A Mindennapok Női Szemmel Egyesület idén ősszel számos online és offline rendezvénnyel is készül amelyek igazán fontos témákat érintenek. Nekünk, mint a nőknek, nőkről szóló közösségnek nem szabad elmennünk bizonyos témák mellett, ilyenek például a rendszeres rákszűrésre való buzdítás és a családon belüli erőszak visszaszorítása. 

Október és a rózsaszín szalagok

Hamarosan lehullanak a falevelek és beköszönt az október. Minden évben ez a hónap a rószaszín szalagos séták, azaz a mellrák elleni kampányok hónapja, nálunk sem lesz ez másként! Sajnos ez a szörnyű kór rengeteg nőt érint világszerte, pedig a rendszeres önvizsgálat és szűrések nagyban segítik a korai felismerést és a betegség túlélését. 

Magyarországon évente csaknem 6000 emlőrákot diagnosztizálnak és körülbelül 2000 nő veszti életét a betegség elleni harcban.  Ez azt jelenti, hogy hazánkban a mellrák a leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés a nőknél. 

A legtöbben azt gondolják, hogy a mellrák csak az idősebb korosztály betegsége, de ez ma már nem így van! Ugyan, a leggyakoribb az 50-65 közötti korosztály tagjainál, de egyre nagyobb mértékben érint a fiatal nőket is. 

A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség. Éppen ezért a egyesületünk  kiemelten fontosnak tartja, hogy beszéljünk erről a témáról. 

Ez nem lehet tabu! Ez nem lehet privát ügy! Fogjuk meg lányaink, unokáink, édesanyáink, nagymamáink kezét és menjünk el együtt szűrésre! Évente fél óra és az életedbe kerülhet!

Őszi kampányaink alkalmával végre személyesen is találkozhatunk. Ugyan a járvány helyzett miatt, csak korlátozott számban de két konferenciát is tartunk, aki pedig lemarad online követheti, hiszen erről is gondoskodunk!

Tarts velünk te is Október 13-án a „Szűrj az életedért!” elnevezésű konferenciánkon, ahol elismert orvosok és szervezetünk alapítója Király Nóra is felszólal a szűrővizsgálatok népszerűsítése érdekében. A konferencián túl online fórumunkon is várjuk majd az érdeklődőket, ahol arra is lesz lehetőség, hogy élőben kérdezzenek szakembereinktől. 

Nem hunyhatunk szemet!

A novemberi hónapot egy kiemelten fontos téma szolgálatába állítjuk! 

November 16-án megrendezzük a „Biztonságban a családban”  elnevezésű konferenciánkat is, ahol szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy mennyire súlyos probléma ma Magyarországon a családon belül és a nőkkel szembeni erőszak. 

Célunk, hogy a testi és lelki bántalmazás elfogadhatatlanságára ráirányítsuk a közfigyelmet, valamint, hogy hírét vigyük azoknak a segítő szolgáltatásoknak, melyek a bajba jutott áldozatoknak tudnak gyors és hosszú távú megoldást kínálni krízis idején.

Magyarországon jelenleg közel kétmillió nő él, aki 75 éves kora előtt átélt súlyos lelki erőszakot, élete során közel 800 ezer nőt ért ezen kívül testi, és közel 300 ezret szexuális erőszak is.  

Ez azt jelenti hogy nagyságrendileg minden 3. nőt bántalmaztak már életében lelkileg és minden 5. nőt fizikailag is. Ezek a számok a 21. században véleményünk szerint elfogadhatatlanok. Feladatunknak érezzük, hogy minden lehetséges módon segítsük nőtársainkat. 

Ebben a rendkívül kényes témában ezért online fórumot is tartunk novemberben ahol név és arc nélkül, szakemberektől kérdezhetnek az érintettek/érdeklődők. Reméljük így minél több család, nő, anya és leány gyermek sorsát változtathatjuk meg.

Ha egy dolgot megteszel magadért és a családodért az elkövetkező hetekben az legyen az, hogy bejelentkezel  emlő és méhnyakrák szűrésre!

Share