Augusztus 31-én hajnalban, a párizsi D’Alma alagútban szenvedett végzetes autóbalesetet Lady Diana. Akkor már egy éve kimondták a válását, nem volt már királyi fenség, mégis paparazzók követték minden lépését, bárhová ment. A baleset után elterjedt a hír, hogy a lesifotósok okozták a halálát is. De ki volt a világ legtöbbet fényképezett asszonya, akire százmilliók voltak kíváncsiak?

Diana Frances Spencer 1961-ben arisztokrata családba született, családfája több száz évre visszavezethető, rokonságban álltak a Stuart-házi királyokkal is, ilyen értelemben Angliában kékvérűbb a királyi családnál is, amely sokkal inkább német, mint angolszász királyi felmenőkkel rendelkezik. Szülei korán elváltak, emiatt meglehetősen zaklatott gyerekkora volt. Öccsével egy ideig anyjuknál laktak, de apjuk – aki apja 1975-ös halála után megörökölte a grófi címet – befolyását kihasználva, elperelte a gyerekeket anyjuktól.

Az iskolában nem voltak jó tanulmányi eredményei, nem mutatott különösebb tehetséget, talán az úszást kivéve. Olyan lányként emlékeztek rá, mint aki tudja, mi a dolga, és szívesen és vidáman teszi is azt. 16 éves korától 2 évig Svájcban tanult, majd hazatérve a szüleitől kapott kensingtoni lakásba költözött, és különféle alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Bébiszitterkedett, takarított, oktatóként dolgozott egy tánciskolában, partikon hoszteszkedett. Nem épp egy leendő királyi feleség karrierje. A brit arisztokrácia zárt világában azonban nem a karrier számít – egyébként is valószínűleg ő volt az első trónörökös-feleség, aki egyáltalán dolgozott -, hanem a származás.

Károllyal csak 16 éves kora körül ismerkedett meg, amikor az a nővérének, Sarah-nak udvarolt. Bár ugyanazokban a körökben forogtak, nem voltak egy korosztály, Diana a fiatalabb királyi hercegekkel játszott gyerekkorában, nem a 12 évvel idősebb Károllyal. A mai napig folyik a vita arról, hogy vajon szerelmi házasság volt-e az övék. Károly maga ismerte el 1994-ben, hogy apja kényszerítette a házasságba, de a nagyközönség számára nehezen emészthető, hogy a trónörökös már házassága kezdetén is inkább a férjnél lévő, idősebb, és mondjuk ki, csúnyább Camilla Parker-Bowles-ba volt szerelmes, mint a gyönyörű, fiatal Dianába. Akárhogy is, a királyi család számára az arisztokrata származású Diana ideális jelölt volt. Mivel a trónutódlási törvény értelmében a katolikussal való házasság az öröklésből kizáró ok, a protestáns Diana mindenben megfelelt a királyi kívánalmaknak. Egy év együttjárás után eljegyezték egymást, fél év múlva pedig meg is tartották a tündérmesébe illő esküvőt. Amelyet a televízió jóvoltából közel egymilliárd ember követett nyomon. A 20 éves Diana élete végérvényesen megváltozott. A kicsit félénk, magas, elegáns, szép fiatal lányt a britek hamar a szívükbe zárták. A monarchia áporodott levegőjének pedig jót tett a friss fuvallat.

Utólag úgy tűnik, házasságuk első három évében boldogok voltak. Egy évvel az esküvő után Diana életet adott Vilmosnak, majd két évvel később Harry hercegnek. Diana a válás után nyilatkozta, hogy végérvényesen Harry születése után romlottak el a dolgok. 1984-ben azonban ebből még semmi sem látszott a kívülállók számára. A walesi hercegnőt imádták az emberek, természetessége, veleszületett eleganciája, szociális érzékenysége, az általa felkarolt témák, protokoll-bakijai olyan szerethetővé tették, amilyenné a királyi család begyepesedett, zárkózott tagjai sosem válhattak. Mindeközben Diana magányos volt, bizonytalan és szeretethiányos.

