tt a tavasz, ébred a természet és egyre több a napfényes óra. Érdemes kihasználni a beköszöntött jó időt és hosszas sétákat tenni a kisbabával, miközben a saját fejünket is kiszellőztethetjük. Van néhány dolog azonban, amire érdemes tekintettel lenni, ha a gyermekünket kivisszük a szabadba.

Szoktatás

Az újszülöttet szoktatni kell a kinti levegőhöz. Első lépésként születése után egy-két héttel már oda lehet tenni a résnyire nyitott ablak elé, persze a kinti hőmérsékletnek megfelelően felöltöztetve, betakargatva. Először csak öt percre, aztán fokozatosan naponta tíz perccel növelve ezt az időtartamot. Tavaszi és nyári születésű csecsemőket két hetes kortól ki lehet vinni egy rövid (maximum fél órás) sétára, őszi-téli babával ez először csak öt-hat hetes korban ajánlott. Ködben, nagy szélben, télen -5 fok alatt és nyáron a legnagyobb déli napsütésben nem javasolt a kint lét.

A sétálás során használhatunk babakocsit vagy hordozókendőt, érdemes kipróbálni mind a kettőt mielőtt döntést hoznánk, de akár a helyzetnek megfelelően változathatjuk a hordozás módját.

A saját állapotunkat is figyelembe kell venni. Az első pár hétben inkább a pihenés legyen a legfontosabb és csak annyi időt töltsünk kint, amennyi jólesik, ha szükséges, üljünk le séta közben egy padon. Én például az első sétáink alkalmával szinte kapaszkodtam a babakocsi fogantyújába, annyira gyengének éreztem magam, és közben áldottam a gyártót, hogy a szerkezet még engem is elbír.

Öltöztetés

Öltöztessük rétegesen a kisbabát, általános szabály, hogy egy vékony réteggel többet kell ráadni, mint amit magunkra veszünk. A kis sapka használata az első hetekben melegben is ajánlott az érzékeny fejbőr védelmére.

Táskában a szokásos pelenkázó csomagon kívül mindig tegyünk egy kis vizet, hogy ha nagyon meleg van, akkor megitathassuk a csemeténket. Hőségben a szoptatott babák esetében növeljük a szoptatási gyakoriságot, hogy így megfelelő mennyiségű folyadékhoz juthassanak.

Napvédelem

A napfény ellen a legjobban a kisbaba beárnyékolásával védekezhetünk. A babakocsi kupoláját hajtsuk fel és a napfényes oldal felől terítsünk rá textilpelenkát vagy használjunk napernyőt. Hordozott vagy totyogó babára lehet kapni nagyon aranyos nagy karimás-megkötős kiskalapokat, sildes sapkákat.

Naptejet szükséges kenni a ruhából kilógó részekre, kis karokra, lábakra, arcra, ha a csemeténket nem tudjuk teljesen az árnyékban tartani, például a hordozott babák esetében a kilógó végtagokat séta közben érheti közvetlen napfény. A naptejek közül válasszuk a kimondottan pici babáknak gyártott magas fényvédő faktorú termékeket. Mindig ellenőrizzük a naptej lejárati dátumát használat előtt.

Rovarvédelem

A gyermekünket a szabadban védenünk kell csípések ellen. Babakocsira kapható szúnyogháló, amely városban talán nem szükséges, de a vízparton való nyaraláskor jó szolgálatot tesz. A baba ruhájára cseppenthetünk természetes rovarokat riasztó illóolajokból (eukaliptusz, citrom) néhány cseppet, de távol a pici orrától, hogy ne zavarja az ismeretlen szag. Este fürdetéskor ellenőrizzük a baba bőrét, és kezeljük a csípéseket.

A legtöbb kisbaba könnyebben alszik a szabad levegőn, jó időben érdemes kint altatni babakocsiban árnyékos helyen a kertben vagy erkélyen. Oxigéndúsabb levegőn a kis csöppség mélyebben és hosszabban alszik, amelyet elősegítenek a séta közbeni monoton zajok, a fák susogása vagy a játszótéri zsivaj. Nekem a legnyűgösebb időszakokban a séta volt a legjobb gyógyír, ahogy kiléptem a ház ajtaján, a nyöszörgést mintha elvágták volna.

A friss levegő tehát jó hatással van a gyermekünk kedvére, egészségére, naponta több órát érdemes a szabad levegőn tölteni vele.

Szerző: Veronika

Babával a szabadban
Babával a szabadban
Share