Idén már negyedik éve, hogy a mellrák elleni küzdelem hónapjában egyesületünk felhívja a figyelmet a mellrák korai felismerésének fontosságára, valamint a megelőzésre. A Nőiszem októberben figyelemfelhívó kampányával idén is a prevencióra fókuszál, a szűrővizsgálatok és az egészségtudatos életmód fontosságára hívja fel a figyelmet nők körében. Fontosnak tartjuk kommunikálni a hölgyek felé, hogy az ingyenes mammográfiás szűrővizsgálatokon való részvétel és a megfelelő önvizsgálat segíthet az elváltozások korai felismerésben, mely nagyban növelheti e betegség kapcsán a gyógyulás esélyét.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) annak érdekében, hogy felkutassa, mitől lehet izgalmas és élvezetes a testi és a lelki egészségünk megőrzése augusztus 8. és szeptember 20. között egészségmegőrző kampányt hirdetett az “Egészségügyi prevenció a családokért – Hogy anya nagymama, apa nagypapa lehessen!” címmel.

Civil szervezetünk arra a fontos kérdésre kereste a választ, hogyan lehet szerethetővé és tartóssá tenni az egészséges életmódot vagy életmódváltást, megelőzve a nagyobb betegségeket és a korai halálozást. Mindazok kreatív pályázatát vártuk, akik kép vagy videó formájában megosztották kreatív tippjeiket, ötleteiket, hogy maguk és párjuk, gyerekeik vagy éppen szüleiknél hogyan sikerült elérniük, hogy többet mozogjanak, egészségesebben étkezzenek, jobban odafigyeljenek a testi-lelki egészségre.

A beérkezett videós és fényképes pályázatokat Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület elnöke, Baksai Tímea a Harkányi Psoriasis Centrum marketing vezetője, Vajda Zsuzsanna vegán életmódtanácsadó és Horváth-Boros Klára értékelte, akit a Kálci receptjei című gasztroblogról ismer a közönség. A pályaművekre a szakma képviselői mellett a közönség is szavazott. Összesen 131 pályamű érkezett be, s több mint 5500 közönségszavazatot adtak le a pályázatokra. A legkreatívabb pályázatok készítői meghívást kaptak az ünnepélyes díjátadóra, melyre a Nőiszem mellrák elleni konferenciáján került sor.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület „Prevencióval a rák megelőzéséért – aktivitással a hosszú életért” című a mellrák elleni küzdelem jegyében rendezett konferenciára és az egészségügyi prevenciós kampány ünnepi díjátadó eseményre 2023. október 16-án, hétfőn került sor a Rudas Bisztróban, ahol átadták pályázat díjazottjai számára az értékes nyereményeket. A díjátadón köszöntőt mondott Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója, és Imre-Horváth Zsuzsannával közösen átadták az egyik jelenlévő nyertesnek, Kóródi Máténé Áginak az értékes nyereményt.

A konferencia kiváló alkalom volt arra, hogy hasznos ismereteket, a megszívlelendő tanácsokat adjon át a prevencióval kapcsolatban és díjazza azokat, akik a mindennapjai életben is sokat tesznek azért, hogy maguk és családtagjaik hosszú távon egészségesek maradjanak. A konferencián eladást tartott Dr. Pataki Piroska az Országos Kórházi Főigazgatóság Népegészségügyi és Prevenció Szervezési Igazgatóság igazgatója, aki előadásában kiemelte a prevenció és a tudatosság kiemelt szerepét az egészségmegőrzésben.

Dr. Ping Orsolya adjunktus, Országos Onkológiai Intézet, Emlő -és Lágyrészsebészeti Osztály adjunktusa előadásában megosztotta, hogy a megelőzés és a tudatos egészségvédelem miként hat a korán felismert emlődaganatok kezelésében.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője előadásában kitért a táplálkozás és az emlőrák összefüggéseire, és a prevenció kapcsán a táplálkozás és a mozgás kulcsfontosságú szerepére világított rá.


A szakmai előadásokat követően a kerekasztal-beszélgetés résztvevői megosztották gondolataikat a prevenció lehetőségeiről, a gyógyulás lépéseiről a gyakorlatban.

Résztvevők:
Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője
Horváth-Boros Klára Kálci receptjei gasztroblogger
Imre-Horváth Zsuzsanna elnök, Mindennapok Női Szemmel Egyesület
Kassai Etelka újságíró, meseíró

Az eseményt és a kerekasztal-beszélgetést Dr. Máthé Zsuzsa újságíró vezette.

Az eseményen készült további képek a galériában itt tekinthetők meg.

Share