Amikor a kiégésről van szó, sokan hiszik azt, hogy az egy olyan állapot, amitől csak munkahelyi körülmények között, vezető beosztásban dolgozó, óriási felelősséggel megterhelt emberek szenvedhetnek. Pedig a kiégés állapotába a teljes hétköznapi emberek, akár mi is kerülhetünk.

Akkor is, ha a munkánk egyenletes tempót követel és éveken keresztül semmilyen gondot nem okozott egy bizonyos pontig, a változó körülmények, és a változások hozta túl nagy terhek okán bekövetkezhet nálunk is a kiégés

De mi is pontosan a kiégés, vagy a kiégési szindróma?

A kiégési szindróma egy angol kifejezésből, a “burnout syndrome”-ból eredeztethető és azt a soktényezős, fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel jelentkező tünetegyüttest jelöli, amelyet a hosszú távon fennmaradó jelentős érzelmi megterhelés, valamint kimerítő stresszhatások okán következik be.  

Általános körülmények között is nehéz megbirkózni a kiégés hatásaival, de jelen helyzetben, amikor nagyon sok embert kényszerített a covid a saját otthona falai közé – még reménytelenebbnek tűnhet a megküzdés. Vagy éppen a home office erősítheti fel a már meglévő problémákat. Annak ellenére, hogy sokan kifejezetten üdvözölték és optimálisnak érzik az otthoni körülmények között (is) végezhető munkát, mások számára ez a kényszerpályának bizonyult és megoldhatatlan kihívássá vált.

Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak azok a nők (de nem csak ők), akik megőrizték ugyan a munkahelyüket, de a napi munkahelyi feladatok, a háztartás vezetése mellett a nyakukba szakadt egy – két -sok gyermek egész napos otthoni ellátása, gondozása és tanítása is. Különösen, ha egyedülálló szülőről van szó. Teljesen egyértelmű, hogy hosszú időn keresztül ezt az extrém, az egyén fizikai-mentális-érzelmi túlterhelésével járó megpróbáltatást nem lehet egészséges körülmények között fenntartani. És nem lehet megfelelő, ÉNVÉDŐ módon elvégezni a bonyolult, gyakran egymással ütköző feladatokat. A szervezet kimerül és tiltakozni fog. Ebből következően nem csak a munkahelyen – csak munkával kapcsolatos túlterheltség okán jelentkezhet kiégés, de a saját otthonunk falai között is bekövetkezhet ez a szindróma. Csak éppen anyaként még nehezebben címkézzük fel állapotunkat így, hiszen riasztó szembenézni azzal, hogy a nem csökkenő feladatok nyomása így hat ránk. A legtöbb nő szereti erősnek érezni magát és megfelelni a társadalmi kihívásoknak. Még akkor is, ha azok egy idő után minden egészséges határon túlnőnek és tulajdonképpen minden ember számára teljesíthetetlennek bizonyulnak.

Mikor gyanakodjunk arra, hogy nem szimpla fáradtság (akár vészes kimerülés) áll a tünetek mögött és mik lehetnek a tünetek?

Nagy valószínűséggel számos családban, nagyon sok ember nézett és néz szembe most is ezzel a helyzettel így nagyon fontos, hogy képesek legyünk időben felismerni az állapotot és megoldást keresni a kiégés elhatalmasodása előtt. Nem csak magunk miatt, de ha a családban gyerekek vannak, akkor miattuk is, hiszen a felnőtt állapota hatással van a gyerekek mentális állapotára és fizikai jólétére is.

Természetesen nagyon nehéz olyan tanácsot adni vagy megoldást javasolni, amely valóban sikert hozhat, hiszen aki bezárva, egyedül küzd ezzel a helyzettel, szinte a saját hajánál fogva kell kihúzza magát a szituációból, így inkább a megelőzésre fókuszálunk:

!!!Ha mégsem tudjuk megelőzni a kiégést és érezzük, hogy nem jó irányba tartunk, feltétlenül kérjük szakember segítségét, amely online körülmények között jelen időszakban is elérhető. Merjünk segítséget kérni!

Share