Van egy olyan csoda-módszer, amely használható családtervezésre és fogamzásgátlásra is egyaránt. Ráadásul hormon- és eszközmentes, épp olyan hatékony, mint a fogamzásgátló tabletta, tudományosan igazolt, mégis kevesen ismerik még. A módszer hazai úttörője Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-tanácsadó, vele beszélgettünk.

Adja magát a kérdés: mivel foglalkozik egy termékenységtudat-tanácsadó?

Úgy tudnám egyszerűen elmagyarázni, hogy arra tanítom meg a nőket, hogyan ismerjék meg a saját termékenységük egyedi ritmusát, illetve hogyan lehet ezt a tudást alkalmazni babatervezésre, fogamzásgátlásra vagy az egészségi állapotuk, a hormonháztartásuk nyomon követésére. Maga a termékenységtudat az angol fertility awareness tükörfordítása, amely alá különböző módszerek tartoznak. Ez a kifejezés jobban lefedi az egész témát, mintha azt mondanám, hogy hormonmentes fogamzásgátlással foglalkozom vagy babatervezést segítő módszert oktatok, mert ez az úgynevezett tünetihőmérőzés- vagy szimptotermális módszer minden irányba működik.

Min alapul ez a módszer?

Ez 100%-ban biológia. Sokan szokták keverni a naptármódszerrel vagy egyéb számolgatásokkal, de nem, ez a módszer ugyanolyan hatékony, mint a fogamzásgátló. A tüneti hőmérőzés, amit én tanítok, a három elsődleges termékenységi jel megfigyelésén alapul.  Az alap-testhőmérséklet mérésére, a méhnyaknyák megfigyelésére és a méhnyak állására vezethető vissza.  Módszerré attól válik, hogy ezt az ember mindennap megfigyeli, és erről egy úgynevezett ciklusgörbét vezet, amiből pontosan meg lehet mondani, hogy mikor vagyunk termékenyek és mikor nem. A biológiai alapja az, hogy mi, nők nem vagyunk mindig termékenyek. Míg a férfiak állandóan azok, mi csak a ciklusunk egy bizonyos szakaszában, az ovuláció környékén, csak amikor megjelenik a termékeny nyák, ami a spermiumok túlélését segíti. Ez az úgynevezett termékenységi ablak, ami mintegy 6-10 napos időszak egy ciklus során, ekkor lehetséges a teherbeesés kisebb vagy nagyobb valószínűséggel. Ezt az időszakot kell nekünk „megtalálni”, aztán a célunknak megfelelően alkalmazni: ha fogamzásgátlás a cél, akkor elkerülni a védekezés nélküli együttlétet, ha pedig babát szeretnénk, akkor minél jobban kihasználni ezt az időszakot.

A megfigyelés manuálisan történik? Vagy mintavétellel? Hogy kell ezt elképzelni?

A hőmérőzés nagyon egzakt dolog, míg a méhnyaknyák megfigyelése szubjektív. Nem is szoktunk szembesülni azzal, hogy ez a nyák létezik vagy mit jelent. Úgy tapasztalom, hogy a nyák nagyobb tabu, mint a menstruációs vérzés, pedig ez az egyik legfontosabb tényező a termékenységünkben. A nyák határozza meg a hüvely a PH-értékét, amikor termékeny időszakba lépünk. Alapvetően ugyanis a hüvely savas PH-értékű, és elpusztítja a spermiumokat. Ami magát a megfigyelést illeti, gyakorlatban lehet érzékelni a hüvelybemenetnél, hogy síkosabb vagy szárazabb érzetű, lehet látni, tapintani a nyák állagát. Egyénenként változik, hogy mennyire bőséges a nyák. Van, amikor egészen száraz érzet jelentkezik menstruáció után, mások rögtön a menstruáció után már termékeny nyákot tapasztalhatnak. Mindenkinek a saját egyéni mintázatát kell megismerni, ami természetesen gyakorlással, tapasztalással lehetséges.

