A Bordó Krizantém nevet viseli a 2021. november 12-én, pénteken este 18 órakor megnyitott “Orange the World” – a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához (november 25.) kapcsolódó két hetes rendezvénysorozat, melynek a Hegyvidéki Kulturális Szalon ad otthont november 29-ig. Az eseménysorozat Soroptimist International Budapest Corvinus Club szervezésében és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület társszervezésében valósult meg. Büszkék vagyunk rá, hogy az eseménysorozat szervezői lehetünk. Ma Magyarországon több, mint 200 000 nő él bántalmazó kapcsolatban. A téma fontos társadalmi kérdéseket feszeget, ami mellett nem lehet elmenni.

A kiállításmegnyitóval egybekötött eseményt, a rendezvénysorozat megálmodója, Danyi Zsuzsanna projektmenedzser nyitotta meg, aki a jelenlévőkkel megosztotta, ezt a témát azért tartották fontosnak, mert hisznek abban, hogy a nehézségek ellenére van rá megoldás. Jakab Melinda, a Soroptimist International Budapest CORVINUS Club elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy a nők elleni erőszak témájában egyesületük számára kulcsfontosságú a társadalmi szerepvállalás. Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója a megnyitón kiemelte, fontosnak tartja a nőket érintő problémák mellé állni, valamint hangsúlyozta az női energiák és az összefogás erejét.

A megnyitón Nagy Katalin Matild grafikusművész „Halkan” c. fotókiállítását és Marik Anikó  – egykor bántalmazott festőnő elgondolkodtató alkotásait tekinthette meg a nagyközönség, majd a KAMÉLEON Társulat mutatta be improvizációs színházi előadását, mely megrendítő erejű élőképekben hozta felszínre a nőket érintő erőszak helyzetképeit és problematikáját. A színészek a nézők által elmesélt személyes történeteiket játszották el, és közönség által ajánlott megoldások feldolgozása terápiás hatással bírt.

A rendezvénysorozat következő eseménye november 25-én 18 órától „A láthatatlan erőszak” – az Integrál Női Közösség három szakemberének részvételével zajló kerekasztalbeszélgetésen szó lesz a láthatatlan erőszak és annak megjelenési formáiról a hétköznapokban, a bántalmazott személyiség áldozati szerepének jellemzőiről, és a sebezhetőségről, mint kapcsolati erőforrásról.

November 26-án 18 órától pedig “Kiszabadult szavak” címmel kortárs, irodalmi felolvasó est lesz. A Litera-Túra Művészeti Magazin azon alkotói olvassák fel verseiket, novelláikat, akik életük során találkoztak már az erőszak valamely formájával. Írásaik saját, vagy más élethelyzetének visszatükröződései. Felkiáltó jelek, amelyek az irodalom kifinomult útját választják a figyelem felhívásra.

Az írások súlyát a kötetlen beszélgetés és Villuth András zeneszerző, zeneterapeuta hangszeres előadása oldja.

Share