A konyha nálunk a folytonos pakolás színtere, hiszen bevásárlás-főzés-tálalás-mosogatás mind rengeteg rámolással járnak. A konyhai tárolók segítenek mindent jól kezelhetően rendben tartani.

Én szeretem átlátni a konyhaszekrények tartalmát. Sajnos polcos konyhakredencnél nehéz ezt megvalósítani, ugyanis a hátul lévő dolgok mindig elfelejtődnek, elnyomódnak, elvesznek. Az alsó szekrény polcaihoz pedig a földön térdelve kell szinte bemászni. Elég kényelmetlen, és macerás… A polcokat úgy lehet „fiókosítani”, hogy dobozokba vagy kosarakba tesszük a konyhai eszközöket, alapanyagokat, majd azt toljuk be a polcra. Így ha szükséges valami dobozostul ki lehet tenni a konyhapultra, és átnézni a tartalmát. Az alsó szekrényekhez továbbá lehet kapni kifordítható kerek kosarat.

Van, aki az eredeti zacskójába tartja a fűszereket kibontva, egymás mellett. Így nemcsak a levegő nedvességét szívja fel (amitől csomós lesz), hanem egymás szagát is átveszik a fűszerek, és persze nehéz belőlük adagolni. Olcsó megoldás kiürült (és alaposan elmosott) gyógyszeres vagy bébiételes dobozokba tenni őket. A fűszerekhez papírboltban lehet előre nyomtatott matricás feliratot kapni, de persze kis kreativitással magunknak is elkészíthetjük őket.

Véleményem szerint minden háziasszonynak kihívást jelent a konyhát elárasztó műanyag ételtartó dobozok tárolása. Az enyémek persze mind különböző alakúak és méretűek, tehát nem tehetőek egymásba, emellett a tetejük is folyton elkeveredik. Fiók elválasztókat vagy papírdobozokat használva az ételtartókat a tetejüktől külön választva érdemes tárolni. A tetőket oldalra fordított CD-tartó állvánnyal lehet rendszerezni.

A főzési alapanyagokat átlátszó dobozban vagy befőttes üvegben feliratozva jó tárolni.

Amit fel lehet akasztani, azt kampókon a konyhapult felett szoktam tárolni, így szem előtt van és csak egy mozdulattal leakasztom, ami szükséges. Emellett nem foglalja a helyet a konyhapulton, amit így könnyebb tisztán tartani. Rusztikus hatást kelt a régi gereblye kampóként való felhasználása.

Kések tárolására kapható mágneses tartó. A tartót magasra helyezve megakadályozható, hogy a kicsi gyerekek hozzáférjenek.

A tepsikhez használhatunk újságtartó állványt, kosarat, vagy erre a célra készült elegáns tárolóelemeket. Én mondjuk a sütőben tárolom a tepsiket két sütés közt…

A serpenyőket felakasztva lehet a legjobban hozzáférhetően tartani állványon vagy sínen. Érdekes megoldás a fedőket a hozzájuk tartozó serpenyő nyelére húzva felakasztani, így két legyet ütünk egy csapásra. Lehet vásárolni konyhaszekrénybe való kimondottan serpenyő tartó állványt.

Az edényfedők tárolásához is több okos megoldást alkalmazhatunk. Lehet a kredencajtónak a belső oldalára rögzített tartóba rakni, amely készülhet madzagból, törülközőtartóból vagy akasztókból. A fali újságtartó is jól szuperál fedőkhöz.

A hűtő rendben tartásához a legfontosabb, hogy átlátszó dobozokat vegyünk. Nincs annál bosszantóbb, mikor a sokadik dobozt kell előhalászni, és kibontani, ha keresünk valamit. A hosszúkás fülekkel ellátott dobozokat a hűtőpolcok alsó oldalára csúsztatva további helyeket tudunk kihasználni. A flakonok tojástartóba állítva megakadályozható, hogy felboruljanak.

Kreatív megoldás az álló irattartók használata a konyhában, akár kekszeknek, zöldségeknek vagy műanyag üvegeknek.

A cipőrendező a kamrában is megállja a helyét zöldségek, nasik, üvegek, vagy bármi más apróság tárolására.

A konyha a mindennapi élet fontos színtere, látható, hogy az ételek és eszközök tárolására számtalan kreatív megoldást találhatunk, amellyel megkönnyíthető a sütés-főzés. Néhányat akár magunk is elkészíthetünk, tehát rendrakásra fel!

Tündéranyu

Képek forrása: pinterest.com

Share