„A lelki egészség nem valami olyasmi, amit készen kap, vagy amire rátalál az ember. Sokkal inkább valami olyasmi, amit meg kell teremtenünk magunkban. (Thomas Stephen Szasz)

Mi nők hajlamosak vagyunk családtagjainkat előtérbe helyezve magunkat háttérbe szorítani. Ez sokunknak fel sem tűnik, mert annyi a mindennapi tennivalónk, hogy ki sem látunk belőle…mindaddig, amíg a szerveztünk egyszer csak jelez

Lélek. A legszebb magyar szavak egyike. Dolgozó nőként, anyaként, feleségként a lelkünket is odaadjuk egy jó szórét, s nem várunk érte köszönetet. S bár a lelkünk háborog, de a társadalmi elvárásokon nincs erőnk felülkerekedni, s forog velünk tovább a mindennapi mókuskerék. Pedig néhanapján muszáj megálljt parancsolni magunknak, hogy átgondoljuk dolgainkat, és inspirációt gyűjtsünk, hogy ne maradjunk lemerült duracell nyuszik.

Számtalan feladat hárul ránk, számtalan szerepkörben kell (kellene) megfelelnünk nap mint nap, ami hatalmas kihívás. Több fronton teljesítünk, és ez kihatással van testi-szellemi állapotunkra.

De hogy tudunk a magunknak felállított mókuskerékből kiszakadni? Ki segít nekünk ebben? Mit szól ehhez a családunk? Mikor jut időnk erre? Hogyan űzzük el a lelkiismeretfurdalást? Számtalan kérdés, melyre sokan keressük a választ.

Hogy mit bír el egy nő a nap 24 órájában, milyen feletöltődésre van szüksége nagyon egyedi, mindenkinél más és más.

Kétségtelen, hogy a nőket erőteljesebben érintették a koronavírus okozta változások. Sok család életébe bekúszott a koronavírus okozta bizonytalanság, s ennek hatására egyre többen vesztették el az önmagukba vetett hitet. Ők most útkeresésben vannak, szeretnék megtalálni az utat, azt az üdvözítő módszert, amivel saját egyensúlyukat, inspirációs forrásukat megtalálják.

Mi nők fejben tisztában vagyunk azzal, mennyire fontos lenne, hogy figyeljünk magunkra, a mentális egészségünkre, mert egyre többen tapasztaljuk magunkon milyen károkat okoz ennek hiánya. Időfaktor: a nagy mumus, ami feladja számunkra a leckét. Mert időből nagyon kevés adatik meg nekünk. A mentális egészségünk egyensúlyi állapotának fenntartása pedig komoly energiabefektetést, leginkább (én)időt és önismeretet igényel. 

A stressz, a teljesítménykényszer az idő nyomása, még inkább nehezítik a kibillent egyensúlyunk megtartását. Hiszen az életünk egy szüntelen változás, és tele van kihívásokkal teli és megoldásra váró helyzetekkel.

A nők mentális jólléte azért is fontos, mert akkor könnyebben meg tudják élni az éppen adódó krízishelyzeteket, és azokba nem belesüppednek, hanem megtanulnak belőlük építkezni.

5+1 tipp mentális egészségünkért:

  1. Végezzünk rendszeres testmozgást! – Ez elválaszthatatlan a mentális egészségtől, sőt támogatja azt. A jóga az egyik legjobb mozgásforma erre.
  2. Szakítsunk időt lelkünk ápolására! – A meditáció segítségével kiegyensúlyozott érzelmi állapotba kerülhetünk.
  3. Szeressük önmagunkat! – Az önismeret, önbecsülés, önszeretet segítségével ismerjük meg saját testi, lelki, és mentális igényeinket. Ehhez segítség lehet egy megbízható mentális szakember.
  4. Írjunk napló! Ne felejtsünk el összeírni a feladatainkat sem! – Gondolataink papírra vetésével hatékonnyá és könnyebbé válik a problémák, krízishelyzetek kezelése.
  5. Találkozzunk rokonainkkal, barátainkkal! – Egyik legjobb feltöltődés átadni magunkat őszintén egy másik ember figyelmének, szeretetének és elfogadásának.

+ 1. Amikor abban a bizonyos Flow-ban vagyunk…

Keressük meg azt a tevékenységet, amit szeretünk, s amiben feloldódunk!

S ha mindez sikerül, akkor mentálisan stabil, szabad emberként önmagunk lehetünk.

Az alábbi eseményünk ebben szeretne segíteni a hozzánk forduló nőknek:

LELKI INSPIRÁCIÓ NŐKNEK – Mit tegyünk a mentális egészségünkért?

Időpont: 2022.02.23. szerda 18:00-20:00 óráig
Helyszín: Villányi úti Konferenciaközpont (1114 Budapest, Villányi út 13.)

Regisztráció: https://forms.gle/bk5o2cgbPw6A6eGcA

Az eseményt LIVE is követhető lesz a Mindennapok Női Szemmel Egyesület Facebook oldalán.

A program ingyenes, de regisztráció köteles. Vendéglátással és ajándékkal is készülünk.

Regisztráció: https://forms.gle/bk5o2cgbPw6A6eGcA

Az esemény az Európa Jövője programsorozat részeként valósul meg.

Az eseményt az Mindennapok Női Szemmel Egyesület szervezi.

Szakmai együttműködő partner a Felelős Szülők Iskolája.

Share