A tökéletes reggelhez 3 dologra van szükség: kávéra, kávéra és még több kávéra! ☺ Nekem nincs reggel és nap kávé nélkül. Ugye még sokan vagyunk így? Függőség vagy rituálé? Örömforrás vagy kötelező reggeli? Ébresztő vagy életben tartó? Te hogyan gondolsz a kávéra?

Én kb. 2 éve kávézom rendszeresen. Értsd ezalatt, hogy a szememet nem tudom kinyitni, amíg nem éreztem a számban az ízét. Mondhatnám, hogy függő vagyok, de tényleg! Talán a koffein miatt, vagy, mert már úgy megszoktam, vagy, mert annyira szeretem az ízét. A lényeg, hogy nem tudok meglenni nélküle. Ez nem feltétlenül rossz.  A mértékletes kávéfogyasztásnak számtalan előnye van, mindezek mellett változatos, finom és viszonylag kalóriaszegény örömforrás.

Kávé
Kávé

Reggeli kávé ébresztőnek, ebéd után desszert gyanánt, fontos meeting előtt bátorítónak, barátnős találkakor társnak, vagy az esti túlóra alatt ébrentartónak. Bármi is legyen a cél, a kávé mindig ott van nekünk! Legyen az presszó-,hosszú kávé, latte vagy cappuchino, ki melyiket szereti.

De miért is kell nekünk annyira? A kávé fő hatóanyag a koffein. Persze létezik már koffeinmentes változata is, de a legtöbben mégis az élénkítő hatása miatt fogyasztjuk. A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentőleg hat a központi idegrendszerre, a szívre és a keringésre. A kávé valójában nem a fáradtságot szünteti meg, hanem stimulálja az idegrendszert, amitől energikusnak és ébernek érezhetjük magunkat akár még órákon keresztül. A benne lévő koffein fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést. Növeli a vérnyomást, tágítja az ereket és vizelethajtó hatású. Mindezek mellett javítja a hangulatot, mérsékli a fáradtságot, megszünteti az álmosságot és rövid ideig teljesítménynövekedést okozhat.

Kávé
Kávé

A kávé élénkítő hatása közismert. A benne lévő koffein az idegrendszerre hat, ezáltal kevésbé leszünk fáradtak és tele leszünk energiával. De mi a helyzet akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk? A koffein tartalmú italok, mint a kávé, energiaital vagy a kóla, csak azoknál okoznak teljesítménynövekedést, akiknek a szervezete nincs hozzászokva a folyamatos koffeinbevitelhez. Ebben az esetben a fogyasztott kávé csak tűzoltó hatású. Nem érezzük energikusabbnak magunkat tőle, de szükséges ahhoz, hogy el tudjuk végezni a napi feladatainkat.

Mint ahogy a legtöbb dolognak, a kávénak is vannak előnyös és az egészségre káros hatásai. Amellett, hogy szeretjük az ízét, és segít átvészelni a dolgos hétköznapokat, egyes kutatások szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a Parkinson-kór, a vastagbélrák és epekő kialakulásának kockázatát. Enyhíthetik az asztmás tüneteket és a fejfájást. Túlzott fogyasztása viszont sajnos veszélyekkel járhat. A túlzott kávézás növelheti a koleszterinszintet, nyugtalanságot, kézremegést és heves szívdobogást okozhat.

Látható, hogy a kávézás önmagában még egyáltalán nem káros, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Ne igyunk napi 2-3 adagnál többet, akkor sem, ha stresszes, húzós napunk van. Ne fogyasszuk lefekvés előtt, és reggel éhgyomorra sem, együnk mellé tápláló reggelit. Válasszunk jó minőségű kávét és próbáljuk valamilyen étkezéshez kapcsolni, így elkerülhetjük az egész napos kávézgatást.

Ha ezekre odafigyelünk, akkor bátran élvezhetjük a reggeli vagy ebéd utáni kávénkat, amilyen formában csak szeretnénk!

Szerző: Szilvi Fitness

Kávé
Kávé
Kávé
Kávé
Share