Végre itt a tavasz! Kisüt a nap, lekerül a nagykabát, még a kedvünk is egyből jobb lesz. Ilyenkor úgy érezzük, testünk-lelkünk megújul! Ha pedig tavasz, akkor méregtelenítés! Ezt mindenki tudja, de vajon miért van rá szükség, és hogyan csináljuk?

Szervezetünk – a máj, a vese, a nyirok- és bélrendszer – folyamatosan azon dolgozik, hogy megszabadítson minket a káros anyagoktól, felesleges bomlástermékektől. A modern, rohanó világ, az egészségtelen és egyoldalú táplálkozás, a mozgásszegény életmód és rengeteg stressz miatt testünk fokozott terhelésnek van kitéve. Ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni, segítségre, időnként pedig tisztítókúrára van szüksége.

A méregtelenítés nem más, mint a szervezet megtisztítása, feltöltése és regenerálása. Célja, megszabadítani a szervezetet az egészségre káros anyagoktól, elsősorban a bélrendszerben lerakódott méreganyagoktól és baktériumoktól. Hála a kúrának, tehermentesítjük emésztésünket, feltöltjük vitaminkészletünket, szebbé varázsoljuk bőrünket és akár még fogyhatunk is általa!

Azon kívül, hogy számtalan jótékony hatása van, a méregtelenítés elsődleges célja a szervezet nagytakarítása. Megszabadulni az érfalakon, ízületek között és kötőszövetekben felhalmozott salakanyagoktól.  Lényege, hogy rövid ideig „drasztikusan” lecsökkentjük a bevitt kalóriák mennyiségét, mellőzzük a zsíros és szénhidrát gazdag ételek fogyasztását, és helyettünk rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. A zöldségek és gyümölcsök feltöltik szervezetünk vitamin- és ásványi anyag raktárait, valamint rosttartalmuk segítik az emésztőrendszerünk megfelelő működését.

Számtalan formája létezik, nézzük ezek közül egy párat:

1. Léböjt-kúra:

A méregtelenítés legdrasztikusabb formája. Alapja, hogy nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, kizárólag zöldség és gyümölcsleveket fogyasztunk. A test ez által mozgósítja a tartalékait és megindul az öngyógyítás folyamata. A szervezet nem csak a felgyülemlett salakanyagoktól, de a felesleg zsírpárnáktól is megszabadulhat. A kúra előtt és után 1-2 napos előkészítés és levezetés szükséges, hogy ne legyen túl hirtelen az étel megvonás. Ez a fajta kúra igen nagy megterhelést jelent a szervezet számára, kizárólag teljesen egészségesen végezhető!

Méregtelenítés
Méregtelenítés

2. 3-5 napos tisztítókúra:

A kúra alapjai továbbra is a zöldség- és gyümölcslevek, de mindezek mellett megengedett a szilárd táplálék is, saláták és szilárd gyümölcsök és zöldségek formájában. Nagyon fontos a megfelelő fehérje bevitel, hogy támogassuk szervezetünk protein raktárait, és ne induljon el az izmok bontása. (Ezt legkönnyebben fehérjeporokkal és tojásfehérjével tudjuk bevinni.)

3. 10 napos méregtelenítő kúra:

A méregtelenítés „leghumánusabb” módja. Nagyon fontos, hogy a kúra ideje alatt próbáljunk meg minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt magunkhoz venni. Ajánlott a multivitaminok és c-vitamin fogyasztása, valamint napi legalább 2,5 – 3 liter folyadék (víz, gyógytea, salaktalanító teakeverék). Együnk minél több magvat (lenmag, mandula), és ha lehet, a diéta alatt mellőzzük a tejtermékek fogyasztását. Nem ajánlott továbbá az alkohol, kávé, cukor és szénsavas italok fogyasztása sem. A 10 napos kúra kevésbe terheli meg a szervezet, mint a léböjt-kúra, így könnyebben betartható, így az eredmény is tartósabb lehet.

Méregtelenítés
Méregtelenítés

Bármelyik módszert is választjuk, testünk meghálálja azt! Emésztésünk javul, immunrendszerük erősödik, hajunk és bőrünk megszépül. Újból tele leszünk energiával. Hála a méregtelenítésnek, a tavaszi fáradtság nem foghat ki rajtunk!

Szerző: Szilvi Fitness

Méregtelenítés
Méregtelenítés
Share