Az iskolakezdés mindig fontos egy család életében. Mind a felnőttnek mind a gyermeknek.

 1. Nem baj, ha ma még nincs meg minden, 30 félfamentes rajzlap és úszósapka nélkül is ki lehet bírni az első két napot.
 2. Szeptember végére szerezz be mindent, legyenek bekötve a könyvek, füzetek, különben átcsusszantok a „hanyag” kategóriába.
 3. Legyen naptár jól látható helyen, ahova azonnal beírhatod az időpontokat. (Jelöld be előre, melyik az A és B hét)
 4.  Az első szülői értekezlet ELŐTT találj egy dolgot, amit vállalnál a közösségben. Mindent megúszni nem ér, és nem is mindig lehet, de célszerű elkerülni az impulzusvállalásokat.
 5. Amikor az iskolán kívüli elfoglaltságot szervezed, gondolj rá, hogy ugyanezeket a programokat novemberben, januárban, hidegben, sötétben is végig kell csinálni.
 6.  Ami rossz választásnak bizonyult, azon változtass!
  Nyár végére elég jól leülepednek a múlt tanév tapasztalatai, és jobban látszik, bevált-e a balett vagy a cimbalom, esetleg maga a választott iskola/óvoda. Ne félj változtatni!
 7. Legyen legalább egy dolog, amiben a gyereked önállóbb lesz!
  Legyen az a táska bepakolása, bérletvásárlás, különóra beiratkozás, vagy az uzsonna elkészítése, mindegy, csak ne megvonásként, vagy az érdeklődés elapadásának tűnjön fel.
 8. Keressetek egy állandó közeget az iskola mellett, ami nem engedi abszolutizálni az iskolai életet, és egyedüliként szembeállítani az otthonival. Lehet ez egyetlen fontos barát vagy unokatestvér is, vagy csapattársak, cserkészek, szomszéd gyerekek, de legyen egy állandó alternatív közeg, ahol nem érvényesek az iskolai szerepek.
 9. Segíts a gyerekednek megtalálni, hogy ami őt érdekli a magánéletben, hol kapcsolódik az iskolában megszerezhető tudással. Nem biztos, hogy a tanárnak sikerül ezt felmutatni. Lehet, hogy szükség lesz a kreativitásodra.
 10. Ne kezdjétek azonnal az őszi szünetet várni, inkább engedd, hogy tanítson a gyereked a jelenben élni!
Felhő
Felhő
Share