Talán nincs is olyan nő a környezetünkben, aki egyszer- kétszer ne szánta volna rá magát valamilyen „diétára”. Valami olyan jellegű étrend változtatásra, amelytől nagy változásokat remélt, de vagy  több bajt okozott a diéta, mint maga az alapprobléma, ami miatt vállalta az erőfeszítéseket vagy lemondást. Vagy teljesen eredménytelennek bizonyult.

Természetesen azokra a diétákra utalunk, amelyek túl drasztikusak, – túl kevés kalóriát engedélyeznek, esetleg szélsőséges módon zárnak ki létfontosságú alapanyagokat az étrendből. Ezek a diéták messzemenőkig nem váltják, nem is válthatják be a hozzájuk fűzött reményeket, többet vesznek el, mint amennyit adnak.

A cél természetesen a legtöbb esetben a fogyás, egy álomalak elérése, hogy ismét vagy egyszer végre úgy nézzünk ki a tükörben, ahogy magunkat látni szeretnénk. Ám sokszor tényleg jóval magasabb az ár és a legtöbb esetben, ha el is érjük (értük) a kitűzött célt, azt tartósan megtartani nem tudjuk.

Nem célunk egyenként idecitálni az összes drasztikus diétát és egyenként rámutatni azok egészséget romboló hatásmechanizmusaira, de azt szeretnénk leszögezni, hogy azok a diéták, amelyek kifejezetten esztétikai célok elérése miatt zárnak ki szélsőségesen dolgokat az étrendből, nem vezetnek jóra.

Érdemes tehát elkerülni azokat a trendi „diétákat”, amelyek a szénhidrát százszázalékos kizárását írják elő, vagy azokat, amelyek szerint minden gabonaféle tilos, azokat is, amelyek azt hirdetik, egyedül a húsevés fogadható el vagy hogy a tojás legyen az egyetlen fehérjeforrás, a tej meg tilos. Azokat is felejtsük el, amelyek nemre, életkorra, testalkatra, egészségi mutatókra vonatkozó differenciálás nélkül állítanak fel napi kalória limitet, azok ugyanis egy sor, az egészség megtartását segítő fontos szempontot hagynak figyelmen kívül. Ezekben az esetekben az esetlegesen bekövetkező gyors súlyvesztés egyrészt nem lesz tartós, másrészt  (minimum) tápanyaghiányos állapotokat idézhet elő, amelyek hatással lehetnek nem csak aktuálisan, de a későbbi életévekben megélhető egészségre is.

Diétázni akkor és olyan formában kell, amikor az egészségünk visszaszerzése (egy állapot megtartása, visszafordítása) a cél, és a diétát, valamint annak módját is orvos írta elő. Az ilyen -olyan fogyókúrás célú próbálkozásokat nem is szívesen nevezzük diétának, hiszen nem olyan gasztro változtatásokról van szó, amely építheti az egészséget. Azt se felejtsük el, hogy a legtöbb orvosilag előírt diéta ritkán kíván meg élethosszig tartó kitartást. Általában egy bizonyos állapot elérése után – még mindig szigorúan szakember iránymutatása mellett átalakul egészségre törekvő életmód váltásba. Ez utóbbi, az életmódváltás lehetne a cél mindannyiunk számára, akik fogyni, vagy éppen súlyunkat megtartani szeretnénk. Egy olyan tartós és a mindennapokba beemelhető étrend és mozgás rendszer, amely az esztétikai igényeken felül hosszú ideig segítheti elő az egészséget.

Az életmódváltásnak azonban vannak olyan szempontjai, amelyekre érdemes figyelni:

Ha valóban merünk nagyot álmodni és hosszú távra tervezni, akkor a vágyott esztétikai változások mellett tervezzünk az egészségünkkel is. Mindenképp megéri.

Share