Áldott állapotban lenni egészen különleges élmény, de ahány anya és ahány pocaklakó, annyiféle ennek az állapotnak a megélése is. Minden csecsemő már a születése előtt külön egyéniség.

Nekem két várandósságom volt, a fiammal több, mint három éve, a lányomat pedig jövő vasárnapra várjuk. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a két baba mennyire eltérő érzeteket és tüneteket produkált odabent.

A reggeli rosszullétek kapcsán például a két várandósság különbözött egymástól. A fiamat várva többnyire reggel voltam rosszul. Meglehetősen vicces volt, amikor egy fának támaszkodva egy bokorba hányok, miközben mellettem öltönyben és kiskosztümben munkába menet várják az emberek a buszt. A lányommal a nap bármely szakában tudtam émelyegni, főleg azt jelezte így, hogy pihennem kéne. Egyszer egy teljes napra „leültetett”, amikor annyira gyenge voltam, hogy nem bírtam sem enni, sem felkelni. Megtanított, hogy már a testemnek az ő igényeit is ki kell szolgálnia, és nem szabad visszaélnem az erőmmel.

Érdekes mellékhatás volt a szaglás megváltozása, amely a mérgező anyagoktól való fokozott védekezéssel állhat összefüggésben. A szagok felerősödtek, a testszag, a kutyaszag és a szmog bántóvá vált, ezt inkább a második esetben éreztem. A kívánósságom is különbözött, a fiammal a zsírosabb, nehezebb ételeket kívántam, a lányommal pedig állandóan gyümölcsöt ettem.

Izgalmas volt megtapasztalni a baba első mozgásait. Életemben először hanyatt fekve éreztem, ahogy a hasamra tettem a kezem, a hasi verőér ütemes pulzálásán kívül néha volt egy-egy lökés, ami nem volt a ritmusban. Felemelő érzés volt, ugyanis már nem csak az ultrahang és az egyre szűkülő nadrágjaim mutatták, hogy egy élet növekszik odabent. A mocorgás először kis „gluggyogáshoz” hasonlított és nem volt olyan könnyű észrevenni.

A babavárás feladatai közé tartozik a név kiválasztása, ami nehezebb feladatnak ígérkezett, mint képzeltem. Figyelembe kellett venni a vezetéknevet, a név hosszát, hangzását. Ezen kívül a név jelentése és eredete is fontos, mert mi magyar nevet akartunk választani. Végül a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy mind a kettőnknek tetsszen.

A fészekrakó ösztön szintén megmutatkozott. Valahogy ilyenkor beindulnak a dolgok az életben, felkavarodik a megszokott életforma, nagyobb bátorságom volt dönteni a változásokban. A fiamnál egy héttel a szülés előtt költöztünk be az első közös lakásunkba. Emlékszem, hogy egy összecsukható horgász székben ültem az üres lakásban a legnagyobb nyári melegben hatalmas pocakkal, mikor a festék színmintákat választottam ki.

Az áldott állapotban benne van egy fajta magasabb célt szolgáló átlényegülés. Sokszor azt éreztem, hogy másképp látom a környezetemet, az embereket, könnyebben veszem a kellemetlen helyzeteket. A legcsodálatosabb, hogy a figyelmem tudatosan magamra irányult. Olyan dolgok, amik addig maguktól értetődőek voltak, most nagyobb jelentőséget kaptak. Fontos lett a pihenés, a helyes étkezés, a séta, amelyek mind a megszületendő gyermekeim egészségét szolgálták. A családom és ismerőseim őszinte öröme, a kedvesség és együttérzés, amelyet a környezetemtől kaptam, feltöltött. Én azt tapasztaltam, hogy az emberek igenis udvariasak, és kedvesen átadják a helyüket a tömegközlekedésben.

A „terhesség” szó csak nyűgöt és nehézséget sugall, ezért próbálom tudatosan kerülni. Persze valóban a magzat egy fizikai teher, főleg a vége felé, amikor az ember lánya eléri a „már sehogy sem kényelmes” állapotot, de egyben magában rejti az élet teremtésének csodáját.

Az áldott állapotban tehát sok örömteli, de nehéz pillanat is várt rám. A terhességről szóló könyvek számos kellemetlen testi tünetet taglalnak, amikkel ugyan fontos tisztában lenni, hogy az esetleges rendellenességeket észrevegyük. Ez elterelheti a figyelmet a lényegről, hogy az anyai test egy új életnek ad otthont.

Szerző: Tündéranyu

Share