Ha valakinek esetleg hüvelyi fertőzése van, az nem torzítja az eredményt?

De, igen. A fertőzéssel járó folyás elfedheti, hogy adott időszakban milyen a méhnyaknyák: például a legáltalánosabb, amikor valakinek gombás fertőzése van, akkor jellemző a fehéres-túrós váladék, az teljesen elfedheti a nyákot. Ám ha megismerjük a saját mintázatunkat, azonnal tudni fogjuk, hogy valami nem stimmel, vagyis a módszer hozzájárul a megelőzéshez, az egészségi állapotunk fenntartásához.

Ezt a módszert te most már tanfolyamon is oktatod. Milyen céllal mennek hozzád a nők?

Nagyon sokan vannak, akik úgy találnak rám, hogy hormonmentes fogamzásgátlási megoldást keresnek, és felcsigázza őket, amikor megtudják, hogy van egy ilyen módszer is, ami eszköz nélküli fogamzásgátlást tesz lehetővé. Ők vannak a legtöbben. Nagyon fontos a tanfolyam elvégzése, mert a szabályrendszert csak ezen keresztül lehet átadni. Sokan állítják, hogy az ismerősük is ezt a módszert használta, és rögtön becsúszott a baba, de amikor visszakérdezek, mindig kiderül, hogy hasonlónak gondolt „valamit” – általában naptármódszert – gyakoroltak. És persze nem tanultak oktatótól, csak olvastak róla. A termékenységtudatnak azonban semmi köze a naptármódszerhez. És értelemszerűen olyanok is vannak, akik azért jönnek, mert babát szeretnének, vagy az egészségi állapotukról akarnak többet tudni, a hormonháztartásukat szeretnék nyomon követni. Sokan vannak, egyre többen, akik PCOS-szel küzdenek, endometriózissal vagy a pajzsmirigyükkel van probléma és felborul a hormonháztartásuk. Nagyon sokat tud hozzáadni az életminőségünkhöz is, ha a ciklusunkon keresztül nyomon tudjuk követni, hogy mi történik a testünkben.

Forrás: birthcontrol.com

Aki babát szeretne, miért jut el hozzád? Végső mentsvár, mert más módszerrel nem sikerült vagy szeretnék elkerülni a mesterséges megtermékenyítést, a lombikot, és elsőre inkább valami természetes módszerrel próbálkoznának?

Inkább azok jönnek, akik természetes megoldásra vágynak. Bár első körben nyilván mindenki erre vágyik, senki sem jókedvében vág neki a lombiknak. Én azt szoktam mondani, az legyen a nulladik lépés, hogy megismerjük a testünket. Nagyon sokaknál látom, hogy amikor babát szeretnének, és már egy ideje nem jön össze, egy idő után csak sodródnak az egészségügyi rendszerben és vizsgálatok sokasága között, hiszen nem tehetnek mást. A termékenységtudat sok plusz beavatkozástól megkímélheti a párokat, mert sok orvos van, aki az „egyenciklushoz”, a tankönyvi 28 naphoz igazítja a vizsgálatokat. Az egyedi ciklus megismerése az orvosok munkáját is sokban segítheti. Ha a nők ciklusgörbével mennek az orvoshoz, és a szakember hajlandó értelmezni – és szerencsére egyre több ilyen van –, akkor pontosabban tudja, hogy mikor kell elvégezni vizsgálatokat. Ez főleg olyan nőknél fontos, akiknek rendszertelen vagy nagyon hosszú ciklusaik vannak.

Lelkileg is segíthet ez a módszer a nőknek, akik nem esnek teherbe? Mivel ők maguk is tudnak tenni valamit, úgy érezhetik, hogy hatással vannak a folyamatra, és nem passzív, elszenvedő alanyai a vizsgálatoknak.

Pontosan. Azt is szoktam mondani, hogy a termékenységtudat kontrollt ad a kezünkbe, amivel nagyon precízen meg tudjuk ismerni, mi történik a testünkben. Sokaknak már azzal segít a módszer, hogy a lelki gát oldódik a termékenység megismerésével. A ciklusgörbéből olyan információk nyerhetők ki, amelyek segítenek a további lépések meghatározásában.

