Itt a nyári szünet a gyerekeknek, mely számukra a felhőtlen öröm, a szülőknek pedig egy jóadag fejtörést tartogat – mert az iskolai és tematikus táborok és a nagyszülőkkel töltött heteken túl jó lenne valami közös kulturális szabadtéri program, amikor csak együtt kapcsolódik a család!

Budapest erre számtalan jobbnál jobb lehetőséget kínál, s mi most összegyűjtöttük és megosztjuk veled a legjobb, igazi családos programhelyeket, s a legtöbb helyre, ahová csak tehetitek érdemes gyalogosan vagy tömegközlekedéssel eljutni, hogy a főváros minél több arcát megismerhessétek.

Jöjjön tehát néhány kedvenc nyári programlehetőség Budapesten, amit nem érdemes a családdal megosztani és együtt átélni!

Margitsziget

Az egyik legizgalmasabb helyszín, tele nyüzsgéssel, ám ha piknikezni támad kedvetek a fűben, sétáljatok el a sziget végén megbújó miniparadicsomba, mely csodás látványt nyújt,. A Japánkert Budapest leghangulatosabb oázisa, melyben garantáltan feltöltődtök.

A szigeten található népszerű zenélő szökőkút pedig garantáltan a gyerekek kedvence lesz, ahol zenei repertoár hallgatása közben buborékfok fúlni nagyon menő dolog!

Városliget – Léghajókert, Nagyjátszótér

Hatalmas népszerűségnek örvend a Városligeti Nagyjátszótér, ahol akár 50 féle különleges játékelemet is kipróbálhatnak a gyerekek, és 2-14 éves kor közötti mindenki megtalálja a kedvére valót.

Hat különféle csúszda, tízfajta hinta és körhinta, négyféle forgójáték, három homokozó, hét típusú egyéni és páros rugós játék, két egyedi tervezésű, fél tucat elemből álló nagy köteles mászókomplexum, tíz földbe süllyesztett trambulin, hosszan kanyargó patak zsilipekkel és más vizes játékok garantálják a felejthetetlen kikapcsolódást!

A játszótér területén akadálymentes mosdó található.

S ha megéheztetek, megszomjaztatok egy igazán hangulatos, kiülős helyet is ajánljunk nektek, amit közvetlenül a Nagyjátszótér szomszédságában találtok. A Léghajó kertben finom kávé, szendvicsek, sőt menü is kapható!

Római part

Egy tökéletes családi helyszín vízparti időtöltéshez kulináris élvezetekkel – hekk, lángos és egyéb finomságokat is falatozhattok a friss levegőn. A hely szellemét átjárja “retró életérzés” – a szülők nosztalgiázhatnak, miközben a gyerkőcök játszanak.

KabinNépsziget, az Északi-összekötő vasúti híd pesti hídfőjénél
ahol kavicsot is lehet gyűjteni…

Szuper kis hely, ahol jó megpihenni bringázás vagy séta közben. A Népsziget igazán kalandos hely gyerekekkel – vadregényes, néhol rozsdás és romos, a gyerekeknek tuti befutó!

Gül baba türbe és Rózsakert (II. Budapest, Mecset u. 14.)

Ha egy igazi, mesebeli kis csodahelyre vágytok, ne hagyjátok ki!
Nem messze a Margit híd budai hídfőjétől, a budai városrész Rózsadomb részén található a 16. században élt dervis sírhelye, mely a város egyik legmeredekebb utcáján keresztül közelíthető meg, s Gül Baba nevét viseli. Miután felküzdöttétek magatokat, csodás panoráma tárul elétek a kilátóteraszról. A látogatóközpontot 2016-ban teljesen felújították, és szabadon látogatható. A hely pazar építészeti elemek tarkított, a sírhely teraszos kertjében pedig sokféle növény kapott helyet, köztük rengeteg rózsa, utalva arra, hogy Gül Baba neve magyarul Rózsa Atya. Igazán csodás látványt nyújt rózsavirágzás idején.


Fotó: Rockstar Photographers

Millenáris Park, Széllkapu park

Mesterséges tó vár az újonnan átadott budai Széllkapu parkjában benneteket, ahol a panorámaliftekkel felszerelt függőkertet is bebarangolhatjátok. A főváros egyik legnagyobb, 700 négyzetméteres zöldfelülete, vízinövényeknek is otthont ad. A gyerekek imádni fogják a halacskák simogatását!

Széchenyi-hegyi Gyermekvasút

Vétek lenne kihagynotok a főváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványosságát, mely összeköti a budai hegyvidék legszebb kirándulóhelyeit! Érdekessége, hogy iskolás korú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot a fedélzeten. A kisvasút vonala a Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart, útközben érinti Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más látnivalói is az állomások közelében találhatóak.

János-hegy, Erzsébet kilátó

Tiszta időben gyönyörű a kilátás innen az egész városra, és még a Magas-Tátra csúcsait is megpillanthatjátok. Kellemes sétával közelíthetitek meg a Normafától, a Gyermekvasút János-hegy nevű megállójától és a Libegő tetejétől.

Az 528 m magas János-hegy már a kilátó az 1847-ben megtartott dűlőkeresztelőn Pozsonyi-hegynek nevezték el (egy másik legenda szerint a XIX. században Pozsony városáig is el lehetett látni), de ez a név nem vált elterjedté. A leghíresebb az idelátogatók közül Erzsébet királyné volt, aki 1882 során több ízben is ellátogatott a főváros legmagasabb pontjára. A kilátó épületében büfé vár benneteket!

Libegő

Tökéletes családos kikapcsolódás a zugligeti libegő, amely nem csak, hogy a magasba repít benneteket, de a végállomásán egy szuper kis játszóteret is találtok.

S miközben bebarangoljátok a fővárost, közben megtaníthatjátok a gyerekeknek ezt a régi, fülbemászó slágert:

“Budapest, Budapest, te csodás!
Te vagy nékem a szívdobogás.
Sehol nincs a világon olyan szép város,
És ilyen rügyfakadás!

Budapest minekünk a világ.
A Dunát mennyi híd öleli át!
Fenn az égen a hold, és a sok teli bolt.
Csodaszép ragyogás!
Budapest, Budapest, te csodás!”

Share