A karácsony varázslatos időszak, az a szeretetáradat ami kíséri feltölti érzelmi raktárainkat. Amikor a legkedvesebb ünnepünknek aztán hirtelen vége szakad, sokunknál ránk tör a hiányérzet… az ünnepek utáni komor hangulat pedig átcsaphat depresszióba, mely igen gyakori jelenség az ünnep elmúltával, ezért érdemes megfigyelned, és értelmezned az érzéseidet. Mindenekelőtt legyünk türelmesek magunkkal, és szánjunk időt az új szokások beépítésére, semmiképpen ne ostorozzuk magunkat a rosszkedv miatt. Az önmagunkkal való törődés részeként megértően figyelünk igényeinkre. Emlékeztessük magunkat arra, hogy az ünnepek utáni rossz kedv nem tart örökké, és odafigyeléssel tudunk ezen változtatni.

Mert ha az ünnep elmúltával a karácsony szerelmeseként letörtnek kezded érezni magad, és nem találod a helyed, a jókedved, ezek arra utalnak, hogy téged is elért a karácsony utáni depressziós hangulat. Olyan érzések, gondolatok keríthetnek hatalmukba, melyek megnehezíthetik, hogy élvezd és kikapcsolódj az ünnepi időszak lecsengésében. Csak bámulsz magad elé, és nem érted mi történt… nem tudod, mihez kezdj. Mindenekelőtt rakj rendet magad körül és főzz egy finom, fűszeres nyugtató teát. Sokféle nyugtató teakeverék létezik, melyekből jó ha tartasz otthon készleten, és ha nyugtalannak érzed magad, készítesz egy bögrével, és egy jó könyv mellett elalvás előtt elkortyolgatod.


Előfordulhat az is, hogy a karácsonyi dekoráció már nem tesz boldoggá, netán már terhesnek érzed, akkor nyugodtan pakold őket el, a meleg a fényeket érdemes azért meghagynod. Van az a pont, amikor senki nem tud olyat mondani, amivel jobb kedvre deríthetne. Azt érzed, soha többet nem leszel olyan boldog, mint amikor rácsodálkoztál a feldíszített karácsonyfára, és beszippantottad csodéás fenyőillatát.

Lássuk be, a praktikus karácsonyi szerzemények – illatmécses, gyertya, illóolajok) jó szolgálatot tesznek ebben a szomorkásabb időszakban.


5 tipp, hogyan éld túl az ünnepek utáni borúsabb időszakot.

  1. Határozd el mi a fontos, és arra koncentrálj.
  2. Legyél jelen az adott pillanatban, élvezd ki minden percét.
  3. Épít be egészséges szokásokat, ne hanyagold el például az alvást és a testmozgást.
  4. Tanulj meg nemet mondani. Gyakorolod ezt a képességedet, így megóvod magad a felesleges stressztől.
  5. Szánj időt a belső töltekezésre. Meditál, olvass, jógázz, sétálj a friss levegőn!


Karácsony belső békéje iránytűként kísérjen bennünket, és ne feledjük, a tökéletlen pillanatok azok, melyek a legnagyobb örömet okozzák, és a legtovább tartanak.

Share