Az elhízás napjainkban népbetegségnek számít és a felnőttek mellett sajnos egyre több gyermeket is érint. A plusz kilók pedig nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem minden családtag számára komoly egészségügyi és lelki következményekkel is járnak, ez különösen igaz a kisgyermekekre és kamaszokra. A bébihájról a kóros elhízásig széles a skála, mely – kevés betegség okozta kivételtől eltekintve, – a nem megfelelő étkezési, életmódbeli szülői mintaadás következménye. Az Európai elhízás elleni nap célja, hogy erre a kiemelt problémára felhívja a figyelmet.

Hazánk európai szinten sajnos első helyen áll a túlsúlyosok számát tekintve: a magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, 27%-a pedig elhízott, ami világviszonylatban a negyedik helyet jelenti. A 15 évesnél idősebb, serdülőkorú gyermekek 30%-a elhízott, és minden 4. túlsúllyal küzd. 2025-re már közel 370 ezer túlsúlyos vagy elhízott gyermeket diagnosztizálnak Magyarországon, a felnőtteknek pedig közel 30 %-a válhat elhízottá.

Ezek elképesztő számok mögött rossz családi minták, helytelen étkezési szokások állnak. Az elhízás, mely a túlsúly eredménye orvosi szempontból kóros állapotnak minősül. Számos súlyos betegség – magas vérnyomás, szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség – előszobája. Az idő múlásával pedig légzésproblémák, mozgásszervi bajok, ízületi kopások, asztma és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát növeli. Sajnos népbetegséggé vált hazánkban a diabétesz, közel 600-700 ezer ember érint, ezért ezzel kiemelten foglakozni kell. Fontos tudni, hogy megfelelő életmóddal és szakmai támogatás mellett a cukorbetegség kezelhető, és jobb életminőség érhető el. Ehhez nyújt segítséget a kiváló gasztro- és dietetikus szakemberek szakmai támogatásával megjelent “Életöröm – ínyenc receptek cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, életmódváltóknak” című receptkönyv, mely az egészséges és változatos étrend titkába vezet be.

A túlsúlyos gyermekek elhízásának hátterében megelőzve a genetikai tényezőket az egészségtelen táplálkozás, rossz folyadékbeviteli szokások és a mozgásszegény életmód áll. Az üres kalóriákat tartalmazó egészségtelen ételek pedig “túlevéshez” vezetnek, egy túlsúly-spirált okozva, melynek hatása később testi tünetekben jelentkezik. A túlsúlynak tehát komoly tétje van!

A szülők egészségtudatos hozzáállása elengedhetetlen, hogy a családon belüli táplálkozási szokások megváltozzanak pl. új élelmiszerbeszerzési lehetőségek felkutatásával és egészségesebb ételek készítésével. Az otthon melegének megteremtése, a családi asztal körbeülése és a finom, tápláló ételek elfogyasztása amellett, hogy közösségi élményt nyújt, életörömmel töltik fel a család minden tagját.

Szülőként felelősséggel tartozunk gyermekeink testi-lelki fejlődéséért. Ne várjuk meg, hogy az elhízás következtében kialakuljon náluk a cukorbetegség, előzzük meg ezt az állapotot életmódváltással és rendszeres testmozgással.  Az életminőség a gyermekkori életmódbeli alapokban gyökerezik.  Figyeljünk oda, hogy tápláló, egészséges ételekkel indítsuk őket az iskolába, és lehetőség szerint otthon is saját készítésű finomságok kerüljenek a család asztalára. Ezek elkészítésébe a gyerekeket is vonjuk be, mert megtanulják tőlünk az egészéges étkezés alapjait és az ételek elkészítésének fortélyait.

A leghasznosabb, ha szülőként nyitottan, információkat gyűjtve magunk is megismerjük, hogyan vezessük végig gyermekeinket az egészséges élet felé vezető úton. A tudatos hozzáállás, már fél siker! Ne feledjük! Családunk egészsége rajtunk, szülőkön múlik. Óriási a felelősségük ebben, de egyben nagy lehetőséget is kínál arra, hogy tegyünk szeretteink egészségéért azzal, hogy olyan éteket főzünk számukra, ami egészséges, tápláló és életenergiát ad.

AJÁNLÓ!

ÉLETÖRÖM NAP – az egészséges életmód jegyében!

A Ficsak partnerszervezete, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) 2024. június 2-án, vasárnap 9.30-tól Életöröm Napot szervez a családok apraja-nagyjának, a XI. kerületben található Bikás Parkban. A helyszínen Czanik Balázs aerobic edző és életmód tanácsadó könnyed, laza fitness tornával, Tóth Évi zenés-táncos zumbával, a FreeRide Club csapata ügyességi és egyensúlyozó bringapályával vár minden érdeklődőt.

Az eseményre regisztrálók ajándékba kapják az „Életöröm” című receptkönyvet, mely Király Nóra, az Életöröm című műsor háziasszonya, a Ficsak alapítója ajánlásával több, mint 70 oldalon mutat be 40 ínycsiklandó fogást, melyek között megtalálhatóak péksütemények, levesek, főételek és desszertek is. A recepteket Hadarik Rita és Vrábel Krisztina gasztrobloggerek állították össze, Erdélyi Alíz és Vígné Sági Katalin dietetikus szakértők bevonásával.

REGISZTRÁLJ AZ ÉLETÖRÖM NAPRA ITT: https://eletoromshow.hu/

Share