Ha egy időutazó most itt teremne a múltból, igencsak elcsodálkozna mai korunk sokféle furcsaságán. Az egyik ilyen bizonyára az lenne számára, hogy a nők többnyire nem szoknyát viselnek, hanem nadrágot. A férfiak is hordták a „szoknyát” (vagy hasonló ruhadarabot) bizonyos korokban vagy kultúrákban, gondoljunk csak a római tógára, a reneszánsz „mini-ruhácskára”, vagy a skótszoknyára.

A nők viszont ősidők óta szoknyát viseltek, és csak körülbelül száz évvel ezelőtt indult el a mozgalom, hogy ők is hordhassanak nadrágot. Ebben is, mint oly sok minden másban (például a nők szavazati joga, szexuális szabadság, dohányzás a nők körében, vagy legális abortusz) a nők emancipálódásáért küzdő feministák voltak a ludasak. XX. század első évtizedei, rövid hajú, cigarettázó nők és Marlene Dietrich. Egyszóval a filmvásznon és az elit körében megjelentek a nadrágos nők, de ez a divat elterjedni csak a világháború után tudott. Hazánkban persze jóval később: nálunk igazából a beat-korszak illetve a hippis trapézgatya jelentette a nadrág forradalmát.

Mindezzel nem is lenne gond, hiszen tényleg kényelmesebb a fűbe nadrágban leülni, a kiránduláshoz, sportoláshoz is kedvezőbb öltözék a nadrág, és fizikai munkához is ez passzol jobban. Na de utcára, munkahelyre, színházba? Talán az lett a gond, hogy a nők (mint oly sok mindenben, ebben is) átestek a ló túloldalára. Ma már a kosztüm alsó része is sok esetben nadrág, egy nő hangversenyre is inkább vesz fel elegánsabb nadrágot, mint szoknyát.

https://hu.pinterest.com/sherrihill/,https://hu.pinterest.com/source/zencooks.com

Szoknyavadász, szoknyapecér, mondjuk egy nők után futkosó férfira. De „szegény” skalpvadászok, hol vannak ma a szoknyás nők? Az emancipálódásnak az lett az eredménye, hogy a nők nemcsak egyenjogúak akartak lenni a férfiakkal, hanem velük (viselkedésben és külsőségekben egyaránt) egyformák is.

Pedig mennyivel csinosabb tud lenni egy nő szoknyában! És nemcsak a viselet szépségéről van szó, hanem arról, hogy a női minőséghez ez egyszerűen jobban illik. Aki valamennyire is el tud rugaszkodni a világi gondolkozástól, az tudja, hogy a női minőségnek megvannak a maga jelképei. Víz, Hold, Föld, ezek mind női jellegűek (míg a Tűz, a Nap és az Ég férfi minőséget hordoznak). Földanya, mondják sokan. A nők a föld energiájához kapcsolódnak szervesen, és a szoknyás viselet harang alakú formájával, akár földig érő hosszúságával ezt megkönnyíti.

https://hu.pinterest.com/sherrihill/

Ha manapság fel is vesz egy nő szoknyát, akkor az pont nem ilyen szabású, hanem vagy szűkebb, elegánsabb, irodai fazon, vagy pedig olyan miniszoknya, amiből a fél feneke kilátszik.

Évszázadokon keresztül hosszú, bő ruhákat, szoknyákat viseltek a nők, és pont ez, ami szinte teljesen kezd eltűnni a divatból. Bizonyos körökben (vidékre kiköltözött családanyák, hastáncosok, neo-hippik, öko-bio ősasszonyok, néptáncosok, keleti kultúra hívei) azért szerencsére még divat, sőt, reneszánszát éli a hosszú, bő szoknya.

Nem hiszem, hogy titkot árulok el: én abszolút szoknya-párti vagyok. Szerintem nagyon kényelmes ruhadarab, mert nem feszélyezi a viselőjét. Szétvetett lábbal is leülhetek, ha akarok, nem kell keresztbe tenni a lábamat (elzárva ezzel is az energia-áramlást); ha letelepszem a földre, csak magam köré terítem, vagy a lábam alá húzom az anyagát. Szeretem, hogy miközben megyek, lobog körülöttem, minden egyes lépésnél libben egyet, fújhatja a szél, ahogy akarja.

https://hu.pinterest.com/sherrihill/

Nyáron még csak-csak látunk szoknyás nőket, de télen már csak mutatóba akad egy-egy belőle. Megfagyok benne, mondják sokan. Pedig alatta vastag harisnyával, akár cicanadrággal melegebb viselet, mint egy farmer. Sajnos, a mai butikokban csak az aktuális egyentrendnek megfelelő ruhákat lehet beszerezni, viszont turkálókban, internetes adok-veszek csoportokban nagyon jó darabok is kifoghatók.

Szerintem ennek a fajta szoknyának ráadásul szolid erotikája is van. Nem véletlen, hogy dédapáink attól őrültek meg, ha kivillant egy nő bokája a hosszú ruha alól. Bízom benne, hogy egyre többen ismerik fel ennek az öltözéknek a szépségét és előnyeit. Holnap vegyél fel te is szoknyát!

Réka

/hu.pinterest.com/voguemagazine/
Share