12 TIPP a sikeres életmódváltáshoz

Talán nincs is olyan nő a környezetünkben, aki egyszer- kétszer ne szánta volna rá magát valamilyen „diétára”. Valami olyan jellegű étrend változtatásra, amelytől nagy változásokat remélt, de vagy  több bajt okozott a diéta, mint maga az alapprobléma, ami miatt vállalta az erőfeszítéseket vagy lemondást. Vagy teljesen eredménytelennek bizonyult.

Természetesen azokra a diétákra utalunk, amelyek túl drasztikusak, – túl kevés kalóriát engedélyeznek, esetleg szélsőséges módon zárnak ki létfontosságú alapanyagokat az étrendből. Ezek a diéták messzemenőkig nem váltják, nem is válthatják be a hozzájuk fűzött reményeket, többet vesznek el, mint amennyit adnak.

A cél természetesen a legtöbb esetben a fogyás, egy álomalak elérése, hogy ismét vagy egyszer végre úgy nézzünk ki a tükörben, ahogy magunkat látni szeretnénk. Ám sokszor tényleg jóval magasabb az ár és a legtöbb esetben, ha el is érjük (értük) a kitűzött célt, azt tartósan megtartani nem tudjuk.

Nem célunk egyenként idecitálni az összes drasztikus diétát és egyenként rámutatni azok egészséget romboló hatásmechanizmusaira, de azt szeretnénk leszögezni, hogy azok a diéták, amelyek kifejezetten esztétikai célok elérése miatt zárnak ki szélsőségesen dolgokat az étrendből, nem vezetnek jóra.

Érdemes tehát elkerülni azokat a trendi „diétákat”, amelyek a szénhidrát százszázalékos kizárását írják elő, vagy azokat, amelyek szerint minden gabonaféle tilos, azokat is, amelyek azt hirdetik, egyedül a húsevés fogadható el vagy hogy a tojás legyen az egyetlen fehérjeforrás, a tej meg tilos. Azokat is felejtsük el, amelyek nemre, életkorra, testalkatra, egészségi mutatókra vonatkozó differenciálás nélkül állítanak fel napi kalória limitet, azok ugyanis egy sor, az egészség megtartását segítő fontos szempontot hagynak figyelmen kívül. Ezekben az esetekben az esetlegesen bekövetkező gyors súlyvesztés egyrészt nem lesz tartós, másrészt  (minimum) tápanyaghiányos állapotokat idézhet elő, amelyek hatással lehetnek nem csak aktuálisan, de a későbbi életévekben megélhető egészségre is.

Diétázni akkor és olyan formában kell, amikor az egészségünk visszaszerzése (egy állapot megtartása, visszafordítása) a cél, és a diétát, valamint annak módját is orvos írta elő. Az ilyen -olyan fogyókúrás célú próbálkozásokat nem is szívesen nevezzük diétának, hiszen nem olyan gasztro változtatásokról van szó, amely építheti az egészséget. Azt se felejtsük el, hogy a legtöbb orvosilag előírt diéta ritkán kíván meg élethosszig tartó kitartást. Általában egy bizonyos állapot elérése után – még mindig szigorúan szakember iránymutatása mellett átalakul egészségre törekvő életmód váltásba. Ez utóbbi, az életmódváltás lehetne a cél mindannyiunk számára, akik fogyni, vagy éppen súlyunkat megtartani szeretnénk. Egy olyan tartós és a mindennapokba beemelhető étrend és mozgás rendszer, amely az esztétikai igényeken felül hosszú ideig segítheti elő az egészséget.

Az életmódváltásnak azonban vannak olyan szempontjai, amelyekre érdemes figyelni:

 • Az étrend megváltoztatása együtt jár a mozgás beemelésével is a mindennapokba. Ne reméljünk tartós és látványos változást csak az étrend reformjától. A mozgás ugyanis nem csak az izmok építését szolgálja, de egy sor egyéb hatással is jár, amely elősegíti az emésztést, a gyorsabb, erősebb anyagcserét, a nyirok és érrendszer működését, így a tápanyagok szállításában is óriási szerepe van.
 • Csakis hosszú távra tervezzünk, ne akarjunk két hét alatt mindent megváltoztatni. Bár sokan állítják, hogy 21 nap alatt rögzülnek a változások, a legtöbb esetben ez inkább egy fél éves kitartó munka után következik be.
 • Fontos a fokozatosság – nem kell mindent egyszerre lecserélni, kiiktatni.
 • Az életmódváltás nem egyenlő testünk sanyargatásával.
 • Ne a tilos dolgokra fókuszáljunk, hanem egy élhető és egészségre törekvő rendszer kialakítására.
 • Az életmódváltás új információk megszerzését igényli – sokat tanulhatunk testünk működéséről, magunkról is- és ez jó dolog.
 • Egy új étrend kialakítása izgalmas – ne féljünk új alapanyagok kipróbálásától, új technológiáktól, új ízpárosításoktól.
 • Egy időre felejtsük el a mérleget.
 • Lehet csalónapot tartani, de a csalónap az ne a falánkság és „most mindent bepótolunk” jegyében teljen.
 • Kell az a bizonyos szénhidrát, csak a finomított cukrokat és az azzal készült termékeket felejtsük el. A gyümölcsökben-zöldségekben – gabonákban a szervezet számára hasznos szénhidrátok vannak. Szénhidrát nélkül olyan lesz a szervezet, mint az autó benzin nélkül – kiürül az energiatank.
 • A tiszta és megfelelő mennyiségű víz fogyasztása alapeleme az életmódváltásnak – sokan azért esznek, azért érzik magukat éhesnek, mert szomjasak.
 • Ne szégyelljünk segítséget kérni szakembertől, a napi kalóriamennyiség meghatározásánál is nagy segítség lehet valaki, aki elmondja mi a helyzet kalóriafronton.

Ha valóban merünk nagyot álmodni és hosszú távra tervezni, akkor a vágyott esztétikai változások mellett tervezzünk az egészségünkkel is. Mindenképp megéri.

Share
4 kedvelés
Előző bejegyzés: A “mi bajod van? Semmi” – helyett beszéljünk őszintén az érzelmeinkrőlKövetkező bejegyzés: Azokat engedjük be az életünkbe, akik tisztelettel, szeretettel, megbecsüléssel közelednek felénk

Kapcsolódó bejegyzések

Iratkozz fel hírlevelünkre
Legfrissebb
Facebook