Milyen sokféle hangsúllyal tud elhangzani ez a megszólítás, hogy „Anya!”akár csak egyetlen nap alatt is!

Lehet odakiáltani sürgetőleg, gyors segítséget vagy csak egy bögre kakaót kérve, felháborodva, fájdalomtól könnyes szemmel, lázpírral az arcon, ijedten vagy vidáman, követelőzve vagy kedvesen. Ezernyi árnyalat, ami mind az anyaság misztériumát világítja meg.

Aki anya, tudja jól, aki még nem az, visszaemlékezhet saját gyermekkorára, mikor ő hívta, kérte, akarta anyukáját naponta sokszor kimondva a megoldást adó bűvös szót: „anya”! Anyaként ma már mi is megélhetjük, hogy gyermekeink számára valóban mi vagyunk az életükben felmerülő kérdések megoldásainak elsődleges forrásai – anya (és persze sokszor apa is) az, akihez első felindulásában, gyors segítséget vagy épp vigasztalást kapni szalad egy kisgyermek, akiért kiált, ha sebes lesz a lába az ovi kertjében vagy aki után vágyik, ha csúfolják az iskolában.

Olykor fárasztó lehet az állandó készenlét gyermekeink ügyes-bajos dolginak menedzselése, de nincs ennél meghatóbb kapcsolat ember és ember között, mint a kisgyermek és anyukája közötti viszony: a feltétlen bizalom és szeretet rajzolja ki ennek a máshoz nem hasonlítható kapcsolatnak a kontúrjait.

Ez a bizalommal átitatott szeretetkapcsolat áll az Anyák napja fókuszában: minden kis dalban, versikében, amit potyogó könnyek közepette, facsarodó szívvel hallgatunk, miközben szeretnénk megállítani az időt: megőrizve gyermekink irántunk érzett feltétlen bizalmát, ölelésük, cuppanós puszijaik önfeledtségét.

Anyák napján mi, mai anyák és jövendőbeli anyukák is végiggondolhatjuk, hogy ez a legszebb női szerep legalább olyan sokszínű, ahogy az „anya” szó elhangzik a gyerekek (vagy lélekben gyerekek) szájáról: nem rózsaszín lányregény, hisz vannak benne szomorúságok, aggodalom és kétségbeesés is, nyomaszthatnak bennünket mulasztások és tévedések, de a legőszintébb öröm,  életünk igazi értelme mégis mindig, minden körülmények között gyermekeink felé mutat.

Ezen az Anyák napján nap mint nap átélhetjük ennek az ezerarcú kapcsolatnak minden szépségét, hogy gyermekeink születése által, a mi létezésünk is igazi értelmet és nem múló célokat nyert.

Boldog Anyák napját minden anyának és leendő anyukának és köszönet minden megszületett gyermekért!

Share