A megelőzés rendkívül fontos az egészségmegőrzés és a betegségek korai stádiumban való felismerése érdekében, a szűrővizsgálatok pedig arra hivatottak, hogy a prevenció eszközével segítsék ezt. Egyes vizsgálatok akár ingyenesen is elérhetők bizonyos kor felett, de még jobb lenne, ha nem ez alapján döntenénk a sorsunkról, hanem önként jelentkeznénk szűrésekre. Ma már számos rákos megbetegedés gyógyítható vagy megelőzhető, ha időben elcsípik a szakemberek.

A szűrővizsgálatok között vannak természetesen olyanok, amelyeket érdemes évente vagy kétévente elvégeztetni (ha kiderül valamilyen probléma vagy diagnosztizált betegségünk van, akkor gyakrabban is), ezek közé tartozik például a vérnyomásmérés, a vércukor- és a koleszterinszint ellenőrzése. A testsúly változásait, a BMI-t , a haskörfogatot is érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni, egyrészt mert ezeknek az értékeknek a változásai akár súlyosabb betegségekre is utalhatnak. Az évenkénti fogorvosi ellenőrző vizsgálatot is érdemes elvégeztetni, erre különösen nagy szükség van akkor, ha valaki gyermeket vár.

Többféle diagnosztikai eljárás is rendelkezésünkre áll a betegségek korai felismerésére, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy odafigyelünk arra, hogy mely életkorban mely szűrővizsgálatot érdemes elvégeztetni.

Az alábbi összeállítás segít abban, hogy korosztályonként melyek a legfontosabb női szűrővizsgálatok, és azokat milyen gyakorisággal érdemes elvégeztetnünk egészségünk érdekében. Ne feledjük, a leggyakoribb nőket érintő betegségek nagy százaléka gyógyítható, ha kellő időben felismerik. Azzal is fontos tisztában lennünk, hogy milyen betegségek vannak/voltak jelen az egyenes ági felmenőink között. A családi előfordulás alapján nekünk is jobban oda kell figyelnünk magunkra.

Évenkénti alap a teljes vérkép és vizelet vizsgálat, ami mellett nekünk nők számára például a pajzsmirigy hormon rendszeres ellenőrzése is kifejezetten javasolt, mivel hajlamosabbak vagyunk a pajzsmirigy betegségekre. A vérkép eredménye megmutatja szervezetünk egészségi állapot, és azt is, milyen további, célzott szakorvosi vizsgálatokr alehet szükségünk. A tüdőszűrés pedig nem csak a dohányzók, hanem mindenki számára nagyon fontos, különösen, ha a családban korábban volt már tüdőbeteg.

18-30 éves kor között ajánlott szűrővizsgálatok


Az alábbi szűrővizsgálatokat már 18 éves kortól érdemes elvégeztetni:

30-40 éves kor között ajánlott szűrővizsgálatok


Ezekre a szűrővizsgálatokra figyeljünk oda kiemelten 31-40 éves kor között:


40-50 éves kor között ajánlott szűrővizsgálatok

A változó kor (menopauza) első jeleitől az alábbi szűrések javallottak:

50 éves kor felett ajánlott szűrővizsgálatok

A kor előrehaladtával az orvso vizsgálatokat gyakrabban érdemes elvégeztetni:


Fontos információ!
A 18 éven felüli korosztály számára ingyenesek a rendszeres, az életkorral és a nemmel összefüggő betegségek szűrését célzó vizsgálatok.
Továbbá azok a szűrővizsgálatok, amelyek a környezeti tényezők rizikófaktorai által indukált megbetegedések megelőzését és korai felismerését célozzák.
Szintén ingyenes az évente egyszer elvégzett fogászati szűrővizsgálat. 

A szűrővizsgálatok a társadalombiztosítás terhére igénybe vehetőek. Bizonyos életkor felett ingyenesek, pl. a tüdőszűrésért 40 felett nem kell fizetni.

Forrás: hovege.hu

Share