A csecsemő szoptatása természetes és csodálatos módja az anyai gondoskodásnak. Az orvosi és védőnői ajánlások szerint a baba fél éves koráig kizárólag anyatejjel táplálandó, és egy éves koráig érdemes napi rendszerességgel szoptatni, ha az anyuka szeretné és fizikailag képes rá.

Az igény szerinti szoptatás azt jelenti, hogy nem meghatározott időközönként, hanem a csecsemőt figyelve, a számára megfelelő alkalommal biztosítjuk a szopizáshoz a lehetőséget. Egy-egy növekedési ugrás időszakában vagy nyűgösebb napokon akár fél óránként, vagy óránként is mellre lehet tenni a csecsemőt. A gyakoriságról persze az anyuka dönt, hogy mit tart a gyermekének megfelelőnek.

A szülés után –  a gyermekágyas időszakot követően – amikor már el lehet menni otthonról sétálni, babás programokra, óhatatlanul előfordul, hogy az egyik szoptatás ideje pont akkora esik, amikor az anyuka nyilvános helyen van. Persze ilyenkor a baba nem túl türelmes. Mit lehet tenni?

Fontos leszögezni, hogy Magyarországon, mint egész Nyugat-Európában törvény van arról, hogy szoptatni bárhol lehet, így az anyuka nem vonható felelősségre pusztán amiatt, hogy szoptat.

Szoptatás

Nyilvános helyen a babát diszkréten letakarhatjuk egy textilpelenkával, vagy egy kendővel. Érdemes olyan felsőt választani, amit felfelé húzva a mell szabaddá tehető, mert így eltakarja a dekoltázst és a mell felső részét, a babát pedig így nem zavarja. Plázákban, rendelőintézetekben és éttermekben is egyre több helyen alakítanak ki baba-mama sarkot, és létezik egy Családháló nevű mobilapplikáció is, amelyen térképen kereshetőek a közelben található szoptatásra és pelenkázásra alkalmas létesítmények.

A nyilvános szoptatással kapcsolatban, kezdetben sok anyukának lehetnek kellemetlen érzései. A mellet szabaddá tenni publikus helyen tabunak számít, még akkor is, ha így sokkal kevesebb lászik belőle, mint egy kihívó felsőből. Az ismerősök, családtagok és kollégák jelenléte is zavaró lehet, így a legjobb, ha az anyuka félrevonul, hogy csak a babájára figyelhessen.

Több édesanya inkább a kétes tisztaságú nyilvános WC-ben szoptat. Ha belegondolunk, hogy egy etetés akár 20-30 percig is eltart, akkor belátható, hogy ez rettentő kényelmetlen lehet mindkettőjüknek, emellett nagyobb gyermek jelenlétében nem is megoldható. Ezért fontos, hogy a környezet támogassa a szoptatást, és biztassa az anyukákat.

A  világ minden részén egyre jobban támogatják az  édesanyákat abban, hogy a szoptatást válasszák a csecsemőjük számára, ne adják fel és szoptassák babájukat bárhol is legyenek éppen. Az UNICEF Magyar Bizottsága 2016 szeptemberében plakátkiállításban népszerűsítette a nyilvános helyen való szoptatást. Itt magyar fotóművészek szoptatásról készített képeit lehetett megtekinteni, így akarták az édesanyákat megerősíteni abban, hogy a táplálás ezen természetes formájának bárhol és bármikor helye van.

Gyermekek

A nyilvános helyen való szoptatás megosztó téma, sajnos egyesek nem találják elfogadhatónak. 2015 májusában történt egy nagy sajtóvisszhangot keltő eset, mikor egy budapesti McDonald’s étteremből elküldtek egy édesanyát, aki a négy hónapos kisbabáját szoptatta egy félreeső sarokban. Az eset után egy tiltakozó flashmob (villámcsődület) szerveződött, amikor egy megbeszélt időpontban tüntetőleg összegyűltek anyukák szoptatni ugyanabban a gyorsétteremben.

Szoptatás

Mikor nem szabad szoptatni? Ha a csecsemő veszélynek van kitéve, például vegyszerek közelében vagy autóvezetés közben. A dugóban állva sem szabad (sajnos erre volt már példa), hiszen a KRESZ szerint a csecsemő menet közben nem vehető ki a gyerekülésből.

Összeségében a megfelelő hozzáállás a legfontosabb mind az édesanya és a környezete részéről is. Ha az anyuka diszkréten, körültekintően tesz eleget a kisbabája

igényeinek, akkor a környezetnek is el kell fogadnia a táplálásnak ezt a természetes formáját.

Szerző: Veronika

Képforrása: 1 2  UNICEF kiállítás egy képe, szoptatás a WC-ben

Szoptatás

Szoptatás

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük