Nyaralás… Heverészni a tengerparton, süttetni a hasunkat a homokban, frissítő koktélt kortyolni, svédasztalról megtömni a hasunkat tengeri herkentyűkkel… Ha jobban belegondol az ember, kész eltunyulási program és hízókúra. De hoppá! Ha az ember nyaral, az mindenképp az jelenti, hogy lőttek az addigi aktív életmódnak? Lehet, hogy mire hazamegyünk, már szorítani fog a bikini? Pedig több hónapon át azért fogyóztunk és edzettünk, hogy beleférjünk!

Nos, van egy jó hírem: nyaraláskor sem kell lemondani a mozgásról, legfeljebb kicsit módosítani kell az addigi menetrenden. Az első ötletem az, hogy menjünk kisgyerekekkel. Különösen ajánlott mászó- vagy totyogó korban lévőkkel, akik marékszámra tömik a homokot a szájukba, és mindenáron fejest akarnak ugrani a két méteres vízbe. Annyit fogunk rohangálni, hogy megmentsük őket a különböző veszélyhelyzetektől, hogy a pluszkilóknak esélyük sem lesz lerakódniuk.

Egyébként is: ki mondta, hogy a nyaralás passzív láblógatást jelent? Attól még, hogy ez a lazulási időszakunk, lehet benne rendszer. Ha nem csörög az ébresztőóra, a reggeli edzésnek még nem kell elmaradnia. Mennyivel másabb érzés a tengerparton végigkocogni, mint mondjuk a Városligetben! Emlékszem, mikor kamaszként korábban keltem, mint bárki más az üdülőben, és egyedül futottam a Balaton partján. De ha úgy tetszik, görkorcsolyával is végiggurulhatunk a parton.

Ha jó a társaság, szervezhetünk a szálloda lakóival strandröplabda meccset, tollasozhatunk a többi kempingezővel, vagy ping-pongozhatunk az üdülő vendégeivel. Ó, azok a régi forgózások!

És ha tenger, meg Balaton, hát adja magát az úszás. A vízparti nyaralás ugyanis nemcsak arról szól, hogy egy óra napozás, öt perc lemosdás, egy óra napozás, tíz perc pancsolás. Ússzunk be jó mélyre, váltogassuk a különböző úszásnemeket, és birkózzunk meg a hullámokkal. Nyílt vízben egész komoly távokat is megtehetünk, a Balaton-átúszásról nem is beszélve! A vízben mindenféle olyan sportot kipróbálhatunk, amit otthon nem: szörf, csónakázás, vízibicikli…

Aki kísérletező kedvű, az, ha szeretné tanulmányozni a víz élővilágát, búvárkodhat is. Akár csak a felszínen, úszószemüveggel és csutorával, akár oktató segítségével a mélybe oxigénpalackkal. A vízisí igen nehéz sport, de ha azt a változatát választjuk, amikor aztán felröpítenek minket a levegőbe egy ejtőernyővel, onnan fentről az egész vízpartot beláthatjuk.

Igazán merész változata a csónakázásnak a rafting, azaz a vadvízi evezés. Ennek továbbfejlesztett változata a canyoning, ami igazából szabadtéri vízi vidámpark. A vállalkozó szellemű ember a puszta fenekén csúszik le a patakok szikláin, vagy vízesésekbe ugrik bele. Ha azt hiszitek, hogy a fenti extrémsportok férfiembernek valók, nagyon tévedtek; számos nőismerősöm próbálta már ki ezeket.

Nem kell az egész napunkat a vízparton tölteni, ellátogathatunk a közeli városokba is. És ehhez nem kell automatikusan a kocsiba pattanni, sok helyen bérelhetünk kerékpárt. Vicces volt, amikor anyukámmal tandemmel igyekeztünk átjutni Balatonszéplakról Siófokra…

És ha már városnézés: Aki már megpróbálta Londont vagy Rómát lóhalálában végigjárni, hogy a legfontosabb látnivalókat mind kipipálhassa, az máris részt vett egy kardio-edzésen. Amúgy is több időnk van nyaraláskor gyalogolni, legyen az egy mezítlábas séta a homokos parton, vagy andalgás a romantikus mediterrán kisvárosok kőkockáin.

De miért beszél ez a Réka csak a tengerről meg a városokról? Hol vannak a hegyek? A barlangok? Persze, hazabeszélek, de tény, hogy a férjem révén én is kissé belecsöppentem ebbe a világba. Képzeljétek, sok furcsa embernek az a nyaralás, hogy sziklákat mászik meg, csúcsokat gyűjt be, és a föld mélyére ereszkedik le mindenféle kötelekkel.

A nyári mozgás lehet egészen lelassult is, nem kell, hogy hanyagoljuk a jógát vagy a pilatest. Egy kimerítő nap után egy laza callanetics edzés csodákat tehet.

Ami az egészséget illeti: a nyári mozgásnál mindig figyeljünk oda jobban a testünk jelzéseire. Többet izzadunk, ezért sokkal több folyadékot kell fogyasztanunk. Mindig legyen nálunk sportolás közben is valami hűsítő ital! A hőségben sokkal hamarabb legyengülhet a szervezetünk, ezért vagy többször, kisebb adagokban mozogjunk, vagy inkább válasszuk a sporthoz a kora reggeli vagy a késő esti időszakot.

És ha már eljött az este, ne felejtkezzünk meg a nők kedvencéről, a táncról sem. A lehető legideálisabb kikapcsolódás egy buli a parton, koncert a fesztiválon vagy a klasszikus diszkó. Jó társaság, jó zene – és mozgás!

Réka

Share