Nőnapon, reánk lányokra, asszonyokra, anyákra figyel a társadalom, s köszöntenek bennünket férfi családtagjaink, munkatársaink és barátaink. Bennünket nőket, akik valljuk be jelentős szerepet töltenek be a családi élet harmóniájának megteremtésében. Jelenlétünkkel és érzelmekkel átszőtt gondoskodásuk révén a család minden tagjára irányuló figyelmünk „kovászként” tartja össze a családi közösséget, valamint a társadalom egységének megtartásában is elévülhetetlenek az érdemeink.

A Nőnap minden évben alkalmat teremt a számvetésre is: nekünk nőknek, milyen a helyzetünk közösségeinkben: mennyire becsülnek, tisztelnek és óvnak minket nőket – kislányokat, nagylányokat, lányokat, édesanyákat. irányuló figyelmünk „kovászként” tartja össze a családi közösséget, valamint a társadalom egységének megtartásában is elévülhetetlenek az érdemeink.

Hiszen Európa hosszú utat tett meg, míg elérte, hogy mi nők is azonos jogokkal élve vehessünk részt az oktatásban, a közügyek intézésében és a munkaerőpiacon. S miközben hazánk társadalmilag elismerni igyekszik a nők, családanyák anyai hivatásból fakadó többletterheit, speciális élethelyzeteit, a női egyenjogúság magasztos eredményei azonban mára Európában lassan szertefoszlani látszanak a migrációs folyamatokból fakadó, és egyre erősödő civilizációs folyamatok nyomán. A hagyományos családmodell és benne a nők szerepe is világ- és Európa szerte fellazulni látszik.

A civil szférában dolgozó vezetőként, a Fiatal Családosok Klubja és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítójaként és öt gyermekes édesanyaként úgy vélem, nagy szükség van arra, hogy felhívjuk a hazai társadalom figyelmét ezekre a tolakodó tendenciákra, s megerősítsük a nőket abban, hogy a szülőktől, nagyszülőktől örökölt családi értékek, nőitársaink példaértékű életútja számunkra is erőt, reményt, bátorságot adhatnak a jövőre nézve. 

Azt kívánom, hogy legyünk elég erősek, bátrak, és merjünk segítséget kérni, ha egyedül nem bírjuk el a terheket. Azt is kívánom, legyen elég erőnk odafigyelni egymásra, meghallgatni egymás nehezen kimondott segítségkérését. Legyen elég időnk és türelemünk egymás érdemi támogatására, szavakkal, érzelmekkel, tettekkel erőt és hitet adni a másiknak. Hiszen előrelépést, fejlődést és változást csakis együtt érhetünk el, és ezzel egy lépéssel közelebb jutunk közös céljainkhoz is. Járjunk jó példákkal, követendő és inspiráló mintákkal elöl a következő generáció számára!

E nemes gondolat mentén született meg idei nőnapi konferenciánk „Értékőrzők – mit adnak a magyar nők Európának? című kerekasztal beszélgetése, mely alkalmat ad arra, hogy az Európában élő lányok és asszonyok előtt tisztelegjenek a nő- és családszervezetek és a meghívott prominens vendégek. A hagyományos családi értékrend, a női erő megőrzése, a nők családon belüli és kívüli biztonsága, a női jogok érvényesülése kérdéskör mentén rendezzük meg idei nőnapi konferenciánkat.

Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Magyar Női Unió és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület közös szakmai együttműködésében immár 8. alkalommal rendezi meg hagyományteremtő nőnapi konferenciáját 2024. március 8-án, Budapesten a Hadik Kávéházban. Az „Európa változik, a nő örök” – az európai nők helyzete címet viselő rendezvényhez kapcsolódóan a Ficsak játékos felhívást is hirdetett a közösségi médiában.

A játékfelhívás részletei ITT találhatóak!

Köszöntünk minden 21. században élő magyar nőt, aki odaadással és kitartással küzd élete minden területén az eléje gördülő akadályokkal, s a jelenkor kihívásaival szemben!

Forrás: Ficsakblog – Nőként élni Európában

Szerző : Király Nóra, a FICSAK és a Nőiszem alapítója

Share