A nyolcvanas évek végére azonban már a külvilág is megsejtette, hogy nincs minden rendben a házasságukkal. Alig jelentek már meg együtt a nyilvánosság előtt, ha mégis erre kényszerültek, igyekeztek a lehető legmesszebb kerülni a másiktól. Aztán 1992 júliusában hirtelen vége szakadt a „tündérmesének”. Ekkor jelent meg Andrew Morton újságíró könyve, a Diana igaz története. A nyilvánvalóan Dianától vagy a környezetéből származó információkra támaszkodva Morton megírta, amit sokan már sejtettek, hogy a trónörökös házassága boldogtalan. Az újságíró azt állította, hogy Diana többször is megkísérelt már öngyilkosságot emiatt, és hogy a házasságban a hercegné szerint hárman vannak, a már emlegetett Camillával együtt. A könyv ridegnek és érzéketlennek ábrázolta Károlyt, és megtette hatását. A közvélemény rokonszenve a megcsalt lélek felé fordult, és ez a rokonszenv később is kitartott, még akkor is, amikor kiderült, hogy Diana maga is hűtlen volt. Két hónappal később egy olyan telefonbeszélgetés látott napvilágot, amelyben Diana többször is elmondta egy férfinak, hogy szereti, és a férfi nem a férje volt.

Az emberek azonban nem fordultak el tőle, a többség inkább mellette, mint Károly mellett foglalt állást. 1993 januárjában a Sun egy újabb lehallgatott telefonbeszélgetést közölt, amelyben Károly – érzéketlenségét cáfolva -, meglehetősen heves, szexuálisan túlfűtött kijelentéseket tett a szeretőjének. A következő két évben deklaráltan külön éltek, miután mindketten nyilvánosan bevallották hűtlenségüket. A közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Diana óriási népszerűsége töretlen, míg Károlyét ugyancsak megtépázták a botrányok. 1995-ben Diana interjút adott a BBC Panoráma című műsorának, amelyben kendőzetlen őszinteséggel beszélt magánéletéről és a királyi családhoz való viszonyáról. Amellett, hogy megkérdőjelezte Károly alkalmasságát a trónra, kinyilvánította abbéli szándékát, hogy a szívek királynője szeretne lenni, ha már nem lehet Anglia királynője. A PR-fogásnak sem utolsó mondattól el is olvadtak a brit szívek. A királynőnél pedig betelt a pohár, utasította a hercegi párt, hogy váljanak el.

Az egy évvel későbbi válás után Diana még inkább belevetette magát a jótékonysági munkába, kampányolt a taposóaknák ellen, felvilágosító kampányt sürgetett az AIDS-ről, beteg gyerekeket látogatott Afrikában. És találkozott Dodi al-Fayeddel, a milliárdos playboyjal, akinek a karjába szintén mások lökték, ahogy annak idején a házasságába. A férfi apja, Mohammed al-Fayed szorgalmazta a kapcsolatot, újságírók szerint, hogy annak révén végre megszerezhesse a brit állampolgárságot. A végzetes estén Dodival indult el szállodájából, menekülve a fotósok elől.

Hogy ki volt Lady Diana? Egy gyönyörű, elegáns, hiteles nő, aki imádta a sajtót, és a sajtó is imádta őt. Máskor pedig elege volt a lesifotósokból, a kirakatba tett életéből. Áldozat volt, aki pszichoterápiára szorult, de valószínűleg ő is hozzátette a magáét a házassági játszmákhoz. Egy hétköznapi nő, akibe az átlagnál több báj és kellem szorult, és aki aligha kerülhette el tragikus sorsát. Halálával ikonikus magasságokba emelkedett, olyan fiatalon elhunyt bálványok közé, mint Marilyn Monroe, Elvis Presley, Jim Morrison.

Képek forrása: http://www.express.co.uk/news/royal/705254/Diana-death-anniversary-Princess-of-Wales-life-pictures-childhood-mother-wife-photographs

Share