A decemberi ajándékvásárlási dömping után januárban megcsappant tartalékokkal kell szembenéznünk. A spórolás megkönnyítéséhez gyűjtöttem össze olyan tippeket, amelyek segítségünkre lehetnek kijönni a költségvetésből.

Banki költségek takarékosan

Azzal, hogy a pénzünket egy folyószámlán tartjuk és mozgatjuk számos rejtett költség jár, amelyek összeadódva komoly méretűre duzzadhatnak.

A számlavezetésnek és a bankkártyának is van díja, amelyet számlatípus vagy bankváltással lehet karcsúsítani, például a bankmonitor.hu segít megtalálni a számunkra legjobb bankot.

Sok múlik továbbá azon, hogy hol fizetjük be a havi kiadásainkat, ugyanis amíg a számláról való utalásnak alkalmi díja van (még rendszeres beszedés esetén is), addig az online bankkártyás fizetésnek nincs. Vigyázat, a bankok „sárga csekk” menüpontja alatti befizetései ugyanúgy a banki átutalás tranzakció díjával terhelve teljesülnek.

A legtöbb szolgáltató már alkalmaz online banki felületet, így talán egy kicsit hosszadalmasabb, de többszáz forint maradhat a zsebünkben. A dijnet.hu számos szolgáltatóval áll kapcsolatban, amelyek számláit egy helyen előre regisztrált kártyával pár kattintással rendezhetjük. Először kicsit macerás, de megéri beletanulni, hogy kivédjük a csekkbefizetéssel járó sorbanállást, és az átutalással járó költségeket.

Szolgáltatók fizetési felületei:

A Nemzeti Közművek Fölgzázszolgáltató: www.nkmfoldgaz.hu

Elmű Émász Energiaszolgáltató: ker.elmuemasz.hu

Telekom: https://www.telekom.hu/uzleti/ugyintezes-/szamlazas-egyenleg/szamlabefizetes

Vodafone: https://www.vodafone.hu/szamlabefizetes

UPC: https://www.upc.hu/ugyfelszolgalat/szamlazas/bankkartyas-fizetes/

Telenor: https://www.telenor.hu/ugyfelszolgalat/sugo/befizetesek

Autózás takarékosan

Az üzemanyagköltség teszi ki az autózással járó kiadások oroszlánrészét. Az aktuális árakról a holtankoljak.hu-n érdeklődhetünk, ahol kiválaszthatjuk a legkedvezőbb árfekvésű útba eső benzinkutakat.

Takarékos autóvezetési stílussal litereket spórolhatunk. Ennek része a jól megválasztott legrövidebb útvonal és a megfontolt, higgadt vezetés. A hirtelen kövér gáz helyett próbáljuk megtartani az autó lendületét és lassan gyorsulni, az átlagfordulatszámot tartsuk alacsonyan. És persze ne autózzunk, ha nem muszáj.

(https://totalcar.hu/magazin/technika/2014/12/10/tiz_fogas_amivel_litereket_sporolhatsz/)

Számos alkalmazás segít a parkolási díj befizetésében, beleértve az összes mobilszolgáltatót, az OTP és Erste Bankot, amelyeknek mind van letölthető díjfizető alkalmazása (https://www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/mobil-alkalmazasok). A programok a helyzet alapján megállapítják a parkolózóna fizetési sávját és az előre betáplált rendszám adatokkal egy gombnyomással indítható és leállítható a parkolás. Minden pillanatban nyomon követhetjük, hogy mennyibe kerül, amelyet a naplóban később vissza is tudunk keresni.

Főzés takarékosan

Enni mindig kell, de nem mindegy hogy mit, pláne nem, hogy hol vesszük. A spóroláshoz gondos tervezés szükséges. Miután elkülönítettünk egy konyhapénz keretet, azt napi összegre lebontva meg kell tervezni, hogy melyik nap mi legyen a menü. Az egyes fogások költségeit könnyen megbecsülhetjük online áruházak árai alapján. Azután jöhet a nagybevásárlás és a sütés-főzés. Az internet tele van a tervezést segítő táblázatokkal (pl.: penzugyiterkep.hu). Sok pénz maradhat a zsebünkben továbbá, ha még a szezonban teszünk el zöldséget-gyümölcsöt akár befőzve, akár fagyasztva.

Apró odafigyeléssel és utánajárással sok kis kiadástól óvhatjuk meg magunkat januárban, vagy ezeket szokássá alakítva akár egész évben is!

Tündéranyu

Share