Akkor már vannak babák, akik a módszernek köszönhetően születtek?

Igen, vannak! Többeknek is sikerült a baba hosszú várakozás után. Ilyenkor nagy örömmel mutatják a ciklusgörbét, amelyen már szépen látszik a várandósság. Nem számoltam még össze, de az elmúlt egy évben, amióta a tanfolyamok elindultak, már 6-7 várandósságról érkezett visszajelzés.

Gondoltad volna, amikor elkezdted ezt, hogy mások életére ekkora hatással leszel majd?

Azt éreztem, hogy ez egy nagyon-nagyon fontos téma, amiről beszélni kell. Ezért is végeztem el az angliai képzést, hogy termékenységtudat-oktató lehessek. Az első évben nagyon féltem a tudás felelősségétől, annak ellenére, hogy én nem adok orvosi tanácsot. Ha arra van szükség, mindig továbbküldöm a hozzám fordulókat más szakemberekhez, endokrinológushoz vagy nőgyógyászhoz. Ez nagyon-nagyon szép feladat, és igazi küldetésnek élem meg, hogy segíthetek másoknak.

Olvastam egy bejegyzést a weboldaladon, amiben erről a félelemről írsz. Valahogy nekem ettől lett hiteles, amit te csinálsz.  

Ennek nagyon örülök. A tudásomat folyamatosan bővítem, friss kutatásokat olvasok, de még mindig van bennem kétely, hogy egyszer jön valaki, aki azt mondja, hogy ez hülyeség. Sokáig tartott, mire ki mertem mondani magamról, hogy igenis szakértő vagyok és tanítok. Nagyon odafigyelek rá, hogy hiteles legyek. Hogy mindent alátámasszak kutatásokkal és mindig a tudomány síkján maradjak. Tudom, hogy a tanfolyammal, a mondandómmal hatással vagyok mások életére, ezért mindig van bennem bizonytalanság. És amíg ez megmarad, amíg meg tudom kérdőjelezni magamat, addig úgy érzem, hiteles tudok lenni, ez emberi. Mert ha jönne a kiskirály-szindróma, hogy én majd jól megmondom neked, hogy mi van a te testeddel, akkor elveszik az érzékenység, ami ehhez a hivatáshoz szükséges.

Lehet, hogy mi, nők vagyunk csak így ezzel? A férfiak mintha kevésbé ódzkodnának attól, hogy megmondják a tutit.

Hát… igen. Én azt gondolom, hogy nem lehet megfellebbezhetetlenül odavágni embereknek mondatokat, kinyilatkoztatni dolgokat, amelyek ilyen hatással vannak az életükre.

Van remény arra, hogy a közeljövőben esetleg az orvoslásba is beemeljék ezt a módszert?

Nagyon kicsi lépésekkel haladunk. Egyelőre nem rendszer-, hanem az egyén szintjén dől el, hogy egy orvos hajlandó-e ezzel foglalkozni. A módszer tudományos háttere nem megkérdőjelezhető, csak amíg az oktatásban, az egyetemen nem hangzik el a törzsanyagban, addig valószínűleg nem lesz hiteles a szemükben. Az Egyesült Államokban például kutatókból álló munkacsoport alakult az orvostanhallgatók tájékoztatására a témában, tehát ott is alulról építkeznek. Egy orvos, aki általában átlag felettien elfoglalt, illetve leterhelt, ritkán tudja olyan ismeretanyaggal képezni magát, ami nem kanonizált. Ezért próbálom én inkább alulról, piciben, egyéni szinten megkeresni azokat az orvosokat, akik nyitottak, és hozzájuk irányítani azokat, akik hozzám fordulnak. De hogy őszinte legyek, azt nem látom a közeljövőben, hogy a termékenységtudat bekerül az egyetemi tananyagba.

Share