Idén immáron 14. alkalommal rendezik meg a „Születés Hete Fesztivál” című országos tájékoztató, szakmai, és kulturális rendezvénysorozatot, mely április első napjától egészen augusztus végéig tart. A programok egy része tematikusan  e jeles hét köré szerveződik. A születés hete – 2003-óta – május első vasárnapján, épp Anyák Napján kezdődik. A rendezvénysorozat több száz programot, előadásokat, műhely-foglalkozásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket ölel fel, de kiállításokat is nézhetünk, koncerteket is hallgathatunk.

Célja a várandóssággal és háborítatlan szüléssel kapcsolatos információk átadása, a szülés méltóságának megőrzése, hogy minél többen élhessék meg a születés teljességét. A nők szabadon választhassák meg a szülés helyét, módját és kísérőit. Támogatni szeretné továbbá, hogy a nők életében a várandósság értékes életszakasz lehessen, az édesanyák nőiessége megerősödjön, kapcsolatuk mind a babájukkal, mind a párjukkal elmélyülhessen. Szeretné bemutatni a nőknek, lányoknak, leendő édesanyáknak a szüléssel kapcsolatos különböző választási lehetőségeket, a legújabb kutatási eredményeket és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásait.

A témák igencsak széleskörűek: párkapcsolat, szexualitás, családtervezés, várandósság, szülés, szoptatás, csecsemőgondozás… Lehet itt szoptatási tanácsot kapni, hordozókendő-bemutatót nézni, vagy születésfát ültetni. A szervezők között vannak szülésznők, védőnők, szoptatási tanácsadók, dúlák, valamint baba-mama klubok, női körök és alternatív gyógyászati központok is. Mindenképp hiteles forrásokból, megbízható szakemberek segítségével szeretnék segíteni az informálódást, nemcsak a határainkon belüli helyszíneken. Nagyobb számban a városokban, de azon túl, határainkon túl is, Erdélyben és a Vajdaságban is szerveznek programokat már.

Mottójuk:

„Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor nincs egy sem.”

A rendezvénysorozat megálmodója Geréb Ágnes és Haas György volt. Körülbelül tíz évvel ezelőtt csöppent bele, és ma a motorja Miskovics-Kobza Zsuzsanna, közismertebb nevén: Meső. Elég nehéz lenne tevékenységét egyetlen szóban, de még egyetlen mondatban is meghatározni. A lényeg, hogy a szabad szülésért és a szabad születésért dolgozik.

Hivatása a háborítatlan szülés és születés segítése és támogatása. Dúla, azaz asszonytársi segítő. Felkészít a szülésre és a gyermekágyas időszakra. Párkapcsolati mediátor, azaz párkapcsolati tanácsadást tart a várandósság alatt, illetve a gyermekágyi időszakban. A várandósság, illetve a vajúdás során segít a blokkokat oldani, hogy ki lehessen küszöbölni a pszichés elakadásokat. Segít feldolgozni a szülésélményeket. A gyermekágyas időszakban konkrét segítséget nyújt. A várandóssággal, szüléssel, gyermekággyal, és úgy általánosságban a női léttel kapcsolatos szertartásokat tart.

Tudását tovább is adja, azaz gyermekágyas segítők képzését vállalja „Családtámogatás a szülés körüli időszakban” címmel családsegítőknek, védőnőknek, várandós anyáknak. Legújabb terve a nagymamaképző. Meső az interneten is több helyen, például a „Párkapcsolati újratervezés, avagy Meső meséi”, az „Asszonytárs”, illetve a „Meső után köpönyeg” oldalakon is megnyilvánul írásaival. Ráadásul négygyermekes édesanya, és nemsokára nagymama is lesz.

Úgy véli, minden édesanyának és édesapának jogában áll méltósággal megünnepelni gyermekük érkezését, háborítatlanul haladni a beavatás útján, hogy párból szülőkké válhassanak. Minden babának joga van ünnepi fogadtatáshoz, emelkedett hangulathoz, és örömkönnyekhez.

Zászlójára a következő hitvallás van hímezve: „Személyre szabott gondoskodás és kitüntetett figyelem.”

Forrás: www.szuleteshete.hu

Képek forrása: www.pixabay.com, Miskovics-Kobza Zsuzsanna

Réka

Share