A várandósság örömteli feladatai közé tartozik a kis jövevény szobájának berendezése. A babaellátó boltok és webáruházak tömve vannak különböző bababútorokkal és babaápolási termékekkel, de akkor mi az, ami valóban fontos?

Babaágy

A rácsos ágy legtöbbször 60*120 cm-es, amelyben a gyermeked 2-3 éves koráig fog tudni aludni. Olyat válassz, aminek állítható a magassága, mivel a pici babához, így nem kell túl mélyre hajolni, később viszont lejjebb állítva megakadályozhatod, hogy kiessen belőle. A matrachoz be kell szerezned 2-3 váltás gumis lepedőt, és egy lélegző, de nem vízáteresztő matracvédőt. Véleményem szerint semmi szükség babaágynemű-szettre és baldachinra, az első időkben egy pici pamut babatakaró vagy hálózsák is elég, a feje alá pedig betehetsz majd egy textilpelenkát.

Újszülöttel
Újszülöttel

Egyes szülők, akik a babával való együtt alvást tervezik, eleve nem vesznek kiságyat. A közös családi ágynak előnye, hogy a baba folytonos közelségben van, így igény szerint szopizhat az anyuka ugráltatása nélkül. A baba biztonsága érdekében azonban számos óvintézkedést figyelembe kell venni. Nem szabad kibontott hosszú hajjal vagy lógó ékszerekkel vagy nagyon kimerülten együtt aludni. Mindenkinek elég helyet kell hagyni..

Köztes megoldás az újszülött ún. babaöbölben való altatása. Ez egy olyan speciális kiságy, amelynek a magasságát pontosan a szülői ágyhoz lehet igazítani, valamint a nagyágy felőli rácsos oldalát könnyen le és fel lehet tenni. Napközben az oldalát feltéve hagyományos rácsos ágyként használható, de éjszakára az oldalát levéve a nagyágy mellé tolható, és így az anyuka könnyen maga mellé veheti a kisbabáját éjszaka, ha szoptatni szeretne.

Pelenkázó

A jó pelenkázó bizony elengedhetetlen, hiszen egy újszülöttet akár naponta öt alkalommal is szükséges lehet tisztába tenni. Ezen felül fontos helyszíne lesz a babatornának vagy babamasszázsnak és a reggeli- esti átöltöztetésnek is.

A magassága legyen lehetőleg az anya és apa számára is megfelelő (a hajolgatás elkerülése végett), a felülete legyen könnyen mosható. Fontos, hogy ne billegjen, a védőkorlátja is elég magas legyen. A fiókokba vagy polcokra pedig bepakolhatod a popsikrémet, popsitörlőt, tiszta pelenkát és váltás ruhát.

Fotel/pihenőszék szoptatáshoz

A fotel vagy szék ne legyen süppedős vagy túl mély, mert abban nem fogod tudni kényelmesen megtartani a kisbabádat; emellett legyen karfája, amire feltámaszthatod a babát tartó karodat. Megfelelően támassza meg a hátadat, hogy ne kelljen hosszú időn keresztül valami fárasztó görnyedt pózban lenned. A hátfájás elkerüléséhez a szoptatási tanácsadók azt javasolják, hogy először helyezkedj el a székben és mindig a babát húzd oda magadhoz, ne te hajolj oda hozzá.

Használhatsz ún. szoptatós párnát, amely egy hungarocell golyókkal töltött hosszú banán alakú párna, a két végén megkötőkkel. A derekad körül körbekötve szoptatáskor a babádnak megfelelő formára igazíthatod.

Babaszoba dekorálása

Sok magazinban látni tüneményes babaszoba szetteket, amelyek színe halvány bézs vagy világoskék, esetleg rózsaszín. Az újszülött szemének stimulálása miatt viszont pont éles kontrasztokra és harsány színekre van szükség. Ezek lehet, hogy a mi kifinomult felnőtt ízlésünknek túl harsányak és ízléstelenek, de érdemes több erős árnyalatot is belevinni a baba környezetében lévő textilek színeibe.

Várandós kismamaként erős fészekrakó ösztön keríthet a hatalmába, így szeretnél mindenből a legjobbat vagy legmodernebbet kiválasztani, azonban fontos szem előtt tartani, hogy a babaszobának elsősorban praktikusnak és kényelmesnek kell lennie a kisbaba és az anyuka számára egyaránt.

Szerző: Veronika

Újszülöttel
Újszülöttel
Share