Kislányként nagyon szerettem volna egy Barbie babát. Tetszett a hosszú haja, karcsú teste, és a csillogó ruhái, amelyeket hozzá lehetett kapni. Azt kértem a nagymamámtól a szülinapomra, de ő így szólt „Nem veszek neked Barbie-t, mert az olyan csonti.” Bár a nagymamám számára érthetetlen volt, de Barbie hatalmas sikert aratott az egész világon. Mi vajon a titka?

Barbie babát 1959-ben mutatták be először. Újdonsága abban rejlett, hogy az első felnőtt nőt formázó baba volt, amelyet a kislányok divatos ruhákba tudtak öltöztetni. Az inspiráció a Mattel játékgyártó cég egyik alapítójának feleségétől származik, aki észrevette, hogy a kislánya Barbara (egyben a Barbie név inspirálója) szívesen játszik, az akkor még papírból kivágott öltöztetőbabával.

Barbi baba
Barbi baba

A játékbaba körül hatalmas reklámhadjárat szerveződött, több mint 15 országban milliárdnyit adtak el belőle. Mára már számos öltözetben (hercegnő, orvos, énekes, sellő stb.), kellékkel (ház, jaht, dzsip, lakókocsi stb.) és állattal (ló, kutya, macska, pandamaci stb.) kapható.

A babához más árucikkeket is forgalmaznak, könyveket, videó játékokat, és a képével ellátott ruhákat, iskolaszereket. Animációs filmek főszereplője, amelyben Ken a vőlegénye, és sok más nemzetiségű barátnője is szerepel.

Az anyák először idegenkedtek Barbie felnőtt nő testarányaitól, különös tekintettel a mellei mérete miatt. A baba megjelenését többször megváltoztatták, nézésének irányát átfestették (1971), csípője karcsúbb, és a melle is kisebb lett (1998), amellyel a Mattel célja a tinédzser testarányok megformálása volt. 2016-ban álltak elő három új testalkat típussal, megjelent az alacsony, a magas és a formás baba. Ma 4 testalkattal (az eredetit is beleértve), 7 bőrszín árnyalattal, 22 szem színnel és 24 hajstílussal kapható.

Barbi baba
Barbi baba

A baba arányai és tökéletes vonásai is sok vitát váltottak ki. Az irreális testarányai, hosszú lába és vékony dereka miatt a fiatal lányok számára elérhetetlen példakép, és akik hasonulni próbálnak hozzá, anorexiásokká válhatnak.

A „Barbie szindróma” azokra a fiatalokra illő kifejezés, akik Barbie megjelenését és életstílusát utánozzák. Az ukrán modell Valeria Lukyanova, azzal vált híressé, hogy megjelenése sok műtétnek és diétának köszönhetően egy élő Barbie-babára hasonlít. Az orosz származású egyetemi hallgatót, Anastasia Reskosst, és a francia Quentin Dehart az köti össze, hogy Barbie-ként és Ken-ként élik az életüket. Mindketten megszállottan rajonganak a Barbie babákért, és nemcsak külsejüket változtatták meg számtalan plasztikai műtéttel, de életstílusukban is hozzájuk akarnak hasonlítani: https://www.instagram.com/p/XM138NEoJG/?taken-by=valerialukyanova

Érdekes vállalkozásba kezdett Sonia Singh, egy Tasmániában élő anyuka, aki megelégelte a babák túlsminkelt arcát, ezért lemossa és újrafesti őket. A babák haját és ruháit is megváltoztatja, így gyerekes, természetes külsőt kapnak. A kislányok szívesebben játszanak az átalakított babákkal, mert jobban hasonlítanak rájuk és kevésbé kihívó a kinézetük. (egyébként ezek nem eredeti Mattel termékek).

Barbi baba
Barbi baba

Látható, hogy Barbie nagy hatással volt a világra, rengeteg kislány gyermekkorát meghatározó játékká vált és számos felnőttet is megihletett. Milyenek a Barbie babák ma? A gyártó részéről egy folyamatos modernizáció tapasztalható. Az eredeti szőke, kék szemű Barbie modellt ma már visszafogottabb sminkkel gyártják, így igazodva a kislányok igényeihez. A babák iránti állandó kereslet pedig azt mutatja, hogy a babák a kislányok számára változatlan jelentőséggel bírnak. A velük való szerepjáték, és az öltöztetésük a felnőttkor utánzása, a női és férfi szerepek eljátszása fontos a fejlődésük szempontjából.

Szerző: Veronika

Barbi baba
Barbi baba

Képforrás:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Barbie#/media/File:MattelBarbieno1br.jpg  (az első Barbie)
  2. http://geekologie.com/2016/01/29/barbie-body-styles.jpg   (2016-ban három új testarányt mutat be a Mattel: az alacsony, a magas és a gömbölyű)
  3. http://68.media.tumblr.com/0e4f1f9f3daa4afd816c40b3c3ce1539/tumblr_oltr3x6msd1u8oyeuo10_1280.jpg  (Sonia Singh által átváltoztatott babák)
Share