Azt hiszem, talán ez a legkritikusabb téma a sok közül. És amióta elterjedtek a látványpékségek, azóta még nehezebb ellenállni a kísértésnek. Főleg amikor az ember fáradtan jön haza a munkából, ilyenkor egy meleg kenyér vagy friss pékáru életmentő lehet. De mi a baj ezekkel a péksüteményekkel? Melyiket válasszuk, ha mindenképp szeretnénk meglepni magunkat?

Látványpékség. Már a neve is árulkodó. Szép, friss, még meleg. Szálló illatfelhő és óriási felirat a bevásárló központok oldalán: helyben sütött pékáru! Ki tudna ellenállni? Ezek a péksütemények valóban szépek és valljuk be őszintén, még finomak is. De ezen túl semmi jó tulajdonságuk nincs. Nincs bennük rost, tele vannak cukorral és valójában az egész egy nagy adag szénhidrát. Tudjuk pl. hány kalória van egy kakaós csigában? 100 grammjában kb. 450 kalória van, tehát ha eszünk egy méretes darabot, akár 800 kalóriát is bevihetünk vele! És ezt csak úgy nasinak elmajszoljuk.

A kenyérrel szintén nagyon hasonló a helyzet. Nagyon magas a kalória tartalma, viszont a fehér liszt miatt gyorsan felszívódik, és így hamar éhesek lehetünk utána. Nincs benne rost, így nem támogatja megfelelően az emésztésünket és emiatt gyakran okozhat a fogyasztása kellemetlen, puffasztó érzést. De ma már szerencsére rengeteg alternatíva létezik, ha mást szeretnénk választani a hagyományos fehér kenyér helyett.

Nézzük, mik a lehetőségek:

Barna kenyér:

Ezzel ugyanaz a helyzet, mint a barna cukorral. Sokan azt hisszük, hogy egészségesebb, mint a fehér kenyér, de sajnos nem feltétlenül az. A barna kenyér nem minden esetben teljes kiőrlésű lisztből készül, jellegzetes színét sok esetben maláta, kakaópor vagy egyéb színezőanyag adja. Mielőtt ilyet vásárolunk, mindenképp ellenőrizzük, hogy ténylegesen milyen lisztet tartalmaz.

Teljes kiőrlésű kenyér:

A fehér lisztből készült kenyérbe csak a búza magbele kerül bele. A teljes kiőrlésű liszt őrlésekor viszont a búzaszem 100 %-a feldolgozásra kerül. Ezáltal magasabb a tápanyag- és rosttartalma, valamint vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagabb. A benne lévő szénhidrát így remek energiaforrás, mértékkel és főképp a nap elején fogyasztva még a diétába is beilleszthető.

Rozskenyér:

A rozskenyér is az egészséges kenyerek közé tartozik. Búza- és rozsliszt keverékéből készül, de a rozsliszt aránya mindig meghaladja a 40 %-ot. A kenyér színe a szerint változik, hogy milyen a lisztek aránya, minél több benne a rozsliszt, annál sötétebb kenyeret kapunk. A rozskenyér jellemzően sokkal tovább eláll, mint fehér társa, állagra tömöttebb és számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van. Gazdag B-vitaminban, kalciumban és magnéziumban, vitalizál és feltölt energiával!

Rozsos kenyér:

Ha a kenyérben lévő rozsliszt tartalom nem haladja meg a 40 %-ot, akkor csak rozsos kenyérről beszélünk. Ezek rost és tápanyag tartalma lényegesen alacsonyabb, mint a rozskenyéré, bár a fehér kenyérnél még így is jobb választás. A rozsos kenyér könnyen megkülönböztethető, súlyra sokkal könnyebb, mint egy hasonló méretű rozskenyér, a benne lévő kevesebb rozsliszt miatt. (Az így készült kenyérnek nem olyan sűrű az állaga.)

Szénhidrát-csökkentett kenyér:

Nagyon kell vigyázni vele, főleg ha valamire csak az van írva, hogy „fitness, vagy fitt kenyér”. Sajnos mivel a kenyér nagy része szénhidrát, így elég nehéz alacsony kalória tartalmúvá tenni. Ezt legtöbb esetben úgy végzik, hogy az alaplisztet valamilyen magliszttel vegyítik. A magoknak magas a fehérje tartalmuk, jó zsírokat tartalmaznak alacsonyabb szénhidráttartalom mellett. De mivel a maglisztek elég drágák, így a belőlük készült pékáruknak is borsos az áruk.

Ne hagyjuk becsapni magunkat!

Összességében elmondható tehát, hogy bármelyik kenyérfélét is választjuk, jobbat teszünk vele a testünknek, mintha hagyományos fehér kenyeret ennénk. De mielőtt vásárolunk, tájékozódjunk arról, hogy mi is az, amit megveszünk! Olvassuk el az összetevőket, figyeljünk a tápanyag tartalomra, és győződjünk meg arról, hogy a szénhidrát-csökkentett péksütemény valóban kevesebb szénhidrátot tartalmaz-e. Egy valamit azonban ne felejtsünk el: azért, mert valami egészséges, még nem feltétlen alacsonyabb kalória tartalmú, így ezeket a kenyereket is csak mértékkel fogyasszuk!

Szilvi írása

Share