Kék Bálna helyett Zöld Elefánt! Bizonyára mindenki hallott vagy olvasott a Kék Bálna mozgalomról a közelmúltban történt kamasz-öngyilkosság(ok) kapcsán. Ám ha ott a rossz, megjelenik a jó is. Kék Bálna után, most itt a Zöld Elefánt, Jocó bácsi kezdeményezése.

Jocó bácsi, az interneten egyre népszerűbb történelemtanár alapjaiban változtatta meg az emberek felfogását iskoláról, tanításról, tanárokról, elég csak a több tízezres olvasottságú facebook-oldalára, rádió- és tévé-interjúira, vagy a Felelős Szülők Iskolájára gondolni. Jocó bácsi amellett, hogy diákjaival foglalkozik, könyveket ír, előadásokat tart, és országos mozgalmakat kezdeményez. A Kék Bálnára reagálva mintegy pozitív ellen-kampányként elindította a Zöld Elefánt Kihívást.

Ennek lényege, hogy a kamaszok sokszor borús lelkivilágát derűssé változtassuk, hogy a destruktív gondolatok helyett építő tettek vegyék át a teret a tinédzserek életében. Olyan hétköznapinak tűnő boldogságötleteket fogalmaz meg tíz pontban, mint például beszélgessünk másokkal vagy énekeljünk hangosan, nevessünk sokat vagy kiránduljunk a természetben. Látszólag nem tűnik túl extra ötletnek az, hogy mosolyogjunk az emberekre vagy segítsünk otthon a szülőknek a házimunkában, de a mai, okostelefonjaikba bújt kamaszokat elnézve lehet, hogy ami nálunk, előző nemzedéknél még alap volt, az náluk már nehezebben megy, arra külön fel kell hívni a figyelmet.

Vannak olyan tanácsai, amellyel saját boldogságérzetét növelheti a tini, pl. mesenézés, vidám zenék vagy önfeledt tánc, és vannak, amelyekkel mások boldogságát segítheti elő, pl. hogy kívánjon a másiknak szép napot vagy kérjen bocsánatot attól, akit megbántott.

Zöld elefánt

Emlékszem, egyszer én is bevállaltam egy kihívást, melynek címe „Napi Happy” volt. Száz napon keresztül megosztottam a facebook-oldalamon valamit, ami aznap boldogságot okozott nekem. Érdekes volt tapasztalni, hogy amikor úgy éreztem, hogy pocsék volt az egész, akkor is mindig, kivétel nélkül sikerült legalább egyetlen aprócska örömforrást találnom. Jocó bácsi is azt javasolja, hogy lefekvés előtt a kamasz gondolja át a napját, és keressen benne legalább egy boldog pillanatot.

A célja az, hogy ne vegyenek részt a fiatalok ártalmas kihívásokban, hanem kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak, és persze boldog emberekké.

Zöld elefánt

A kezdeményezése hihetetlen sikereket ért el, egyetlen nap alatt majdnem félmillióan olvasták el, és ötezren osztották meg. Televíziós- és rádióműsorokba hívják ennek kapcsán, és több újság meg internetes portál írt már róla. Jocó bácsi még nagyobb sikernek tartja azt, hogy iskolák rakták ki a faliújságra, pedagógusok indították el a projektet, diákok és tanárok beszélgettek a kezdeményezésről. Sőt, volt olyan iskola, ahová Jocó bácsi online jelentkezett be!

Mit tehetünk mi, anyák a Zöld Elefántért? Beszélgessünk a gyerekeinkkel! Figyeljünk oda rájuk! Az apró jelekre. Mi adjuk a kezükbe azokat a fránya gépeket, ezzel elvesszük a lehetőséget tőlük a valós emberi kapcsolatok kialakítására. Mutassunk jó példát arra, hogyan lehet harmóniában élni. A tettek, a helyes minták többet érnek bármiféle prédikációnál.

A szlogen: „Mutassuk meg, hogy a Zöld Elefánt erősebb, mint egy nyavalyás Kék Bálna

Szerző: Réka

Zöld elefánt

Share

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük