A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta minden év október 10-én a lelki egészség világnapjáról emlékezünk meg. Az érzelmi-lelki zavarok megelőzésének és megfelelő kezelésének, a mentális egészség javításának elősegítése céljából hívták életre.

Napjainkban pedig az érzelmi-lelki zavarok megfelelő kezelése, a mentális zavarokban szenvedők gondozása és a mentális egészségünk jobbításának elősegítése is kiemelten fontos cél lett. Ma már tudjuk, hogy sok betegség lelki eredetű: ha a lélek nincs rendben, az testi problémákat és komoly pszichoszomatikus betegségeket is okozhat.

Életünkben az egészség a legfontosabb és ez gyakran egyértelműnek tűnhet számunkra, hogy épségben éljük a mindennapjainkat. Már egy „kis” betegség is legyengítheti mind fizikailag, mind lelkileg a szervezetünket, gyengül a fizikumunk, a derűlátásunk, romlik a közérzetünk és lélekben is befelé fordulhatunk. Ezért fontos, hogy bármilyen problémánk is legyen vegyük komolyan, hogy mihamarabb visszatérjünk a kiegyensúlyozott életünkhöz.

Mentális egészségünk jelei:

1. Pozitív énkép: a lelki egészség egyik fontos jele az önmagunkról alkotott optimista kép, valamint a képesség arra, hogy elfogadjuk önmagunkat. Az önszeretet pedig gyógyítólag hat.

2. Integrált önmegvalósító személyiség: a lelki egészség másik jele, hogy képesek vagyunk vállalni önmagunkat. Lelki jóllétünket mindeképpen segíti, ha célokat tűzünk ki, képességeinket és készségeinket kibontakoztatjuk.

3. Autonómia érzés: fontos az is, hogyan éljük meg a személyes szabadságunkat, és a környezetünkben élők elvárásaihoz hogyan viszonyulunk.

4. Általános alkalmazkodó képesség: az képesség, amikor alkalmazkodni tudunk, az élet folyamatos változásához. Életünk kihívásai és krízisei mindig magukban hordozzák a fejlődés lehetőségét. Ehhez viszont elengedhetetlen a rugalmasság, a kitartás, a pozitív hozzáállás és a másoktól való segítségkérés képessége.

5. Örömszerzés képesség: a lelki egészség jelei közé tartozik még a képesség a köszönet adásra, és boldogság érzésére. Fontos, hogy megtaláljuk azt, ami örömöt okoz számunkra és rendszeresen be is építsük a mindennapjainkba.

6. Interperszonális kompetencia: ez a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok kialakításának a képességére utal. A lelkileg egészséges ember törekszik a kapcsolataiban az egyensúlyra.

7. Érzelmi és motivációs kontroll: aki lelkileg egészséges, képes az érzelmei, és gondolatai szabályozására, képes uralkodni az érzésein anélkül, hogy elnyomná azokat vagy hagyná a düh érzésének kíséretében kitörni.

8. Intellektuális készségek: az értelem. Szellemi állapotunk az életünk különböző területeire hatással van, elengedhetetlen szinten tartanunk folyamatos tanulással és önfejlesztéssel.

9. Építő attitűdök: azok a gondolatok és feltételezések, amivel önmagunkhoz és a környezetünkhöz viszonyulunk. A lelki kiegyensúlyozottság jele a pozitív hozzáállás másokhoz, saját életünkhöz, illetve a jövőnkhöz.

10. Produktivitás: a lélektanilag egészséges személyiség további jele, a képesség az alkotásra és saját munkánk gyümölcsének az értékelése. Életünkben szinte bármire tekinthetünk alkotásként, amit mi teremtettünk, legyen az magánéleti, munkahelyi vagy ezektől független eredmény.

5 tipp a lelki egészségedért:

1. Relaxálj!

Ha relaxálsz, meditálsz, vagy esetleg jógázol, azzal jótékonyan lelassítod a tested és az elméd, befelé fordulsz, önmagadra figyelsz. Nyugodtan kipróbálhatod a mindfullnesst is, számtalan gyakorlatot talász a neten.

2. Szánj időt az önismeretre!

Érdemes folyamatos odafigyeléssel elemzned magad, az érzéseidet, a különböző helyzetekben tanúsított viselkedésedet és reakcióidat, így pontosabb képet kapsz arról, mi hogyan hat rád és a lelkedre. Az időnkénti naplóírással sokkal tudatosabban viszonyulhatsz a saját érzelmeidhez.

3. Pihenj, aludj eleget!

Sokan sokfélék vagyunk, nem egyforma alvási időre van szükségünk. Az a szerencsés, ha minden lehetőséget megragadunk a pihenésre, akkor nem fogunk bűntudatot érezni, ha éppen nem csinálunk semmi „hasznosat”.

4. Mozogj, sportolj!

A mozgás tényleg mindenre jó, még a lélek egészségének is jót tesz. Persze nem kell itt rögtön fekvenyomásra vagy maratonfutásra gondolni, egy esti séta is megteszi. Ha már mindennap be tudsz iktatni egy minimális mozgást az életedbe, és ezt ráadásul friss levegőn teszed, az bizony lélekfrissítő hatású.

5. Éld meg a szívedben szeretetet!

Szeretettel teli kapcsolatokat alakíts ki magad körül. Ennél fontosabb dolgot nem is tehetnél a lelki egészségedért, mint hogy mindennap megéled és kifejezed a szeretetedet. Ne feledkezz meg a háláról sem: a hála aktiválja a hipotalamuszt, endorfint szabadít fel, és boldogsághormont termel. A hálás emberek kedvesebbek, érzékenyebbek, és ez növeli mások bizalmát, ezért könnyebben nyitnak feléjük.

Share