Sokan vannak, akik nem szeretik az antik bútorokat és az ódivatú formákat. Amikor megkérdezzük őket, milyen stílusú lakást szeretnének, azt mondják, hogy modernet, minimált.

Mivel nagyon érdekelt, hogy elkerülhetőek-e a klasszikus formák, ezért kutattam egy kicsit a modern és a klasszikus bútorokkal kapcsolatban és azt kell mondanom, hogy aki csak modern bútorokat vásárol, annak az otthonába is észrevétlenül bekúsznak a klasszikus formák. Nincs igazán új a nap alatt, ami a bútorokat illeti. Egy modern kanapéval, fotellel, konzolasztallal, vagy komóddal is becsempészünk némi történelmet a lakásunkba.

Mivel én nagyon szeretem a foteleket, karosszékeket, kanapékat, ezért ezeken keresztül fogom megmutatni mire is gondolok valójában…

Íme itt van Philippe Starck ikonikus “Szellem széke”…ha megnézzük a második képet azonnal látni fogjuk, hogy minek is a szelleme ez a szék. Igen, a szék vonalai megegyeznek a lenti, XV. Lajos korabeli székekével.  

Dizájn
Dizájn

Nézzük csak mi van még! A bal oldali képen Ann Getty kollekciójából látható a Vénusz karosszék, ami egy az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből megmaradt szék tökéletes másolata. A jobb oldalon pedig a Fredrik Farg által tervezett, újrahasznosított filcből készült, az előzőhöz nagyon hasonló vonalvezetésű fotel látható. Úgy tűnik, csak a zöld gondolkodás új, a formák nem…

Dizájn
Dizájn

Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk családjában van egy Anna királynő stílusú fotelhez hasonló fülesfotel, amiben órákra el lehetett bújni egy jó könyvvel. A fülesfotelről akkor sem kell lemondanunk, ha semmilyen antik vagy klasszikus stílusú bútort nem akarunk beengedni az otthonunkba. Íme egy igazán modern darab…bár a forma alapja és a funkció megegyezik a régi bútorokéval, senki sem vádolhatja azzal, hogy ódon hangulatot árasztana.

Dizájn
Dizájn

Azt hiszem, nem tudom letagadni, hogy nagyon szeretem az antik bútorokat. A családban sok régi, romos bútort újítottunk fel. Mindegyikük igazi dísze lett a szobának és remekül megférnek a modern bútorokkal is. Nézzük csak meg ezt a Gusztáviánus kanapét és a második képen a Scott Wilson által tervezett darabot! Nem is lehet letagadni a formai hasonlóságot.

Dizájn
Dizájn

Az egyszerűség, az egyszerű formák korábban is léteztek és akkor is modernnek nevezték a hagyományos formavilágnál letisztultabb vonalakkal rendelkező bútorokat. Természetesen, a pár évszázada modernnek titulált bútorok ma már értékes antik darabnak számítanak és a formájuk ódivatú…nagyon valószínű, hogy a lenti zöld kanapé formái is elavultak lesznek 100 év múlva.

Dizájn
Dizájn

Mi a helyzet azzal a bútordarabbal, amelyiknek a legizgalmasabb, legfurcsább hangzású neve van mind közül? A rekamiéval? Létezik egyáltalán modern változata? Természetesen! A lenti példa egy kicsit férfiasabb, mint az eredeti bútor, de a formája akkor is majdnem ugyanaz.

Dizájn
Dizájn

A magas támlás alacsony karfás karosszékeknek is nagy keletje van manapság, a nagy bútorgyártók kínálatában sokféle modell megtalálható. Régen is szerették az ilyen foteleket, ezért nem meglepő, hogy az ilyen típusú székeknek is megtaláljuk a “prototípusát” az antik fotelek között.

Dizájn
Dizájn

Viktória királynő korában a luxust a szépen faragott fabetétek, a fém részletek és a gazdag ornamentika jelentették. Ma a luxust a letisztult vonalak, a könnyű, de kényelmes bútorokkal azonosítjuk. A lenti két képen a sok különbség ellenére mégis feltűnő a hasonlóság, ha az alapformákat nézzük.

Dizájn
Dizájn

Természetes, ha valaki inkább a modern bútorokhoz vonzódik, de tudnunk kell, hogy ezek a bútorok nem jöhettek volna létre az antik bútorok nélkül, amik láttak háborút, békét, szerelmet, betegséget, boldogságot és még ezer dolgot és amelyek mindig is inspirációul szolgáltak a modern designereknek. Ha ezt észben tartjuk talán másképpen nézünk az örökölt fotelre, kanapéra, komódra, szekrényre és esetleg eszünkbe jut hogyan tudnánk integrálni őket az otthonunkba és így megőrizni az utókornak.

Egy szó, mint száz ne hajítsuk ki a nagymama régi foteljét, mert nagyon valószínű, hogy felújítva, akár egy modern huzattal, éke lesz az otthonunknak!

Szerző: Eszter

Dizájn
Dizájn
Share