A Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) a Szent István Intézet szakmai együttműködésével közösen rendezte meg „A gyermek nem játék!” – Gyermekvédelmi konferenciát 2022. január 26-án
, a Haris Park Kápolna termében.

A járványügyi helyzetre tekintettel szűk körű, mindössze 40 fős konferenciát szerveztünk, hogy tényekkel, érvekkel, kellően felvértezve döntsünk 2022. április 3-án, a népszavazás keretében gyermekeink jövőjéről.

Elismert szakembereket kértünk fel, hogy kerekasztal-beszélgetés keretében véleményt formáljanak és közvetítsenek a hallgatóság felé. Az esemény háziasszonya, és a kerekasztal-beszélgetés moderátora Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója volt.

A téma fontosságára tekintettel az eseményt élőben, online országosan is közvetítette a Nőiszem.

Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (NőiSzem) alapítója köszöntőjében kiemelte, hogy rendkívül fontos téma köré szerveződött a konferencia: a politikum és a gyermekekkel foglalkozó szakemberek szemszögéből legyen rálátásunk a gyermekvédelem új és sürgető válaszokat követelő kihívásaira. Kiemelte, hogy ha nem mondunk egyértelműen nemet a jelenségekre, akkor a most felnövő generációk esélyei a szép és boldog életre, az élet továbbadására nyitott párkapcsolatra nagyban csökkennek.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, hogy az elmúlt években bevezetett jogszabályok és törvények segítségével a kormány hogyan javította a gyermekvédelem intézményét. Arról is beszélt, hogy a kormány kiemelten fontosnak tartja a gyerekek védelmét és a gyermekek szexuális bántalmazása elleni küzdelmet valamint elismeri a szülők jogát, hogy ők mondják meg, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket olyan érzékeny kérdésekben, mint a szexualitás.

Hollik István országgyűlési képviselő kiemelte: Európában Magyarország lesz az első, ahol a gyermekvédelem kérdésében népszavazáson kérdezik az emberek véleményét április 3-án.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke friss kutatások eredményeivel támasztotta alá, hogy Magyarország gyerek- és családbarát ország. Egy európai felmérés szerint a magyarok mindössze egy százaléka gondolja úgy, hogy gyermek nélkül is jó élni, míg európai szinten ez az arány öt százalék. Elmondta azt is, hogy magyar felmérések szerint a válaszadók 83 százaléka tartja fontos kérdésnek a gyerekek védelmét, 86 százalék szerint pedig az iskolában többet kellene foglalkozni a családi éltre neveléssel.
 
Járóka Lívia, a Fidesz EP-képviselője videóüzenetében azt hangoztatta, hogy minden olyan helyzetben fel kell emelni a szavunkat, amikor valaki tagadja a szülők neveléshez való jogát.

A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel folyatódott. A gyermekvédelmi népszavazás valódi tétjére hívták fel a figyelmet a téma szakértői. A beszélgetés során elhangzott többek között az a gondolatfelvetés, hogy “hallani hallottuk az elmondottakat, de meghallottuk-e a LÉNYEGET, passzívak vagy AKTÍVAK leszünk ebben a kérdésben, hogy felfogjuk-e a felelősségünk nagyságát. Április 3-án egy nemzet sorsformáló és sorsdöntő kérdésében kell döntenünk.

A konferencia a biztonsági előírásokat maximálisan betartva zajlott!

A rendezvényen készült további képek itt megtekinthetők:

https://noiszem.hu/galeria/nggallery/galeria/a-gyermek-nem-jatek-gyermekvedelmi-konferencia-2022-01-26/

Share