A minap a kisfiamat vittem reggel oviba, kivételesen autóval. Egy kereszteződéshez közeledve, ahol nekem volt elsőbbségem, lelassítottam és ebben a pillanatban: puff… a keresztutca járdájáról egy hét év körüli kislány rollerrel, fékezés nélkül kiszáguldott, és egyenesen az autóm oldalának csapódott, aztán lassan eldőlt. Persze rögtön pánik, hogy Úristen, elütöttem valakit, pontosabban Úristen, elgázolt valaki a rollerével! Rögtön kiugrottam és felsegítettem a gyereket, akinek a rémületen kívül szerencsére semmi baja nem esett. De eshetett volna. Fontos, hogy gyermekeinknek mielőbb megtanítsuk a közlekedés szabályait és felhívjuk a figyelmét a kockázatokra. A szünidő beköszöntével egyre több gyerek közlekedik, biciklizik, görkorcsolyázik, labdázik az utcákon. Körültekintő és szabálykövető közlekedés mellett a tragédiák elkerülhetők.

Gyalogosként legfontosabb az úttesten való helyes átkelés, a kijelölt gyalogátkelőhelyek használata. Ne lépjünk takarásból az úttestre. Mindig alaposan körül kell nézni, és nem csak a motorzúgásra figyelve, a fülünkre hagyatkozni. Egyre halkabbak az autók motorjai, a hibrid vagy elektromos járműveké különösen, a biciklik pedig teljesen hangtalanok is lehetnek.

Közlekedés biciklivel

Nyáron nagyon kellemes közlekedési forma a biciklizés, néhány óvintézkedés betartásával bátran közlekedhetünk kerékpárral. A KRESZ szerint kötelező felszerelések a megbízható kormány, a két egymástól függetlenül működő fék, csengő, első (fehér vagy sárga) és hátsó (piros) lámpa, valamint az első keréken két küllőprizma. Éjszaka és lakott területen kívül napközben is kötelező a fényvisszaverő ruházat, minimum mellény viselése.

A sisak használata nem kötelező (csak lakott területen 40 km/h feletti sebességnél), mégis erősen ajánlott a használata, főleg 14 év alatti gyerekeknél. A kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert egy ütközés során a kerékpáros feje nagy erővel csapódik a járműnek, vagy az úttestnek. A sisakot mindig be kell csatolni, és méretre kell állítani, hogy ne lötyögjön. Indulás előtt, hasonlóan az autók rutinellenőrzéséhez, érdemes megnézni a gumi nyomását és a fékeket is. Közlekedni a járdán vagy a menetirány szerinti jobb oldal szélén szabályos.

Gyerekek szállítására több lehetőség van, vihetjük a bicikli első vagy hátsó vázára rögzített gyerekülésben vagy biciklis utánfutóban. Az ülésben csak a már már ülni tudó gyereket lehet szállítani, kb. 8-9 hónapos kortól ajánlott.  Az utánfutóval két gyereket is szállíthatunk, nagyon fontos magas zászlóval jelezni az utánfutót, nehogy egy autós véletlenül rákanyarodjon.

Amikor a gyerekek már nagyobbak, meg lehet tanítani őket önállóan közlekedni saját kerékpárral. Ha forgalomban is szeretnének közlekedni, a KRESZ táblák jelentéseit is meg kell velük ismertetni. Az országban több helyen van gyermekek számára épített, valós közlekedést imitáló tanpálya, ún. KRESZ park, ahol a kicsik biciklivel gyakorolhatják a forgalmi helyzetek megoldását.

Autóval gyerekkel

A nyári tartós hőség megviseli a szervezetet, a járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek és ingerlékenyebbek, a reakcióidejük is nagyobb. Rendszeresen javasolt pihenőt tartani, és legyen mindig ásványvíz is az autóban. Gondoskodjunk az árnyékolásról, amit tapadókorongos ernyővel vagy függönnyel lehet megoldani. A gyerekeket mindig, de leginkább nyáron tilos az autóban hagyni, mert az rövid idő alatt rendkívüli mértékben felforrósodhat, és ezen a lehúzott ablak sem enyhít sokat. Minden évben történik egy-két tragédia, amikor az alvó gyereket a szülők a tűző napon álló kocsiban hagyják, holott csak odafigyelés kérdése a megelőzés.

Hogy ne vesszen el a gyerek?

A nyaralás alatt, különösen, ha forgalmas helyre készülünk, érdemes a kisebb gyerekeket ellátni valamilyen formában a szülők elérhetőségével. A gyerek akár egy pillanatra való szem elől tévesztése már nagy riadalmat kelt a szülőben, nem beszélve arról, milyen pánikba eshet a gyerek ilyenkor. Ezért mihamarabb tanítsuk meg neki a saját és az anyja nevét, valamint azt, hogy ha nem találja a szüleit, akkor keressen meg egy rendőr bácsit, vagy kedves felnőttet, és szóljon neki, hogy elveszett.

Az alapvető adatokat lehet műanyag karszalagra vagy bilétára írni, de akár nyomott mintás pólót is csináltathatunk. De ha nem gondoskodtunk előre erről, akkor ráírhatjuk golyóstollal a gyerek karjára az információkat, vagy a névjegykártyánkat elhelyezhetjük a zsebében.

Ha elveszett gyermeket találunk rendezvényen, mindig a rendezőknél kell először próbálkozni a szülők értesítésével. Ha ez nem vezet eredményre, akkor mindig és mihamarabb a legközelebbi területileg illetékes rendőrséghez kell fordulni, mert minden gyerekét elvesztő szülő is biztosan ugyanezt fogja tenni. Egy ismerősünk ezt úgy oldotta meg, hogy megtanította a fiának a saját címüket és megmondta neki, hogy ilyen esetben üljön be egy taxiba, vitesse magát haza és mondja azt a sofőrnek, hogy majd megérkezéskor az apukája kifizeti. Valószínűleg a mai Magyarország van olyan biztonságos és empatikus, hogy ezt bármelyik taxis megtenné.

Ha valaki nem idegenkedik a modern technológiától, és nem fél Nagy Testvért játszani, akkor már rendkívül fejlett megoldások állnak a rendelkezésére. Pár éve beszerezhető kimondottan óvodás gyerekeknek kifejlesztett gyerekmobil, a PiCifon, amelyen kis ikonok segítik a kezelést. Kapható továbbá okosóra, amely szintén képes kétirányú hívásra, és pontos helymeghatározásra (http://www.holjarsz.hu/).

Vannak olyan GPS eszközök, amik a biztonságos követést szolgálják, kulcstartó méretűek, amit elrejthetünk kedvenc játékban, vagy belevarrhatjuk a ruhájába is (http://gyerek-gps.hu/). Egy telefonos applikációval a szülő térképen figyelheti a gyermek mozgását, és az alkalmazás jelzést küld, ha a csemeténk letér a kijelölt útvonalról. Az okostelefont használó nagyobb gyerekeknél pedig letölthető alkalmazások segítségével, a GPS alapján lehet megtudni a gyerek tartózkodási helyét.

KRESZ parkok Magyarországon: http://365sporolasitipp.cafeblog.hu/2016/04/30/kresz-parkok-egy-csokorban-120-sporolasi-tipp/

KidControl GPS nyomkövető app: https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.kidcontrol.gpstracker&hl=hu

Kezedben a biztonságod app: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sl.hola.vvedo&hl=en

Veronika

Share