A világon a balkezesek aránya jelenleg körülbelül 10-15 százalék lehet, amely tekintélyes szám, sok száz millió embertársunknak dominánsabb a bal keze a jobbnál. Nem véletlen, hogy néhány évtizede, 1992-ben egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére ezt a dátumot a balkezesek világnapjává nyilvánították.

Még néhány évtizede is erőszakos megoldásokkal akarták a balkezes gyerekeket átszoktatni arra, hogy a jobboldali kezüket használják.

Szándékosan nem írtam jobb kezet, mert egy balkezes ember számára a balkéz éppolyan jó, mintha a jobboldali kezét használná. Sok esetben még jobb is, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a balkezes emberek között tekintélyes számú kreatív ember is található.

Nincs hát jobb és nincs rosszabb kéz az ember számára, de hogy az ügyesebb kézmozgást biztosító, domináns oldal miért alakul ki, még most is csak találgatjuk. Számos elmélet próbálja ezt feltárni, de a valódi magyarázat még mindig várat magára.

Egyes feltételezések szerint azért gyakoribb a jobbkezesség, mert a szív oldali testrészeknek, így a végtagoknak is jobb a vérellátása, ettől válik ügyesebbé, erősebbé a jobb kéz. Ez jó magyarázat lehetne akkor, ha a balkéz dominanciája esetén nem működne pont olyan jól az, aki a bal kezét használja. Mert szemmel láthatóan nem igazán van különbség a tevékenységek elvégzése során a jobb és balkezes emberek között. Ha mégis, annak nem a balkéz ügyetlensége az ok, sokkal inkább az, hogy a világ a jobbkezes emberekre van berendezkedve. A használati tárgyak jobbkezes fogásra tervezettek. Nem könnyű balkézzel vágni olyan ollóval, amit jobbkezes emberek számára fejlesztettek. De a liftgomboktól kezdve, a mindennapi használati tárgyakon keresztül az autóvezetésig bezárólag jellemzően nem a balkezes emberekre fókuszál a tervezőipar.

De nézzünk más elméletet is: például azt, amely a magzat méhen belüli elhelyezkedését tartja megfelelő háttér oknak, megint másik pedig arra mutat rá, hogy maga a szülés folyamata az, ami eldönti, hogy valakiből jobb vagy balkezes válik e. Még a genetika is játszhat ezen a területen,de nem teljesen,ugyanis az egypetéjű ikerpárok között is előfordulhat, hogy az egyik jobb, a másik meg balkezessé válik. Valamint az olyan családokban, ahol mindkét szülő balkezes, ott is valamivel magasabb arányban születnek jobbkezes gyerekek.

Ami biztosnak mondható az annyi, hogy a férfiak között gyakoribb a balkezesség, valamint az idősebb korban szülő nők gyermekei között magasabb számban találhatunk balkezes utódot.

Az is kijelenthető ma már, hogy nincs különbség ember és ember között a tekintetben sem, hogy a jobb vagy a balkezét használja. Ám ez nem volt mindig így. Sőt!

Egy jó ideig úgy tartották, hogy a balkezesség az bizony az ördögtől származó örökség. Maga az ördög is balkezes, így aki a balkezével tudott ügyesebben tenni-venni, azt a régi korokban nem nézték jó szemmel. A boszorkányüldözések során is az egyik mérvadó kritérium volt a balkezesség, akit boszorkánysággal vádoltak és szerencsétlenségére balkezes volt, feltételezhetően nem ment át a vizslatáson.

A balkezességgel kapcsolatos előítéletek mélyen gyökeret vertek az emberi közösségekben. Számos mondás őrzi ezt. Elég, ha a csak a balkézről származó gyerekre utalunk, esetleg a balul ütött ki a dolog, vagy a balfácán kifejezés is arra utal, hogy a baloldal (a balkéz) az nem egy pozitív dolog. Ráadásul, aki ballábbal kel, annak az egész napja rosszul alakul – tartja egy másik mondás, és a babona szerint is a bal vállunk felett visszalesve pillanthatjuk meg a szellemeket.

Szerencsére hatalmas szemléletváltás következett be a balkezesség területén, és ma már tényleg csak babonákban, esetleg mondásokban őrizzük ezt az örökséget, mert az, aki balkezesként született, vagy a fejődése során a bal keze vált dominánssá, ma már az oktatási intézményekbe se kap bélyeget, sőt nagyon is támogató módon állnak a pedagógusok a balkezes gyerekekhez. Ehhez a szemlélethez kicsit felzárkóztak az iskolai szereket tervező alkotók is, ma már balkezes ceruzát és tollat, balkézzel is jól használható ollókat is találhatunk a piacon.

Természetesen nagyon fontos, hogy az iskolakezdés időpontjára eldőljön, a gyermek a jobb vagy balkezét tudja e ügyesebben használni, mert ha ez bizonytalan, akkor nehezebb pályát futhat a gyerek. Ugyanis a kétkezesség jelentheti azt is, hogy mindkét kezét ügyesen, de azt is, hogy mindkét kezét kicsit gyengébben tudja használni.

Share