Az érintés az élet korai szakaszában nagyon meghatározza a kisbaba idegrendszerének fejlődését. Testének simogatása és gyengéd masszírozása stimulálja a bőr idegvégződéseit, fokozza a vérkeringést, erősíti az izomzatot, valamint az immunrendszer fejlődését is elősegíti. A nyugodt érintés levezeti a stresszt, ellazítja a baba izmait, segít felkészíteni a nyugodt éjszakai alvásra. A masszázs segíti a kötődés kialakulását fiatal vagy bizonytalan, esetleg szorongó szülőknek, magabiztosabbá téve őket szülői szerepükben.

A masszázst a kisbaba igényei szerint kell végezni, figyelve a jelzéseire. Először furcsa lehet neki ez az érzés, de fokozatosan hozzászokik, és éreztetni fogja, ami számára jólesik. Igazán meghitt családi élményt élhetünk át, közben hallgathatunk megnyugtató zenét vagy énekelhetünk is a kis csöppségnek. A napi babamasszázst érdemes 2-3 hónapos kortól kezdeni, és a szokást addig megtartani, amíg a mozgásfejlődése miatt elég türelmes, hogy a masszázs ideje alatt egy helyben maradjon.

A babamasszázs menete

A masszázshoz használjunk valamilyen semleges bázis olajat (búzacsíra-, mandula-, levendula-, napraforgóolaj). A szoba hőmérséklete legyen kellemesen meleg, de ha szükséges, a baba éppen nem masszírozott testrészeit takarjuk le egy vékonyka kendővel. Az olajat kezünkbe cseppentve, összedörzsölve melegítsük fel, és utána érjünk a puha bőréhez.

Hanyatt fektetve óvatos, puha mozdulatokkal „simogassuk” végig a csecsemő testét, először a karjait, a vállait, mellkasát, hasát, és végül a lábait és a talpát. Ezután fektessük hasra és a hátát, popsiját és combjait is óvatosan masszírozzuk végig. Az időtartamot fokozatosan növelhetjük, eleinte csak néhány percig tartson a masszázs, aztán a baba igényei szerint ezt akár 15-20 percre is növelhetjük. A masszázs mozdulatainak elsajátításához kérhetünk tanácsot a védőnőtől, babamasszázst oktató szakemberektől.

Masszázs fürdetés előtt

Érdemes az esti fürdetés előtt csinálni a napi babamasszázst, mert ha olajat használunk, akkor azt a fürdetéskor le tudjuk mosni a baba bőréről. A legtöbb csöppség szeret ilyenkor picit szabadon rugdalózni meztelenül. A fiam például nagyon élvezte, ha a befűtött fürdőszobában a pelenkázón levetkőztetve hagytam egy kicsit mozogni, persze mellette állva, nehogy leessen. Elmélyülten tudott gügyögni a mellette lévő gázbojlerhez.

A masszázs bevezetése egy programmá válik a baba életében, megszokja egy idő után, és tudni fogja, hogy utána a fürdetés és fektetés következik. Könnyebben beáll a napi rutin, ha az esti „szertartást” mindig ugyanabban az időben végezzük el.

Hasfájás enyhítése

A kisbaba bélrendszerének baktériumflórája kialakulatlan az első időkben, ekkor az anyatej megemésztése is okozhat haspuffadást, szélgörcsöt. A kis pocak masszírozása enyhíti a gázok okozta feszültséget. A csecsemőt fektessük a pelenkázóra és a hasát óvatosan az óramutató járásának megfelelően masszírozzuk a jobb csípőjétől fölfelé, majd a másik oldalon lefelé. Ne fejtsünk ki nagy nyomást, mert attól feszültté válik, maradjunk nagyon óvatosak.

Apukák is csinálhatják

Az újszülött gondozásában sokszor érezhetik az apukák, hogy nem tudnak elég szerepet vállalni, hiszen az újszülöttnek elsősorban az anyjára van szüksége. A masszázs és a fürdetés lehetnek azok a tevékenységek, amit az újdonsült apuka végez, így ezen élmények kapcsán megerősödik az önbizalma és a szülői képességeibe vetett hit. A baba megtanulja, hogy az apukája is gondoskodó szeretettel tudja megérinteni, és a későbbiekben is számíthat a fizikai és érzelmi szükségleteinek kielégítésére.

A masszázs során erősödik a kisbabához való kötődés, növekszik az szülői érzés, csodálatos és hasznos megtapasztalás mindenki számára. Ez az egyik legnagyobb ajándék, amelyben a szülőnek és gyermekének része lehet.

Tündéranyu

Képek: pixabay.com

Share