csak akkor van 60% esély a túlélésre, ha az első 3-5 percben szakszerű segítséget kap az illető. Ennyi idő alatt pedig egyetlen csúcstechnológiás mentőautó sem képes a helyszínre röpíteni a mentőorvosokat, vagyis a te kezedben van annak az embernek az élete, aki előtted fekszik! 8 lépés, hajrá!

  1. Próbálj megnyugodni, közelíts óvatosan a sérülthöz! (pl. Áramütés esetén áramtalaníts, ha CO mérgezés gyanúja áll fenn, csinálj kereszthuzatot, közben ne végy levegőt!)
  2. Reakció vizsgálat (Térdelj mellé, rázogasd, szólongasd!)
  3. Kiálts segítségért! (A bámészkodó tömegből jelölj ki egy higgadt, „értelmesnek tűnő” segítőt, aki pl. hívja a mentőket.)
  4. Biztosíts légutat! (Egyik kezed a homlokára, másik az állára, billentsd hátra a fejét – csecsemőkét kevésbé  –  és emeld ki a nyelvet a légutakból!)
  5. Légzés ellenőrzése (Látod? Hallod? Érzed?)
  6. Hívd a 104-et! (Akár van légzés, akár nincs!)
  7. Mellkaskompresszió (Ha nincs légzés, egymásra téve kulcsold össze a kézfejeket, és a tenyér élével végezz másodpercenként két erőteljes nyomást a szegycsontra! Csecsemőknek 2 ujjal, 1 év feletti gyerekeknek egy kézzel csináld ugyanezt! Fontos, hogy kemény felületen feküdjön az illető!)
  8. Lélegeztetés (Orrát befogva 1 mp hosszan befújás szájon át- csecsemőnek orrát, száját bekapva fújj be apróbbakat -, majd hagyd lesüllyedni a mellkast, és újra! Fontos, hogy a mellkaskompresszió 10 másodpercnél többet ne szüneteljen! 30 kompresszió után két befújás az optimális.)

Nem is olyan ördöngös, ugye? Soha ne legyen rá szükség, de ha mégis, nehogy már ilyen „apróságon” múljon egy családtagunk, barátunk vagy bárkinek is az élete! A jegyzetelés azonban kevés, szerintem fontos, hogy be is legyen gyakorolva, amit leírtunk. Vészhelyzetben nem lesz idő a papírokat bogarászni, ezért elhatároztam, hogy a vasárnapi ebéd után tartok is egy kiselőadást a családnak a tanultakról. Így legalább bennem is rögzül a 8 lépés, és remélhetőleg a többiek sem esnek majd pánikba, ha egyszer történetesen majd épp nekem lesz szükségem újraélesztésre…

Share