A Mindennapok Női Szemmel Egyesület örömmel csatlakozott a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) és a Magyar Női Unió (MNU) által idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő, a „Női erő” – a nők ereje és védelme” címet viselő hagyományteremtő nőnapi konferenciájához.

A Magyar Tudományos Akadémián, 2020. március 6-án, pénteken 9.00 és 13.00 óra között megrendezett esemény azt tűzte ki célul, hogy a nőnaphoz közeledve tudatosan felhívja a figyelmet a női értékekre és ráirányítsa a figyelmet a magyar lányok, nők, asszonyok sokszínű családi és társadalmi szerepvállalására, s egyben testi-lelki védelmére.

Az eseményen Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület és a Fiatal Családosok Klubjának alapítója elmondta, hogy a nőknek az élet minden területén nagy türelemre és odaadásra van szükségük, de védeni is kell őket, hiszen leggyakrabban ők az áldozatai a kapcsolati erőszaknak, a testi-lelki bántalmazásnak.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió alapítója arról beszélt, hogy a nő és a család szerepének megerősítése lehet Magyarország sikeres jövőjének legfőbb záloga.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy napjaikban a nők az élet minden területén ott vannak, így a hadseregben is. Nemcsak az irodákban, hanem a missziókban is, így Irakban, Afganisztánban is, háborús körülmények között. Ez is azt igazolja, hogy a női erő jelen van minden nőben – tette hozzá. A honvédelmi miniszter a nők védelméről szólva azt hangsúlyozta: meg kell őrizni Magyarországon az államalapítás óta meglévő keresztény kultúrát, amely tiszteletet, megbecsülést és szeretetet mutat a nők, édesanyák iránt.

Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter megnyitó beszédében kiemelte: még mindig vannak, akik úgy gondolják, hogy a női a gyengébbik nem, de ez nem igaz, mert a nők képviselik az igazi lelki erőt önzetlen, odaadó szeretetükkel és fáradhatatlan törődésükkel. „Nekünk, férfiaknak ezt elismeréssel, kedvességgel, figyelemmel és tisztelettel kell meghálálni” – tette hozzá.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára elmondta, hogy a családban vannak hagyományos szerepek, olyanok, amelyek talán már évszázadok óta jelen vannak, de ezek a szerepek folyamatosan változnak. Úgy vélte: a korszellem is változik, az egyenlőség szerepe komollyá és erőssé vált, azonban Európa nyugati felében egyre inkább összekeverik az egyenlőséget az azonossággal. „Ezért fontos számunkra, hogy legyenek hagyományos női és férfi szerepek. Mi, magyarok ebben a tekintetben sajátosak vagyunk, mert hiszünk a hagyományos családmodellben, a hagyományos szerepekben” – jelentette ki Tuzson Bence, hozzátéve, hogy ugyanakkor a magyar nők erős szerepet vállalnak a munkaerőpiacon is.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével Dunai Mónika országgyűlési képviselő asszony és Bíró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke is.

Dunai Mónika képviselő asszony elmondta, hogy még mindig van feladatunk a nők védelme terén és azért érdemes ilyen és hasonló rendezvényeket tartani, mert ezek előmozdítják a változásokat.

Bíró Rozália, az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnöke, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke is, parlamenti képviselő üdvözölte, hogy olyan esemény vendégeként tud részt venni nőnap alkalmából, amely méltó a nőkhöz és a női értékekhez.

A konferencián saját dalai mellett népdallal készült és műsort adott Tandi Flora énekes és partnere, Sinha Róbert gitárművész.

A konferencián a megnyitó beszédeket követően előadásokat hallhattunk Schanda Tamástól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettesétől; Dr. Molnár Balázstól, a Kopp Mária Intézet elnökhelyettesétől, Farkas Örstől, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjétől és Dr. Illés Boglárkától, a Nők Magyarországért Klub  főtitkárától is.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy a női erő valóban erő, hiszen a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében, valamint az otthon melegének megteremtésében nagy szerep jut a nőknek. Elismerés és tisztelet illeti a nőket és fontos kiemelni, hogy a kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek és a magas gazdasági növekedéssel együtt járó foglalkoztatás-bővülésnek köszönhetően Magyarországon tartósan alacsony a munkanélküliségi ráta, egyre több nő vállal munkát.

Dr. Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy fontos társadalmi cél, hogy a nők össze tudják egyeztetni a karriert, a munkavállalást és a családi életüket a gyermekvállalással. Üdvözlendő az a sok kormányzati támogatás, amely segíti a nőket és a családokat.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője előadásában arról beszélt, hogy a női erő mellett a férfi erőről is érdemes beszélni, hiszen a kettő nem létezik egymás nélkül. A szóvivő elmondta, hogy ő maga is nagy családban nőtt fel és a női erő fontos szerepet játszik abban, hogy a családokban a gyermekek nevelése tudatos legyen és felkészítsen az életre.

