Az egészséges életmódra nevelés kisgyermekek esetében különösen fontos, mivel ebben az életszakaszban rendkívül sokat alakul a testük és ekkor tanulják meg életmódjuk alapjait. A megfelelő tanítás és példamutatás már ebben a korai időszakban hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek felnőttként is egészséges szokásokat kövessenek, és elkerüljék az egészségügyi problémákat.


Az egészséges életmódra nevelés kezdetben a szülők felelőssége. A kisgyermekek nagyon jó megfigyelők, és sokat tanulnak azoktól, akik körülöttük vannak. Ezért fontos, hogy a szülők jó példát mutassanak. Ha a szülők rendszeresen sportolnak, egészségesen táplálkoznak és kiegyensúlyozott életmódot élnek, akkor a gyermekek is hajlamosak lesznek ugyanezt a viselkedést követni. Én a gyerekekkel napi szinten együtt sütök és főzök. Nagyon fontos, hogy lássák, mibe mi kerül bele. Nálunk például nagy meglepetést okozott a házi baracklekvár a csokis muffinban, de mégis maradt az abszolút kedvencük.  

Próbálom elérni a mindennapokban, hogy a zöldségek fogyasztásának irányába tereljem a főzést, valamint, hogy megkedveljék a rostban gazdag gabonákat. Igyekszem bebizonyítani számukra – és minden ember számára -, hogy a teljeskiőrlésű pékárú igenis finom, eddig nálunk ebben a Sokmagvas bagett receptem volt a legnagyobb segítségemre, de a zabpelyhes kifli is nagy sikert szokott aratni.

A zöldségek fogyasztásának népszerűsítésére nagyon jók a különféle levesek és krémlevesek, amik nagy kedvencek nálunk így azokat próbálom előtérbe helyezni. De belerejthetjük pl a zsemlébe is a zöldségeket erre jó példa a Tök”jó” zsemle receptem.

Az egészséges étkezés alapvető fontosságú a gyermekek fejlődéséhez és egészségéhez. A kisgyermekeknek szükségük van megfelelő tápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra a növekedésükhöz és fejlődésükhöz. Fontos, hogy a szülők olyan ételeket kínáljanak, amelyek egészségesek és táplálók. Emellett fontos, hogy a család együtt étkezzen, mert ez nemcsak az egészséges étkezési szokásokat erősíti, hanem a családi összetartozást is növeli.

A fizikai aktivitás is kulcsfontosságú az egészséges életmód kialakításában. A kisgyermekeknek szükségük van rendszeres testmozgásra, hogy erősítsék az izmaikat, fejlesszék a koordinációjukat és fenntartsák az egészséges testtömegüket. A szülőknek lehetőséget kell teremteniük a gyerekeknek a mozgásra, például játszótereken, kerékpározással vagy egyszerűen a szabadban való időtöltéssel. Nagyon sokat mozgok én is a családdal. A falun belüli dolgokat rendszerint biciklivel, rollerrel vagy görkorcsolyával intézzük. De heti rendszerességgel járnak a gyerekek úszni és havi rendszerességgel lovagolni. Régebben kipróbáltuk a focit, a kézilabdát, a kick-boxot és a balettet is. Most pedig tervben van a Judo és az akrobatikus Rock’n’roll bevezetése a mindennapjainkba. A lényeg mindig az volt számomra, hogy mozogjanak és szeressék csinálni.


Az egészséges életmódra nevelés során fontos a kiegyensúlyozott életvitel. A stressz kezelése és az érzelmi jólét gondozása is hozzájárul az egészséges életmódhoz. A szülőknek példát kell mutatniuk a stressz kezelésében és a problémamegoldásban, hogy a gyermekek is megtanulják ezt a fontos készséget. Minden nap beszélgetünk az aznapi történésekről, van hogy éppen csak edzésre utazva van erre idő, de mindenképpen meg kell beszélni a történéseket, akár pozitív akár negatív volt. Egy megfelelően megválasztott estimese is nagyban hozzájárulhat az események feldolgozásához.

Az iskolai oktatás is kulcsfontosságú az egészséges életmódra nevelésben. Az iskoláknak lehetőséget kell biztosítaniuk az egészséges étkezésre és testmozgásra, valamint az egészségügyi oktatásra. A tanulóknak meg kell tanítani, hogyan készítsenek egészséges ételeket, és hogyan tartsák fenn az egészséges életmódot. Fontos, hogy a gyermekeknek lehetőségük legyen gyakorolni az egészséges szokásokat, és hogy a szülők és az iskolák is támogassák őket ebben.

Végső soron az egészséges életmódra nevelés célja az, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan tartsák fenn az egészségüket és jólétüket egész életük során. A megfelelő táplálkozás, testmozgás, alvás és stresszkezelés gyakorlati készségek, amelyeket a gyermekek kisgyermekkorban elsajátíthatnak, és amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egészséges, boldog felnőttekké váljanak. Az egészséges életmódra nevelés tehát egy befektetés a jövőbe, amely hosszú távú előnyöket hozhat mind a gyerekek, mind a társadalom számára.

A cikk szerzője/fotók: Horváth-Boros Klára, Kálci receptjei gasztroblogger


Ha neked is van a tarsolyodba életmódváltást elősegítő ötleted, tipped praktikád, bátran oszd meg velünk! Olyan kreatív ötleteket, javaslatokat várunk, amiket saját környezetében bárki könnyen bevezethet szerettei körében. Szeretnénk rávilágítani arra, hogy az egészséges életmódra váltás egy kis kreativitással izgalmas is lehet.

Az ötleteket 2023. szeptember 20-ig az alábbi felületen várjuk!
>https://noiszem.hu/egeszsegert-palyazat/

Share