Te hogy indulsz neki az álláskeresésnek? Írsz egy önéletrajzot, és küldöd, ahány helyre csak tudod? Sok álláskereső ott rontja el, hogy ha állást keres, vagy éppen váltani szeretne, elkezd böngészni, és a szélrózsa minden irányába küldi az önéletrajzát! Persze ez is lehet egy megoldás, de nem túl célravezető, és ami még fontosabb, nem hosszú távú megoldás. Ellenben egy jól összeállított álláskeresési stratégia meghozza a kívánt eredményt.

Három fontos alappillére van az álláskeresésnek, ezekkel muszáj tisztában lenned, hogy tudd, merre indulj el.

Végy elő egy papírt, és hogy rögtön a jó részével kezdjük, írj össze magadról 15 db jó tulajdonságot. Hogy miért is kérek legalább 15 jó tulajdonságot? Mert 5-6 darabot bárki kapásból összeír, de 15 már mélyebb önismeretről tanúskodik.

Fontos, hogy itt ne csak általános dolgokat írj: jó szervező vagyok, jó kommunikációs készséggel rendelkezem, hanem kapcsolj hozzá eredményt is.

„Kiváló szervezőkészséggel rendelkezem, legutóbb a céges partnertalálkozó megszervezése volt a feladatom, egy 100 fős rendezvény teljes körű előkészítését és lebonyolítását szerveztem meg. A rendezvény kiértékelése után az Ügyfelek mellett a vezetőim is elégedettek voltak. Sőt, 2 új megrendelés is érkezett.”

Ha pályakezdő vagy, akkor az eredményeknél a magánéletedből hozz példákat.

„A legutóbbi családi nyaralást én szerveztem le. A szállásfoglalástól az útvonaltervezésen át a teljes program kitalálásáig minden az én feladatom volt. A család legjobb nyaralása lett belőle.”

A jók után jöjjenek a rossz tulajdonságok. Bizony, ezekkel is tisztában kell lenned! Írj össze legalább 10 olyan területet, amelyen fejlődnöd kellene. Itt se csak szavakat, hanem teljes mondatokat, eseteket írj le. Zárd úgy, hogy miket kell tenned ahhoz, hogy változz, fejlődj a hiányosságaidban.

„Az idegennyelv-tudásom hiányos, és több állásinterjún ez komoly hiányosságom volt. De mától napi szinten gyakorlom az adott nyelvet.”

Nos, nem fogok hazudni, ez a lépés nem fog menni egy nap alatt, hisz általában legkevésbé saját magával van tisztában az ember. Írd össze, aludj rá egyet, majd másnap is vedd elő, és nézd át újra. Lehet, hogy ki tudod még egészíteni valamivel. Mi van akkor, ha nem megy? Kérdezd meg azon embereket a környezetedben, akik ismernek, és adsz a véleményükre. Jellemezzenek Ők!

Sőt, figyeld magad napi szinten. Figyeld meg, hogy egyes esetekben hogyan reagálsz. Például, mi van akkor, ha rövid határidővel kapsz feladatot. Ideges leszel, nyugtalan, kifogást keresel? Esetleg 100%-osan a feladatra tudsz koncentrálni, mert a rövid határidő csak „felhajtóerő”? Milyen vagy, mikor egy kukacos ügyféllel kell beszélned? Milyen vagy, ha sokat kell az irodában ülnöd, és unalmas, monoton feladatot kapsz? Nézd, meg hogy melyik helyzetben hogy reagálsz!

És most, hogy tudod, milyen vagy, vizsgáld meg, mit tudsz adni a leendő munkáltatód számára:

Az önismeret után a következő lépés a célok, motivációk összeírása. Hiszen úgy vagy igazán értékes a munkaadónak, ha karriercéljaidnak megfelelően dolgozol. Megint végy elő papírt, és írd össze, hogy milyen számodra az álom munkahely. Igen, jól olvasod, álom munkahely. Merjünk nagyot álmodni! Írj össze minden apró részletet. Írd fel, hogy milyen szakterületen szeretnél dolgozni – informatika – ott konkrétan milyen terület, pl. kereskedelem, vendéglátás, reklám. Írd fel, hogy milyen típusú munkát szeretnél legjobban elvégezni: csapatban, egyedül, irodai, utazós munka, vezető pozícióban vagy inkább más keze alatt, multinál vagy kis cégnél, magyarnál vagy nemzetközinél.

Tényleg írj le MINDENT, ami neked fontos! Mindent, amitől azt érzed, hogy ha ezt a munkát végzed, akkor mindennap örömmel mész be, és karriercéljaidnak megfelelően dolgozol. Gondolj csak bele, hogy ki az, aki igazán jól, hatékonyan végzi a munkáját? Az, aki csak dolgozni jár be, vagy az, aki lelkes, lojális. Hidd el, az alulmotiváltság elég hamar kiderül, és ez rá is nyomja a bélyegét a munkádra.

A legvégén az összegyűjtött információk gyönyörűen kiadják, hogy milyen állásokat keress. De neked ne csak állásod legyen, hanem karriered! Állást találni könnyű, mert rengeteg lehetőség van, de keress hosszútávra a karriercéljaidnak megfelelően.

Bízz magadban, hogy a jól felépített álláskeresési stratégia meghozza a vágyott eredményt, és ne feledd, kezdd mindig az alapoknál, hogy stabil lábakon álljon a terved! Sok álláskereső elveszik abban, hogy megír EGY önéletrajzot, és elkezd nagyon lelkesen az álláshirdetések között böngészni, sőt akár fel is iratkozik pár álláskereső hírlevélre. Majd a napok-hetek múlásával csökken a lelkesedés. Az álláskeresésnél fel kell építeni egy stratégiát, hogy a kívánt célt, eredményt elérjük, és ne csökkenjen a motiváció.

Ha nem tudod, ki vagy, és mit szeretnél, a legjobb állás sem lesz jó neked! Tudd, miben vagy jó, és miben kell fejlődnöd! Tudd, milyen feladatokat látnál el szívesen, milyen területen vagy eléggé motivált!

Ám a legfontosabbat még nem mondtam: miután elolvastad ezt a cikket, cselekedj! Mindig aktívnak kell lenni, gyakorlati lépéseket kell tenned a célod érdekében, ha ülsz és csak “szörfözöl” a neten, álmodozol, abból nem lesz eredmény! Remélem, már előtted a papír, és neki is álltál a lista írásának J

Kovács Zsuzsanna

JobTréner, Coach

Share