Minden évben jön egy pont, amikor azt érezzük, nagyon elfáradtunk. Amikor nem pár óráig vagy pár napig tartó fáradtság ül ránk, hanem szinte zsibbasztó kimerültség, amely nem hessegethető el egy esti, meleg kádfürdővel, vagy egy újabb adag kávéval.

Az őszi fáradtság – mint fogalom, nem légből kapott, a jelenség nagyon is létezik és rajtunk is múlik képesek vagyunk e megbirkózni vele.

Mi áll a hátterében?

Egyszerű lenne, ha a csak a munkából eredő kimerülésre foghatnánk az állapotot. A legtöbben azonban nem feltétlenül a nagymértékű munka miatt érzünk ólmos fáradtságot, mert a szervezet kimerüléséhez, az aktuális állapotunkhoz köze van a teljes életmódunknak, tevékenységeinknek, túlkapásainknak és mulasztásainknak is. Természetesen a munkánknak is, amely meglehet nem fizikai jellegű, de az állandó, sokszor este vagy hétvégén is folytatott, megszakítás nélküli fizikai-szellemi munka nagyon is látható módon ki tudja zsigerelni a szervezetet, – ősszel viszont több hatás is összeadódhat.

Például a napfény mennyiségének csökkenése is hatással van szervezetünkre, egészen pontosan a tobozmirigy működésére és a hormonháztartásunkra. A szervezetünk a melatonin szint emelkedésére álmossággal és fáradtsággal (is) reagál, nem csoda, hogy ezen időszakban, reggelente olyan nehéz kibújni az ágyból.

Mit tehetünk, hogy visszanyerjük erőnket? Érdemes először az életmódunk megváltoztatásában keresni a megoldást.

1. Nézzünk természetes vitaminforrások után

Bármennyire is általánosnak tűnhet ez a tipp, a vitaminraktárak feltöltése ősszel és tél elején elengedhetetlen fontosságú. Különösen a C-vitamin napi szintű, egyenletes biztosítása fontos. Tudjuk a C vitamint nem raktározza a szervezet, annak egyenletesen magas szintjéről folyamatosan kell gondoskodni. Nem feltétlenül kell azonban mediterrán gyümölcsökben keresni a megoldást. Egy- két alma naponta, esetleg pár csésze okosan főzött (áztatott) csipkebogyó tea csodákra képes.

2. Torta helyett tápláló étrend

A gyors felszívódású cukrok, amelyeket a fehér lisztből és a finomított, fehér cukorral készült péksütemények, cukrászati termékek, tortaszeletek tartalmaznak, csak látszólag hoznak enyhülést. Egy-két órára felpörög a cukortól a szervezet, hogy aztán még mélyebbre zuhanjon. Ha őszi fáradtságot észlelünk magukon, akkor mérsékeljük ezek fogyasztását, helyette törekedjünk egy fenntartható, egészséges étrend kialakítására, amely megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, rostokat, zsírt, szénhidrátot és vitaminokat.

3. Mozduljunk meg és mozduljunk ki

Bármennyire is nehéz a mozgás ólmos fáradtság esetén, a tapasztalatok azt mutatják, hogy csak nekiindulni nehéz. Minél többször gyűrjük le vasakarattal a fáradtságot, minél aktívabbá válunk, annál könnyebb lesz a reggeli ébredés és az elindulás.

De ne csak szobán belüli testmozgásra törekedjünk, hanem vágjunk neki a szabadnak is. Még ebben a furcsa, coviddal terhelt mindennapokban is a természet a segítségünkre lehet. Kiránduljunk, túrázzunk vagy csak sétáljunk a szabad levegőn minél többet. Ez nem csak a vérkeringést serkenti és segíti a szervezet oxigénellátását, de a hormonszint szabályozásában is szerepe van, örömhormonok termelését segíti elő a mozgás, amely képes ellensúlyozni a túl sok melatonin hatásait.

4. Szellőztessünk minél többször

Tiszta sor, hogy a tiszta, oxigénben dús levegő segíthet legyűrni a fáradtságot és bármennyire is komfortosabbnak tűnik bekuckózni, és bármennyire is hidegnek, kellemetlennek érezzük az őszi pára beengedését a lakásba, percek alatt ki lehet cserélni a szobák áporodott levegőjét. Csak jól járhatunk vele.

5. Aludjunk eleget és aludjunk jól

A jól alvás ebben az esetben azt jelenti, hogy megfelelő körülményeket biztosítunk a nélkülözhetetlen, egészséges alváshoz. Például elektroszmog mentes környezetet teremtünk. A szobában, ahol alszunk ne legyen televízió, számítógép és a mobiltelefonunk is csak akkor, ha azt kikapcsoltuk. Ne pittyegjen, ne sisteregjen, ne világítson semmilyen eszköz, mert az alvás különböző fázisaiban azok a jelek, zörejek, zajok és fények, amelyek napközben kevésbé érzékelhetőek számunkra, alvás alatt felerősödnek és nem feltétlenül tudatos szinten (nem ébredünk teljesen fel azokra) – de hatással vannak az idegrendszerünkre. Őszi, extra fáradtság esetén különösen fontos a valódi pihenést biztosító mélyalvás lehetőségének megteremtése.

5+1. Hormonszint mérés, mint extra teszt

Az előbb felsorolt tippek természetesen nem hozzák meg gyorsan a változást, és érdemes azokra, mint stabil, életmódváltáshoz kapcsolódó, az év minden szakaszában érvényes tanácsokra gondolni. Az azonban biztosan gyorsabb változást hozhat, ha megméretjük a szervezet általános hormonszintjét, fókuszálva a pajzsmirigyre. Meglehet ugyanis, hogy a pajzsmirigy nem megfelelő működése okoz problémákat és akkor hiába tartjuk be az általánosan érvényes jótanácsokat, önmagukban, orvosi segítség nélkül nem lesznek hatékonyak.

 

Share