Dr. Illés Boglárka, a Nők Magyarországért Klub főtitkára arról beszélt, hogy a nőnap arra is jó alkalom a nők köszöntése mellett, mert rá lehet irányítani a figyelmet a valódi és örök női értékekre. A nőnap ma mást jelent, mint régen, de nagyon fontos, hogy mindig tudjuk azt, hogy fontos a nők értéke és azok a képességek, amelyekkel a mindennapokban a női erőt képviselik.

A program kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melynek témája a női erő volt, a család, a közélet és a sport területén. A beszélgetőpartnerek között köszönthettük Gór-Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázót, Keresztes Ilona Prima Primissima-díjas vezető szerkesztőt, Lánczi Tamás politológust, Dr. Breyer Helga belgyógyászt és Orosz Barbara producer – műsorvezetőt.

Az eseményen Tandi Flora énekes és Sinha Róbert gitárművész zenés műsorát hallhatta a közönség.

.

A kerekasztalbeszélgetésen több téma is felmerült, mint például a család és a karrier összeegyeztethetősége, a gyermekvállalás és média hatása a nőkre és a párkapcsolatokra.

Orosz Barbara producer – műsorvezető elmondta, hogy a családi közeg nagyon fontos egy gyermek életében és fontos, milyen mintákat és példákat lát gyermekkorában. Az, hogy egy nő erős és független, azért meg kell dolgoznia, és nem várhatja el mástól, hogy az ölébe hulljon a siker. A műsorvezető elmondta, azért hozta létre a Tűsarok című televíziós műsort, mert szerinte fontos, hogy a nők inspirálják egymást és fontos az értékteremtés, a példamutatás a média világában úgy, mint a magánéletben egyaránt.

Gór-Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó szerint nagy kihívást jelent minden szülő életében, hogy gyermekét a sport szeretetére nevelje. Szerinte a sport kitartásra és türelemre tanít, ezt ő tapasztalatból tudja, hiszen ő is nagyon fiatalon kezdett el a sporttal foglalkozni.  Gór-Sebestyén Júlia szerint elsősorban a szülők felelőssége az, mire tanítják gyermekeiket, hogyan támogatják őket. A szülőknek óriási szerepe van abban, hogy kora reggelente elviszik-e edzésre a gyermeket a mindennapi teendőik mellett.

Dr. Breyer Helga belgyógyász kiemelte, hogy szakterülete révén sok olyan emberrel találkozik, akik nem vesznek tudomást a sport és az egészséges életmód fontosságáról. A belgyógyász szakértő szerint kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk egészségünkre és a testi-lelki egyensúly fenntartása érdekében tudatosan táplálkozzunk. A szakértő szerint sajnos sok kisgyermek nem tudja, mik az aktuális idénygyümölcsök és nem készítenek, esznek, csak gyors-és készételeken élnek. A belgyógyász szerint nagyon fontos, hogy már fiatal korban tudatos táplálkozásra és egészséges életmódra neveljük a gyermekeinket, hiszen így egy általános egészségkultúrát tudunk nekik átadni.

Lánczi Tamás politológus elmondta, hogy szerinte nagyon nehéz dolga van ma a szülőknek abban, hogyan tudják a világ trendjével szemben férfinak és nőnek nevelni gyermekeiket. A genderideológia célja a családi szerepek fellazítása és egy olyan társadalomban, ahol a magyar családpolitika egyedülállóan támogatja a családokat és szembemegy ezzel az ideológiával, sok támadás éri azokat, akik kiállnak a hagyományos férfi és női szerepek mellett.

Keresztes Ilona Prima Primissima díjas vezető szerkesztő elmondta: “Édesanyám és édesapám mintája azt mutatta, hogy az egyenrangúság és az egyenjogúság lehetséges akkor is, ha egy nő öt gyermeket szül, és egy családban a férj és a feleség hivatása is ugyanolyan fontos lehet. Követtem, ahogyan édesapám tisztelte és szerette édesanyámat, és ez komoly mintát jelentett a párkapcsolataimban. Megtanultam, hogyan lehetek tudatában a női vonzerőnek, miközben a női méltóságomat megtartom.”

A vezető szerkesztő asszony kiemelte: a nők legfőbb ereje, hogy ők szülik az emberiséget. Gyermekeknek életet adni a legszebb küldetés és megbízatás. A legnagyobb erő, ha képesek vagyunk megvédeni az ember életét a fogantatástól a természetes halálig, és nem úgy oldjuk meg a kríziseket, hogy eközben a gyengébbik ember életét kioltjuk az édesanyja méhében.

A konferencia Bedő Imrének, a Férfiak Klubja alapítójának elköszönő szavaival ért véget.

Boldog nőnapot kívánunk a hölgyeknek a nemzetközi nőnap alkalmából!

/forrás: ficsak.hu/

Share